Fastned realiseert aan A2 bij Beesd eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation

Fastned realiseert aan snelweg A2 eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation
Bart Lubbers, mede-oprichter van Fastned (l.), opent station Lingehorst samen met Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Fastned, 2023

Fastned, het Europees snellaadbedrijf, heeft op verzorgingsplaats ‘Lingehorst’ aan de snelweg A2 bij Beesd het allereerste grotendeels uitstootvrij gebouwde snellaadstation geopend. Fastned wil op termijn alle laadstations volledig uitstootvrij realiseren.

Het nieuwste snellaadstation van Fastned op stopplaats Lingehorst, te vinden aan de A2 tussen ‘s-Hertogenbosch en Vianen, biedt bezitters van een EV acht laadplekken. Hoewel in uitstraling en faciliteiten geen bijzonder snellaadstation, is de dinsdag geopende locatie de eerste van het snellaadbedrijf die uitstootarm is gebouwd. Fastned maakte tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik van elektrisch materieel zoals elektrische rupskranen, shovels en hoogwerkers. Als resultaat werd ruim 80 procent minder stikstofoxide en ruim 77 procent minder koolstofdioxide uitgestoten in vergelijking met een traditioneel gebouwd station van dezelfde omvang. Voor het onderzoek schakelde het snellaadbedrijf een onafhankelijk bureau in, dat de uitstoot via officiële AERIUS-berekeningen in kaart bracht.

Waardevol

“Fastned wil niet alleen koploper zijn in de transitie naar duurzame mobiliteit, maar ook de bouw van laadstations zelf uitstootvrij maken”, zegt Maurice de Wild van Fastned. “De ervaringen die we in deze eerste pilot hebben opgedaan, zijn heel waardevol voor de toekomst waarin we onze uitstoot tijdens de bouw structureel verder willen terugdringen.”

Mijlpaal

In 2022 bouwde Fastned een recordaantal nieuwe stations en dit jaar wordt het bouwtempo verder versneld. Binnenkort verwacht Fastned de mijlpaal van 250 stations in het totale netwerk te bereiken, waarvan meer dan 150 in Nederland. De ambitie is om voor het einde van 2024 de grens van 400 stations te passeren.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Fastned realiseert aan A2 bij Beesd eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation | MobilityEnergy.com

Fastned realiseert aan A2 bij Beesd eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation

Fastned realiseert aan snelweg A2 eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation
Bart Lubbers, mede-oprichter van Fastned (l.), opent station Lingehorst samen met Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Fastned, 2023

Fastned, het Europees snellaadbedrijf, heeft op verzorgingsplaats ‘Lingehorst’ aan de snelweg A2 bij Beesd het allereerste grotendeels uitstootvrij gebouwde snellaadstation geopend. Fastned wil op termijn alle laadstations volledig uitstootvrij realiseren.

Het nieuwste snellaadstation van Fastned op stopplaats Lingehorst, te vinden aan de A2 tussen ‘s-Hertogenbosch en Vianen, biedt bezitters van een EV acht laadplekken. Hoewel in uitstraling en faciliteiten geen bijzonder snellaadstation, is de dinsdag geopende locatie de eerste van het snellaadbedrijf die uitstootarm is gebouwd. Fastned maakte tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik van elektrisch materieel zoals elektrische rupskranen, shovels en hoogwerkers. Als resultaat werd ruim 80 procent minder stikstofoxide en ruim 77 procent minder koolstofdioxide uitgestoten in vergelijking met een traditioneel gebouwd station van dezelfde omvang. Voor het onderzoek schakelde het snellaadbedrijf een onafhankelijk bureau in, dat de uitstoot via officiële AERIUS-berekeningen in kaart bracht.

Waardevol

“Fastned wil niet alleen koploper zijn in de transitie naar duurzame mobiliteit, maar ook de bouw van laadstations zelf uitstootvrij maken”, zegt Maurice de Wild van Fastned. “De ervaringen die we in deze eerste pilot hebben opgedaan, zijn heel waardevol voor de toekomst waarin we onze uitstoot tijdens de bouw structureel verder willen terugdringen.”

Mijlpaal

In 2022 bouwde Fastned een recordaantal nieuwe stations en dit jaar wordt het bouwtempo verder versneld. Binnenkort verwacht Fastned de mijlpaal van 250 stations in het totale netwerk te bereiken, waarvan meer dan 150 in Nederland. De ambitie is om voor het einde van 2024 de grens van 400 stations te passeren.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk