‘tankstationnetwerk transformeert’

Brancheorganisatie Drive reageert op rapport ING Research: tankstations verdwijnen niet, maar veranderen

Volgens Drive zullen tankstations in Nederland niet op korte termijn verdwijnen, maar zullen ze veranderen. De brancheorganisatie voor zelfstandige tankstationondernemers reageert hiermee op de voorspelling van ING Research dat Nederland binnen vijf à tien jaar zo’n 50 procent minder tankstations zal hebben in vergelijking met nu.
Nergens zijn zoveel snelladers te vinden als bij tankstations, zoals hier bij Shell 'De Hackelaar' aan de snelweg A1 bij Muiden. Foto: ProMedia, 2024

Volgens brancheorganisatie Drive zullen tankstations in Nederland niet op korte termijn verdwijnen, maar zullen ze veranderen. De brancheorganisatie voor zelfstandige tankstationondernemers reageert hiermee op de voorspelling van ING Research dat Nederland binnen vijf à tien jaar zo’n 50 procent minder tankstations zal hebben in vergelijking met nu.

De ontwikkeling, zoals eind juni door ING Research in een online rapport gepubliceerd en waarover Mobility Energy als eerste publiceerde, namelijk dat binnen vijf à tien circa 50 procent van de tankstations in Nederland verdwenen zal zijn, noemt Drive ‘niet realistisch’. De energietransitie zorgt weliswaar voor een gestage afname van de brandstofverkoop, maar die zal niet dermate snel verlopen. “Het grootste deel van de verschuiving van aanbod vindt plaats binnen het traditionele netwerk van tankstations”, zegt adviseur Andre Braakman van Drive, de voormalige Belangenvereniging Tankstations (Beta). “Enerzijds zullen grote nieuwe volwaardige energie- en mobiliteitshubs gerealiseerd worden in de buitenkernen langs het hoofdwegennet, anderzijds zal het huidige tankstationnetwerk transformeren door het aanbieden van alternatieven zoals elektriciteit en waterstof.”

Behoefte

Volgens Braakman vernieuwt en vergroent het wagenpark weliswaar in hoog tempo, maar er zal nog lange tijd behoefte blijven aan een fijnmazig netwerk van energiestations die ook brandstof verkopen. “Daarom verwachten wij als Drive dat er op korte termijn een verschuiving zal plaatsvinden van onder andere diesel naar de biobrandstof HVO. Met deze transitiebrandstof kan snel veel milieuwinst geboekt worden. Dit zal nodig zijn om zowel de Nederlandse als Europese klimaatdoelstellingen te kunnen halen.”

Laadstations

Verder wijst Braakman erop dat er nergens zoveel snelladers te vinden zijn als bij tankstations. “Dit is heel logisch: het zijn goed bereikbare locaties langs de weg met daarbij ruime voorzieningen voor de reiziger. Als de klantvraag en de maatschappij verandert, dan verandert het aanbod mee. Gezien de netwerkcongestie is van belang dat er hoogwaardig snel geladen kan worden op een verder aan te leggen netwerk van laadstations. Het creëren van een woud aan langzame laadpalen verstoort het net ernstig zoals ook aangegeven door netbeheerders. Exploitanten van dergelijke langzame laadpalen trekken zich bovendien al terug. Drive roept dan ook op om energiestations die willen investeren in snelladers voorrang te geven bij aansluiting op het netwerk.”

Keuze

Momenteel wordt door het Ministerie van IenW onderzocht hoe de verzorgingsplaatsen langs de snelweg er in de toekomst uit gaan zien. Een scenario dat voorligt, is het volledig separaat aanbieden van een laadplein en een locatie voor brandstof met als resultaat dat tankstations hun laadpalen moeten weghalen. Braakman noemt dit niet alleen onwenselijk vanuit milieuperspectief, maar ook volledig onlogisch. “De automobilist op de snelweg wil gewoon kunnen stoppen, tanken of laden en pauzeren. Inclusief een plezierig gebouw waar gewerkt, gegeten en gedronken kan worden. Onze Drive-leden exploiteren dit soort energiestations al vele decennia en zullen dat in de toekomst blijven doen. Dat de energievraag van auto’s wijzigt maakt dat niet anders.”

