Tesla werkt aan volledig elektrische vrachtauto

Autofabrikant Tesla ontwikkelt momenteel een volledig elektrische truck. Dat heeft topman Elon Musk donderdag bekendgemaakt via Twitter. Veel details gaf de ondernemer er niet over. Wel is duidelijk dat de vrachtauto wordt gepresenteerd in september. Tesla is vooral bekend van de elektrische personenauto’s en meldt nu voor het eerst dat het bedrijf ook in het vrachtwagensegment actief wil zijn.

Hoewel stekkerauto’s er al geruime tijd zijn, zijn er weinig elektrische ontwikkelingen in de truckmarkt. Daar wil Musk nu verandering in brengen, als onderdeel van zijn masterplan om een overstap naar alternatieve energie te versnellen. Daar maakt de komst van een pick-up met stekker ook onderdeel van uit.

De toekomstige truck is een honderd procent batterij-elektrisch voertuig, dus geen auto die nog deels op diesel rijdt. De actieradius is nog niet bekend en juist dat is belangrijk, want dat is een van de grootste drempels voor weggebruikers om elektrisch te rijden. En omdat het vrachtvervoer vaak grote afstanden aflegt, is een grote actieradius noodzakelijk.

Waterstof

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat een andere vrachtwagenproducent, namelijk Nikola, werkt aan een waterstoftruck. Daarmee wordt het probleem van de beperkte actieradius al grotendeels opgelost. Toch kiest Tesla niet voor waterstof, maar voor batterijen. CEO Trevor Milton van Nikola vermoedt dat de e-truck van Tesla een batterij krijgt van zeshonderd, of misschien zelfs achthonderd kWh.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Tesla werkt aan volledig elektrische vrachtauto | MobilityEnergy.com

Tesla werkt aan volledig elektrische vrachtauto

Autofabrikant Tesla ontwikkelt momenteel een volledig elektrische truck. Dat heeft topman Elon Musk donderdag bekendgemaakt via Twitter. Veel details gaf de ondernemer er niet over. Wel is duidelijk dat de vrachtauto wordt gepresenteerd in september. Tesla is vooral bekend van de elektrische personenauto’s en meldt nu voor het eerst dat het bedrijf ook in het vrachtwagensegment actief wil zijn.

Hoewel stekkerauto’s er al geruime tijd zijn, zijn er weinig elektrische ontwikkelingen in de truckmarkt. Daar wil Musk nu verandering in brengen, als onderdeel van zijn masterplan om een overstap naar alternatieve energie te versnellen. Daar maakt de komst van een pick-up met stekker ook onderdeel van uit.

De toekomstige truck is een honderd procent batterij-elektrisch voertuig, dus geen auto die nog deels op diesel rijdt. De actieradius is nog niet bekend en juist dat is belangrijk, want dat is een van de grootste drempels voor weggebruikers om elektrisch te rijden. En omdat het vrachtvervoer vaak grote afstanden aflegt, is een grote actieradius noodzakelijk.

Waterstof

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat een andere vrachtwagenproducent, namelijk Nikola, werkt aan een waterstoftruck. Daarmee wordt het probleem van de beperkte actieradius al grotendeels opgelost. Toch kiest Tesla niet voor waterstof, maar voor batterijen. CEO Trevor Milton van Nikola vermoedt dat de e-truck van Tesla een batterij krijgt van zeshonderd, of misschien zelfs achthonderd kWh.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp