Hyundai ix35 brandstofcelauto deze zomer naar Nederland

Hyundai, ix35-Fuel-Cell, waterstof, auto

Het eerste exemplaar van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is van de band gerold in Hyundai’s fabriek in Ulsan, Korea. Deze zomer arriveren ook de eerste Hyundai’s ix35 met een brandstofcel in Nederland. Deze zijn bedoeld voor zogenaamde early adopters, zoals innovatieve bedrijven, ministeries en gemeenten. Vanaf april lanceert Hyundai in Nederland enkele evenementen om de auto met brandstofcel onder de aandacht te brengen, meldt TaxiPro.nl.

Op dit moment zijn er twee 350 bar waterstoftankstations in Nederland, in Arnhem en in Amsterdam. Rotterdam volgt begin 2014; hier wordt een 700 bar tankstation gerealiseerd. Er zijn tevens plannen voor dergelijke tankstations in Arnhem, Capelle aan den IJssel, Zwolle en Helmond. Daarnaast werkt de Nederlandse overheid aan een koppeling met het waterstofnetwerk in andere landen Europese landen. Deze moet in 2016 gerealiseerd zijn.

Brandstofcel

“Deze milieuvriendelijke auto laat zien dat brandstofceltechnologie voor dagelijks gebruik geen droom meer is, maar realiteit”, zegt Eok Jo Kim, Vice Chairman van Hyundai Motor Company. De eerste serie van zeventien Hyundai’s ix35 met een brandstofcelauto is bestemd voor zakelijk gebruikers in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Kopenhagen streeft er naar om in 2025 geen uitstoot van koolstoffen meer te hebben. In de toekomst worden daarom nog meer Hyundai ix35 FCEV geleverd. Ook de Zweedse stad Skåne krijgt per direct de beschikking over enkele Hyundai brandstofcelauto’s.

Infrastructuur

Hyundai gaat tot 2015 duizend en vanaf 2015 jaarlijks tienduizend waterstofauto’s bouwen die zowel door particulieren als door bedrijven geleased kunnen worden. De focus ligt daarbij op Europa, aangezien de Europese Unie investeert in de infrastructuur voor waterstof en de bouw van waterstoftankstations ondersteunt. Ook Nederland wil hierin een actieve rol spelen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) trekt daarom een bedrag van vijf miljoen euro uit om het rijden op waterstof in Nederland te stimuleren.

De toonaangevende autofabrikanten in Europa en de Verenigde Staten streven ernaar om brandstofcelauto’s te gaan bouwen en een netwerk van waterstoftankstations te realiseren, om de markt voor te bereiden op de serieproductie van brandstofcelauto’s. Na 2015 zal Hyundai, als de productiekosten van dit type auto zijn gereduceerd en het waterstofnetwerk verder is ontwikkeld, beginnen met de productie van brandstofcelauto’s voor de grootschalige verkoop aan consumenten.

Uitstoot

De door waterstof aangedreven Hyundai ix35 Fuel Cell heeft een brandstofcel. Die zet de waterstof om in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De enige uitstoot van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is water. Het rijgedrag en de prestaties van de Hyundai ix35 Fuel Cell zijn vergelijkbaar met die van een Hyundai ix35 met benzinemotor.

Daarnaast maakt de modularisatie van de hoofdcomponenten van de brandstofcelsystemen – de batterij, de aandrijfmodule en de spanningsomvormer – het mogelijk om de motor kleiner te maken. Daardoor is deze motor ongeveer even groot als een conventionele verbrandingsmotor, terwijl hij met 100 kW (136 pk) over veel vermogen beschikt. De opslagcapaciteit van de batterij bedraagt 24 kW.

Actieradius

In tegenstelling tot veel andere auto’s met een alternatieve aandrijving hoeft de bestuurder van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell zich niet druk te maken om de actieradius. Op een volle tank kan namelijk 600 kilometer worden gereden. Bovendien duurt het tanken niet langer dan 4 minuten. Ook de prestaties liggen op een hoog niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 12,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het koppel van 300 Nm is direct beschikbaar.

De waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is het resultaat van veertien jaar testen en enkele miljoenen euro’s onderzoek door honderden ingenieurs in Hyundai’s brandstofcel R&D-centrum in Korea. De auto heeft meer dan twee miljoen testkilometers onder dagelijkse omstandigheden in Europa, Korea en de VS achter de rug.

Fuell Cell

De waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell zal te zien zijn op de Autosalon van Genève die op 7 maart haar deuren opent. Daarna zijn auto’s enige tijd in Nederland beschikbaar voor een serie evenementen.

Specificaties van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell:

 

Lengte 4.410 mm
Breedte 1.820 mm
Hoogte 1.655 mm
Actieradius 594 km
Energieverbruik 0,95 kg H2/100 km *27,8 km/l(NEDC)
Topsnelheid 160 km/u
Acceleratie, 0-100 km/u 12,5 sec. Tanken duurt 4 minuten
Vermogen van de brandstofcel 100 kW (136 pk) / 300 Nm direct beschikbaar
Energie-opslagsysteem Batterij, 24 kWh (lithium polymeer
Brandstof Hydrogen (700 bar, 5,6 kg)
Emissie Water(damp)

 

 

Auteur: Steven Don

Hyundai ix35 brandstofcelauto deze zomer naar Nederland | MobilityEnergy.com

Hyundai ix35 brandstofcelauto deze zomer naar Nederland

Hyundai, ix35-Fuel-Cell, waterstof, auto

Het eerste exemplaar van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is van de band gerold in Hyundai’s fabriek in Ulsan, Korea. Deze zomer arriveren ook de eerste Hyundai’s ix35 met een brandstofcel in Nederland. Deze zijn bedoeld voor zogenaamde early adopters, zoals innovatieve bedrijven, ministeries en gemeenten. Vanaf april lanceert Hyundai in Nederland enkele evenementen om de auto met brandstofcel onder de aandacht te brengen, meldt TaxiPro.nl.