Drive, de voormalige Belangenvereniging Tankstations (Beta), is de brancheorganisatie voor energiestations met meer dan 1300 aangesloten locaties.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Brancheorganisatie Drive reageert op rapport ING Research: tankstations verdwijnen niet, maar veranderen | MobilityEnergy.com
‘tankstationnetwerk transformeert’

Brancheorganisatie Drive reageert op rapport ING Research: tankstations verdwijnen niet, maar veranderen

Volgens Drive zullen tankstations in Nederland niet op korte termijn verdwijnen, maar zullen ze veranderen. De brancheorganisatie voor zelfstandige tankstationondernemers reageert hiermee op de voorspelling van ING Research dat Nederland binnen vijf à tien jaar zo’n 50 procent minder tankstations zal hebben in vergelijking met nu.
Nergens zijn zoveel snelladers te vinden als bij tankstations, zoals hier bij Shell 'De Hackelaar' aan de snelweg A1 bij Muiden. Foto: ProMedia, 2024

Volgens brancheorganisatie Drive zullen tankstations in Nederland niet op korte termijn verdwijnen, maar zullen ze veranderen. De brancheorganisatie voor zelfstandige tankstationondernemers reageert hiermee op de voorspelling van ING Research dat Nederland binnen vijf à tien jaar zo’n 50 procent minder tankstations zal hebben in vergelijking met nu.

De ontwikkeling, zoals eind juni door ING Research in een online rapport gepubliceerd en waarover Mobility Energy als eerste publiceerde, namelijk dat binnen vijf à tien circa 50 procent van de tankstations in Nederland verdwenen zal zijn, noemt Drive ‘niet realistisch’. De energietransitie zorgt weliswaar voor een gestage afname van de brandstofverkoop, maar die zal niet dermate snel verlopen. “Het grootste deel van de verschuiving van aanbod vindt plaats binnen het traditionele netwerk van tankstations”, zegt adviseur Andre Braakman van Drive, de voormalige Belangenvereniging Tankstations (Beta). “Enerzijds zullen grote nieuwe volwaardige energie- en mobiliteitshubs gerealiseerd worden in de buitenkernen langs het hoofdwegennet, anderzijds zal het huidige tankstationnetwerk transformeren door het aanbieden van alternatieven zoals elektriciteit en waterstof.”

Behoefte

Volgens Braakman vernieuwt en vergroent het wagenpark weliswaar in hoog tempo, maar er zal nog lange tijd behoefte blijven aan een fijnmazig netwerk van energiestations die ook brandstof verkopen. “Daarom verwachten wij als Drive dat er op korte termijn een verschuiving zal plaatsvinden van onder andere diesel naar de biobrandstof HVO. Met deze transitiebrandstof kan snel veel milieuwinst geboekt worden. Dit zal nodig zijn om zowel de Nederlandse als Europese klimaatdoelstellingen te kunnen halen.”

Laadstations

Verder wijst Braakman erop dat er nergens zoveel snelladers te vinden zijn als bij tankstations. “Dit is heel logisch: het zijn goed bereikbare locaties langs de weg met daarbij ruime voorzieningen voor de reiziger. Als de klantvraag en de maatschappij verandert, dan verandert het aanbod mee. Gezien de netwerkcongestie is van belang dat er hoogwaardig snel geladen kan worden op een verder aan te leggen netwerk van laadstations. Het creëren van een woud aan langzame laadpalen verstoort het net ernstig zoals ook aangegeven door netbeheerders. Exploitanten van dergelijke langzame laadpalen trekken zich bovendien al terug. Drive roept dan ook op om energiestations die willen investeren in snelladers voorrang te geven bij aansluiting op het netwerk.”

Keuze

Momenteel wordt door het Ministerie van IenW onderzocht hoe de verzorgingsplaatsen langs de snelweg er in de toekomst uit gaan zien. Een scenario dat voorligt, is het volledig separaat aanbieden van een laadplein en een locatie voor brandstof met als resultaat dat tankstations hun laadpalen moeten weghalen. Braakman noemt dit niet alleen onwenselijk vanuit milieuperspectief, maar ook volledig onlogisch. “De automobilist op de snelweg wil gewoon kunnen stoppen, tanken of laden en pauzeren. Inclusief een plezierig gebouw waar gewerkt, gegeten en gedronken kan worden. Onze Drive-leden exploiteren dit soort energiestations al vele decennia en zullen dat in de toekomst blijven doen. Dat de energievraag van auto’s wijzigt maakt dat niet anders.”

Drive, de voormalige Belangenvereniging Tankstations (Beta), is de brancheorganisatie voor energiestations met meer dan 1300 aangesloten locaties.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk