ACEA niet gelukkig met Europese CO2-doelstellingen vrachtverkeer

Foto: Volvo Trucks
Foto: Volvo Trucks

De ACEA vindt het CO2-akkoord dat vertegenwoordigers van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben gesloten voor de uitstoot van vrachtverkeer veel te ambitieus. Volgens de belangenorganisatie van Europese voertuigfabrikanten is de infrastructuur voor trucks nog lang niet berekend op een soepele en probleemloze overgang naar elektrisch rijden.

In de Europese plannen staat dat de CO2-uitstoot voor vrachtverkeer in 2025 met 15 procent omlaag gebracht moet worden, in 2030 met 30 procent. Doel is bovendien dat in 2025 2 procent van de verkochte vrachtwagens geen – of slechts heel weinig – CO2 uitstoten. Het gebrek aan infrastructuur in Europa voor trucks die elektrisch rijden, is een heikel punt voor de ACEA, vertelt Erik Jonnaert van de belangenorganisatie. Hij doelt daarbij zowel op een tekort aan laadpalen als aan een gebrek aan tankstations waar waterstof verkrijgbaar is.

“We kunnen niet van de transportondernemingen verwachten dat ze plotseling elektrische trucks of voertuigen die rijden op andere alternatieve brandstoffen kopen als er geen goede business case is. En het onmogelijk is om ze eenvoudig op te laden langs snelwegen in de EU. Beleidsmakers moeten verzekeren dat de zero emissie trucks die fabrikanten moeten produceren, ook daadwerkelijk gekocht en gebruikt kunnen worden door de klanten”, aldus Jonnaert.

Europees actieplan nodig

De ACEA, vertegenwoordiger van vijftien Europese auto-, bus- en truckfabrikanten, maakt zich zorgen over het gebrek aan een goede infrastructuur in Europa. Niet alleen op het gebied van elektrisch rijden, maar ook op het terrein van CNG en LNG. In bepaalde landen is er al flink geïnvesteerd in aardgas, maar van een Europese dekking is nog lang geen sprake. De belangenorganisatie vindt dat de 28 EU-landen een Europees actieplan moeten opstellen om te bouwen aan een goede infrastructuur van tank- en laadfaciliteiten in alle EU-landen.

Een van de voorstanders van de aanscherping van de regels is Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks. Volgens hem waren het lange en moeizame onderhandelingen, vooral doordat Duitsland steeds op de rem stond. “Ik vind dat onbegrijpelijk, omdat juist duurzame innovatie de kansen geeft om een voorsprong te nemen op andere fabrikanten in de wereld. Toch is het een groot succes dat de Europese Unie voor het eerst actie onderneemt om de CO2-uitstoot door vrachtwagens aan te pakken.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

ACEA niet gelukkig met Europese CO2-doelstellingen vrachtverkeer | MobilityEnergy.com

ACEA niet gelukkig met Europese CO2-doelstellingen vrachtverkeer

Foto: Volvo Trucks
Foto: Volvo Trucks

De ACEA vindt het CO2-akkoord dat vertegenwoordigers van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben gesloten voor de uitstoot van vrachtverkeer veel te ambitieus. Volgens de belangenorganisatie van Europese voertuigfabrikanten is de infrastructuur voor trucks nog lang niet berekend op een soepele en probleemloze overgang naar elektrisch rijden.

In de Europese plannen staat dat de CO2-uitstoot voor vrachtverkeer in 2025 met 15 procent omlaag gebracht moet worden, in 2030 met 30 procent. Doel is bovendien dat in 2025 2 procent van de verkochte vrachtwagens geen – of slechts heel weinig – CO2 uitstoten. Het gebrek aan infrastructuur in Europa voor trucks die elektrisch rijden, is een heikel punt voor de ACEA, vertelt Erik Jonnaert van de belangenorganisatie. Hij doelt daarbij zowel op een tekort aan laadpalen als aan een gebrek aan tankstations waar waterstof verkrijgbaar is.

“We kunnen niet van de transportondernemingen verwachten dat ze plotseling elektrische trucks of voertuigen die rijden op andere alternatieve brandstoffen kopen als er geen goede business case is. En het onmogelijk is om ze eenvoudig op te laden langs snelwegen in de EU. Beleidsmakers moeten verzekeren dat de zero emissie trucks die fabrikanten moeten produceren, ook daadwerkelijk gekocht en gebruikt kunnen worden door de klanten”, aldus Jonnaert.

Europees actieplan nodig

De ACEA, vertegenwoordiger van vijftien Europese auto-, bus- en truckfabrikanten, maakt zich zorgen over het gebrek aan een goede infrastructuur in Europa. Niet alleen op het gebied van elektrisch rijden, maar ook op het terrein van CNG en LNG. In bepaalde landen is er al flink geïnvesteerd in aardgas, maar van een Europese dekking is nog lang geen sprake. De belangenorganisatie vindt dat de 28 EU-landen een Europees actieplan moeten opstellen om te bouwen aan een goede infrastructuur van tank- en laadfaciliteiten in alle EU-landen.

Een van de voorstanders van de aanscherping van de regels is Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks. Volgens hem waren het lange en moeizame onderhandelingen, vooral doordat Duitsland steeds op de rem stond. “Ik vind dat onbegrijpelijk, omdat juist duurzame innovatie de kansen geeft om een voorsprong te nemen op andere fabrikanten in de wereld. Toch is het een groot succes dat de Europese Unie voor het eerst actie onderneemt om de CO2-uitstoot door vrachtwagens aan te pakken.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.