19 snelweglocaties onder de hamer tijdens veiling tankstations

Geïnteresseerde partijen die willen deelnemen aan de veiling van snelweglocaties in september, kunnen nog tot uiterlijk vrijdag 12 juli hun toelatingsformulier inleveren. Zonder deze aanmelding vooraf is het niet mogelijk mee te doen aan de procedure. De jaarlijkse veiling van tankstations langs rijkswegen vindt plaats op woensdag 11 september. Dit jaar worden er negentien locaties geveild. 

Er zijn in september alleen tankstations die voor de eerste keer worden geveild. Bestaande concessiehouders kunnen bij deze eerste veiling nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. Bij een tweede veilingronde valt dit voordeel weg.

Elk jaar worden de huurrechten geveild van tankstations langs Nederlandse snelwegen. De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. In de praktijk blijkt dat vooral de grote maatschappijen een gooi kunnen doen naar de locaties. Kleinere partijen komen er niet of nauwelijks meer aan te pas.

Huurrecht voor 15 jaar

De tankstations die onder de veilinghamer komen, worden voor een periode van 15 jaar toegekend. De huurder mag op de locatie gebouwen en andere werken aanbrengen. Voor de al aanwezige opstallen en andere werken moet bij de eerste veilingronde een vergoeding betaald worden aan de bestaande wederpartij van de Staat. De jaarlijkse huurprijs is opgebouwd uit twee onderdelen. Het vaste deel is gebaseerd op de objectieve locatiewaarde, het variabele deel is gebaseerd op de actueel verkochte liters brandstof.

Vorig jaar werden er voor verschillende locaties torenhoge bedragen neergeteld. Maar liefst tien van de zeventien locaties kregen een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen), Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro.

Bekijk hieronder alle tankstations die op 11 september geveild worden. Meer info is te vinden op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

19 snelweglocaties onder de hamer tijdens veiling tankstations | MobilityEnergy.com

19 snelweglocaties onder de hamer tijdens veiling tankstations

Geïnteresseerde partijen die willen deelnemen aan de veiling van snelweglocaties in september, kunnen nog tot uiterlijk vrijdag 12 juli hun toelatingsformulier inleveren. Zonder deze aanmelding vooraf is het niet mogelijk mee te doen aan de procedure. De jaarlijkse veiling van tankstations langs rijkswegen vindt plaats op woensdag 11 september. Dit jaar worden er negentien locaties geveild. 

Er zijn in september alleen tankstations die voor de eerste keer worden geveild. Bestaande concessiehouders kunnen bij deze eerste veiling nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. Bij een tweede veilingronde valt dit voordeel weg.

Elk jaar worden de huurrechten geveild van tankstations langs Nederlandse snelwegen. De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. In de praktijk blijkt dat vooral de grote maatschappijen een gooi kunnen doen naar de locaties. Kleinere partijen komen er niet of nauwelijks meer aan te pas.

Huurrecht voor 15 jaar

De tankstations die onder de veilinghamer komen, worden voor een periode van 15 jaar toegekend. De huurder mag op de locatie gebouwen en andere werken aanbrengen. Voor de al aanwezige opstallen en andere werken moet bij de eerste veilingronde een vergoeding betaald worden aan de bestaande wederpartij van de Staat. De jaarlijkse huurprijs is opgebouwd uit twee onderdelen. Het vaste deel is gebaseerd op de objectieve locatiewaarde, het variabele deel is gebaseerd op de actueel verkochte liters brandstof.

Vorig jaar werden er voor verschillende locaties torenhoge bedragen neergeteld. Maar liefst tien van de zeventien locaties kregen een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen), Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro.

Bekijk hieronder alle tankstations die op 11 september geveild worden. Meer info is te vinden op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.