Independer: hoge benzineprijs zorgt voor vakantietwijfelaars 

Foto tankstation Independer

De hoge brandstofprijzen zorgen voor vakantie-afhakers. Uit onderzoek van Independer blijkt dat 36 procent van de Nederlanders die normaal met de auto op vakantie gaat, twijfelt om dit jaar überhaupt te gaan. 28 procent van hen heeft inmiddels de knoop doorgehakt en besloten minder ver te rijden voor een vakantiebestemming. 

Besparen op autokosten

Besparen door goed te bedenken waar je tankt, kan voor automobilisten veel uitmaken, stelt Independer. Daarom ontwikkelde de vergelijkingssite een brandstofprijzen tool. De tool maakt het mogelijk om binnen één oogopslag te zien welke tankstations in de buurt op dat moment de goedkoopste brandstof aanbieden. Consumenten kunnen volgens het bedrijf in het algemeen het beste tanken bij onbemande tankstations. Nog voordeliger is het om van de snelweg af te gaan. De prijs aan de snelweg versus in een stad of dorp kan tot wel 20 cent per liter verschillen.

Wie van plan is een ander vakantieland te bezoeken met de auto, kan het best wachten met tanken tot na de grensovergang, aldus Independer. De brandstofprijzen in België, Duitsland en Frankrijk liggen een stuk lager dan in Nederland.

Roadtrippers in een elektrische auto

Steeds meer vakantiegangers kiezen ervoor iets langer over de reis te doen, door tussentijds op te laden. “Nu is het wel verstandig om je reis met een elektrische auto uit te stippelen. Zoek van te voren uit waar je het best kunt stilstaan om te laden. Ook fijn om uit te zoeken is waar je kan snelladen. Er zijn in heel Europa genoeg oplaadpunten waar je snel je auto kan voorzien van stroom. Houd wel rekening met een wachttijd, gezien meerdere reizigers hetzelfde idee zullen hebben.”

Ook heeft Independer nog een rekenmethode voor automobilisten om te kijken of ze goedkoper uit zijn per auto dan per vliegtuig:

  1. Zet de dagteller na een tankbeurt op nul. Hiervoor zit een knop boven het stuur. Zo houd je het best bij hoeveel kilometer je hebt gereden op een volle tank. Dit kan ook handmatig gedaan worden door de kilometerstand op te schrijven, bijvoorbeeld in de telefoon.
  2. Noteer de stand van de dagteller net voor de volgende tankbeurt. Of je kunt de oude kilometerstand aftrekken van de nieuwe kilometerstand.
  3. Houd in de gaten hoeveel liter brandstof erin de tank gaat. Stop zodra de auto aangeeft dat de tank vol zit.
  4. Tenslotte maak je het sommetje ‘aantal getankte liters keer honderd en dat deel je door het aantal gereden kilometers’.

Auteur: Redactie