Op dit moment zijn er twee 350 bar waterstoftankstations in Nederland, in Arnhem en in Amsterdam. Rotterdam volgt begin 2014; hier wordt een 700 bar tankstation gerealiseerd. Er zijn tevens plannen voor dergelijke tankstations in Arnhem, Capelle aan den IJssel, Zwolle en Helmond. Daarnaast werkt de Nederlandse overheid aan een koppeling met het waterstofnetwerk in andere landen Europese landen. Deze moet in 2016 gerealiseerd zijn.

Brandstofcel

“Deze milieuvriendelijke auto laat zien dat brandstofceltechnologie voor dagelijks gebruik geen droom meer is, maar realiteit”, zegt Eok Jo Kim, Vice Chairman van Hyundai Motor Company. De eerste serie van zeventien Hyundai’s ix35 met een brandstofcelauto is bestemd voor zakelijk gebruikers in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Kopenhagen streeft er naar om in 2025 geen uitstoot van koolstoffen meer te hebben. In de toekomst worden daarom nog meer Hyundai ix35 FCEV geleverd. Ook de Zweedse stad Skåne krijgt per direct de beschikking over enkele Hyundai brandstofcelauto’s.

Infrastructuur

Hyundai gaat tot 2015 duizend en vanaf 2015 jaarlijks tienduizend waterstofauto’s bouwen die zowel door particulieren als door bedrijven geleased kunnen worden. De focus ligt daarbij op Europa, aangezien de Europese Unie investeert in de infrastructuur voor waterstof en de bouw van waterstoftankstations ondersteunt. Ook Nederland wil hierin een actieve rol spelen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) trekt daarom een bedrag van vijf miljoen euro uit om het rijden op waterstof in Nederland te stimuleren.

De toonaangevende autofabrikanten in Europa en de Verenigde Staten streven ernaar om brandstofcelauto’s te gaan bouwen en een netwerk van waterstoftankstations te realiseren, om de markt voor te bereiden op de serieproductie van brandstofcelauto’s. Na 2015 zal Hyundai, als de productiekosten van dit type auto zijn gereduceerd en het waterstofnetwerk verder is ontwikkeld, beginnen met de productie van brandstofcelauto’s voor de grootschalige verkoop aan consumenten.

Uitstoot

De door waterstof aangedreven Hyundai ix35 Fuel Cell heeft een brandstofcel. Die zet de waterstof om in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De enige uitstoot van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is water. Het rijgedrag en de prestaties van de Hyundai ix35 Fuel Cell zijn vergelijkbaar met die van een Hyundai ix35 met benzinemotor.

Daarnaast maakt de modularisatie van de hoofdcomponenten van de brandstofcelsystemen – de batterij, de aandrijfmodule en de spanningsomvormer – het mogelijk om de motor kleiner te maken. Daardoor is deze motor ongeveer even groot als een conventionele verbrandingsmotor, terwijl hij met 100 kW (136 pk) over veel vermogen beschikt. De opslagcapaciteit van de batterij bedraagt 24 kW.

Actieradius

In tegenstelling tot veel andere auto’s met een alternatieve aandrijving hoeft de bestuurder van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell zich niet druk te maken om de actieradius. Op een volle tank kan namelijk 600 kilometer worden gereden. Bovendien duurt het tanken niet langer dan 4 minuten. Ook de prestaties liggen op een hoog niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 12,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het koppel van 300 Nm is direct beschikbaar.

De waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is het resultaat van veertien jaar testen en enkele miljoenen euro’s onderzoek door honderden ingenieurs in Hyundai’s brandstofcel R&D-centrum in Korea. De auto heeft meer dan twee miljoen testkilometers onder dagelijkse omstandigheden in Europa, Korea en de VS achter de rug.

Fuell Cell

De waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell zal te zien zijn op de Autosalon van Genève die op 7 maart haar deuren opent. Daarna zijn auto’s enige tijd in Nederland beschikbaar voor een serie evenementen.

Specificaties van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell:

 

Lengte 4.410 mm
Breedte 1.820 mm
Hoogte 1.655 mm
Actieradius 594 km
Energieverbruik 0,95 kg H2/100 km *27,8 km/l(NEDC)
Topsnelheid 160 km/u
Acceleratie, 0-100 km/u 12,5 sec. Tanken duurt 4 minuten
Vermogen van de brandstofcel 100 kW (136 pk) / 300 Nm direct beschikbaar
Energie-opslagsysteem Batterij, 24 kWh (lithium polymeer
Brandstof Hydrogen (700 bar, 5,6 kg)
Emissie Water(damp)

 

 

Auteur: Steven Don