65 procent automobilisten rijdt om voor goedkope brandstof

Twee op de drie autorijders vindt omrijden geen probleem als ze daardoor minder voor hun brandstof hoeven te betalen. Dat blijkt uit een enquête, die in opdracht van ANWB is uitgevoerd onder duizend weggebruikers. Zo’n 65 procent van de automobilisten wil graag besparen op de uitgaven aan de pomp en stopt daarom niet zomaar bij het dichtstbijzijnde tankstation.

De andere ondervraagden zijn minder prijsbewust. Zeven procent van de autorijders heeft een zakelijke tankpas en let daarom wat minder op de centjes. De overige 28 procent kiest wél voor de dichtstbijzijnde locatie en accepteert de ter plekke geldende pompprijs.

Brandstofkosten

Ook als weggebruikers niet in de buurt van thuis of kantoor zijn, zoeken ze in veel gevallen naar de laagste prijzen. 48 procent van de ondervraagden geeft aan vooraf of tijdens een langere reis uit te zoeken waar ze het goedkoopst uit zijn. Soms wordt zelfs besloten om de auto te laten staan vanwege de hoge brandstofkosten en voor het openbaar vervoer te kiezen.

ANWB was in het verleden zelf exploitant van tankstations. Medio vorig decennium werd het netwerk van ongeveer dertig vestigingen verkocht aan Tinq, die de stations inmiddels heeft omgekleurd naar het eigen merk. De bond biedt zijn leden nog wel korting aan bij het tanken, waarbij zo’n zeshonderd tankstations zijn aangesloten.

Auteur: Tom van Gurp