Eerste snellaadpaal langs rijksweg geopend

elektrisch tanken, accu

Aan de A2 bij Breukelen is de eerste snellaadpaal langs een snelweg geopend. Bestuurders van elektrische voertuigen kunnen ter plekke genoeg brandstof tanken voor een rit van 60 kilometer. Initiatiefnemer is autoleasebedrijf MisterGreen Electric Lease, dat nog 19 andere snellaadpalen wil realiseren in de Randstad binnen een jaar. Ook Fastned wil elektrische vulpunten openen langs snelwegen, al zullen deze een meer tankstationachtige uitstraling krijgen. Zij openen hun eerste locaties op 29 november.

De snellaadpaal in Breukelen wordt geëxploiteerd door Travelcard, leverancier van tankpassen. Netwerkbeheerder Stedin heeft de paal aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Op dezelfde locatie aan rijksweg A2 zit ook Shell-tankstation Haarrijn. Opdrachtgever MisterGreen Electric Lease, die uitsluitend beschikt over elektrische auto’s, geeft aan dat klanten gratis kunnen opladen bij de nieuwe locatie. Het toekomstige netwerk van 20 snellaadpalen ziet het bedrijf als een ondersteuning voor oplaadpunten thuis en op het werk.

Overheid

Rijkswaterstraat en Provincie Utrecht faciliteren het project. De overheden hopen dat de komst van de 20 palen het doel van ongeveer 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland in 2025 dichterbij brengt. Momenteel is het aantal elektrische auto’s beduidend lager. Volgens cijfers van RDW en leasemaatschappijen staan er eind 2013 iets meer dan 3.000 volledig elektrische auto’s in Nederland op kenteken.

Naast het initiatief van Stedin, Travelcard en MisterGreen is ook Fastned bezig met het bouwen van een netwerk van elektrische vulpunten. Het bedrijf hoopt binnen enkele jaren zo’n 200 locaties te hebben gerealiseerd. Bij Fastned is echter geen sprake van snellaadpalen, maar van snellaadstations met een overkapping.

Elektriciteit

Op 29 november is de officiële opening van de eerste locaties. Waar die precies zijn gevestigd, wil Fastned nog niet meedelen. “We kunnen alleen vertellen dat het ergens op de Veluwe is”, vertelt directeur Michiel Langezaal. Van het openen van een shop bij de stations is geen sprake. “We willen ons vooral focussen op het aanbieden van elektriciteit”, legt Langezaal uit. Bovendien staat de wet niet toe dat aanbieders van laadpalen een foodlocatie openen.

De tankstationbranche is niet onverdeeld gelukkig met de komst van de snellaadstations. Afgelopen zomer diende een kort geding dat de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunning van Tankstations (VPR) had aangespannen namens 26 zelfstandige benzinepomphouders. De ondernemers begrepen niet waarom aanbieders van laadpalen de benodigde grond langs de snelweg gratis mochten gebruiken, terwijl exploitanten van benzinepompen daar miljoenen euro’s voor moeten betalen. Bovendien is aan de tankstationbranche het monopolie verleend voor het aanbieden van brandstof.

Monopolie

De VPR trok echter aan het kortste eind. De rechter stond de bouw van de laadpaalstations toe. Volgens de rechter geldt het monopolie voor fossiele brandstoffen, niet voor elektriciteit. Ook het feit dat weinig tankstationondernemers interesse hebben getoond in het exploiteren van laadpalen pleitte niet in hun voordeel.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders verliezen kort geding laadpalen bij snelweg

Auteur: Tom van Gurp

Eerste snellaadpaal langs rijksweg geopend | MobilityEnergy.com

Eerste snellaadpaal langs rijksweg geopend

elektrisch tanken, accu

Aan de A2 bij Breukelen is de eerste snellaadpaal langs een snelweg geopend. Bestuurders van elektrische voertuigen kunnen ter plekke genoeg brandstof tanken voor een rit van 60 kilometer. Initiatiefnemer is autoleasebedrijf MisterGreen Electric Lease, dat nog 19 andere snellaadpalen wil realiseren in de Randstad binnen een jaar. Ook Fastned wil elektrische vulpunten openen langs snelwegen, al zullen deze een meer tankstationachtige uitstraling krijgen. Zij openen hun eerste locaties op 29 november.

De snellaadpaal in Breukelen wordt geëxploiteerd door Travelcard, leverancier van tankpassen. Netwerkbeheerder Stedin heeft de paal aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Op dezelfde locatie aan rijksweg A2 zit ook Shell-tankstation Haarrijn. Opdrachtgever MisterGreen Electric Lease, die uitsluitend beschikt over elektrische auto’s, geeft aan dat klanten gratis kunnen opladen bij de nieuwe locatie. Het toekomstige netwerk van 20 snellaadpalen ziet het bedrijf als een ondersteuning voor oplaadpunten thuis en op het werk.

Overheid

Rijkswaterstraat en Provincie Utrecht faciliteren het project. De overheden hopen dat de komst van de 20 palen het doel van ongeveer 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland in 2025 dichterbij brengt. Momenteel is het aantal elektrische auto’s beduidend lager. Volgens cijfers van RDW en leasemaatschappijen staan er eind 2013 iets meer dan 3.000 volledig elektrische auto’s in Nederland op kenteken.

Naast het initiatief van Stedin, Travelcard en MisterGreen is ook Fastned bezig met het bouwen van een netwerk van elektrische vulpunten. Het bedrijf hoopt binnen enkele jaren zo’n 200 locaties te hebben gerealiseerd. Bij Fastned is echter geen sprake van snellaadpalen, maar van snellaadstations met een overkapping.

Elektriciteit

Op 29 november is de officiële opening van de eerste locaties. Waar die precies zijn gevestigd, wil Fastned nog niet meedelen. “We kunnen alleen vertellen dat het ergens op de Veluwe is”, vertelt directeur Michiel Langezaal. Van het openen van een shop bij de stations is geen sprake. “We willen ons vooral focussen op het aanbieden van elektriciteit”, legt Langezaal uit. Bovendien staat de wet niet toe dat aanbieders van laadpalen een foodlocatie openen.

De tankstationbranche is niet onverdeeld gelukkig met de komst van de snellaadstations. Afgelopen zomer diende een kort geding dat de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunning van Tankstations (VPR) had aangespannen namens 26 zelfstandige benzinepomphouders. De ondernemers begrepen niet waarom aanbieders van laadpalen de benodigde grond langs de snelweg gratis mochten gebruiken, terwijl exploitanten van benzinepompen daar miljoenen euro’s voor moeten betalen. Bovendien is aan de tankstationbranche het monopolie verleend voor het aanbieden van brandstof.

Monopolie

De VPR trok echter aan het kortste eind. De rechter stond de bouw van de laadpaalstations toe. Volgens de rechter geldt het monopolie voor fossiele brandstoffen, niet voor elektriciteit. Ook het feit dat weinig tankstationondernemers interesse hebben getoond in het exploiteren van laadpalen pleitte niet in hun voordeel.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders verliezen kort geding laadpalen bij snelweg

Auteur: Tom van Gurp