Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) pleit voor snelle overstap naar E10

De VVD wil het voor automobilisten financieel aantrekkelijk maken om over te stappen van Euro95 naar E10. Volgens Tweede Kamerlid Remco Dijkstra is gebruik van E10 een perfecte manier om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hij pleit in De Telegraaf voor een snelle overstap naar E10. Dijkstra heeft Kamervragen gesteld aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Hij wil onder meer weten waarom de invoering van E10 zo lang op zich laat wachten.

“Waarom duurt het allemaal zo lang? De E10-brandstof blijkt in vele andere Europese landen al veel eerder ingevoerd te zijn. Waarom is dat? Deelt u de mening van de VVD dat een spoedige introductie van E10 in Nederland, tezamen met de juiste voorlichting voor de automobilist voor een kans kan zorgen voor zowel de portemonnee van de automobilist, als voor de beoogde verduurzaming? Bent u daarom ook bereid om snel over te gaan tot introductie van E10? Welke planning is daarbij realistisch? Waar hangt het nog om en waarom wordt het niet sneller opgelost”, aldus Dijkstra in zijn brief.

Terwijl in België, Duitsland en Frankrijk E10 al volop kan worden getankt, is de invoering van de biobrandstof – een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol – in Nederland al een aantal keer uitgesteld. De bedoeling was dat het per juli 2019 ingevoerd zou worden, in verband met de overschakeling naar de winterkwaliteit werd deze invoerdatum verschoven naar september 2019.

Stimulerende maatregelen

Dijkstra wil verder van de staatssecretaris weten hoeveel CO2-winst en milieuvoordeel E10 gaat opleveren. Ook is het Tweede Kamerlid benieuwd in hoeverre E10 kan concurreren met Euro95 als het gaat om prijs per liter aan de pomp? “In hoeverre zijn de productiekosten hoger? Is er kans op een prijsdaling als volumes toenemen?” Daarnaast vraagt hij of in andere landen fiscale maatregelen worden toegepast om gebruik van E10 te stimuleren.

Niet alle benzineauto’s in Nederland zijn geschikt voor E10. “Kunt u ook aangeven hoeveel auto’s of motoren in het huidige Nederlandse wagenpark niet goed geschikt zijn voor E10 en hoe mensen daar zelf eenvoudig achter kunnen komen? Wat doen we voor eigenaren met die voertuigen die beter Euro95 kunnen blijven tanken?”, vraagt Dijkstra.

De nieuwe regels gaan gelden voor tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen aanbieden voor de openbare verkoop. Deze worden verplicht om ten minste de helft van de aanwezige vulpistolen beschikbaar te hebben voor de verkoop van E10. Voor de overige beschikbare vulpistolen kan de tankstationhouder zelf bepalen welke soort benzine hij wil aanbieden. Een tankstation dat (qua infrastructuur) maar één soort benzine kan aanbieden, mag zelf bepalen welke soort benzine aan de consument wordt aangeboden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

2 reacties op “Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) pleit voor snelle overstap naar E10”

Maik van Groenendaal|23.01.19|16:04

Er is aangetoond dat een auto op E10 benzine 2% meer verbruikt, niet elke leiding en auto er tegen kan. De Duitsers zijn na de invoering van E10 overgestapt op Euro98, omdat er veel onzekerheid was over kwaliteit, verbruik en mogelijke motorschade. En voor deze brandstof moet eerst regenwoud worden gekapt, dus hoezo milieuvriendelijk? Geen eten in mijn tank, als er geen euro95 meer te tanken is, stap ik over op super98. Dus kortom gezegd is E10 helemaal niet zo duurzaam als ze doen over komen.

Willem De Vries|24.01.19|11:19

Ik tank in Duitsland al jaren E 10 en sinds ik in Dronten ook E10 kan tanken doe ik het daar mijn auto gaat echt niet meer verbruiken en de leidingen en dergelijke dingen zijn veel schoner

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) pleit voor snelle overstap naar E10 | MobilityEnergy.com

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) pleit voor snelle overstap naar E10

De VVD wil het voor automobilisten financieel aantrekkelijk maken om over te stappen van Euro95 naar E10. Volgens Tweede Kamerlid Remco Dijkstra is gebruik van E10 een perfecte manier om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hij pleit in De Telegraaf voor een snelle overstap naar E10. Dijkstra heeft Kamervragen gesteld aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Hij wil onder meer weten waarom de invoering van E10 zo lang op zich laat wachten.

“Waarom duurt het allemaal zo lang? De E10-brandstof blijkt in vele andere Europese landen al veel eerder ingevoerd te zijn. Waarom is dat? Deelt u de mening van de VVD dat een spoedige introductie van E10 in Nederland, tezamen met de juiste voorlichting voor de automobilist voor een kans kan zorgen voor zowel de portemonnee van de automobilist, als voor de beoogde verduurzaming? Bent u daarom ook bereid om snel over te gaan tot introductie van E10? Welke planning is daarbij realistisch? Waar hangt het nog om en waarom wordt het niet sneller opgelost”, aldus Dijkstra in zijn brief.

Terwijl in België, Duitsland en Frankrijk E10 al volop kan worden getankt, is de invoering van de biobrandstof – een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol – in Nederland al een aantal keer uitgesteld. De bedoeling was dat het per juli 2019 ingevoerd zou worden, in verband met de overschakeling naar de winterkwaliteit werd deze invoerdatum verschoven naar september 2019.

Stimulerende maatregelen

Dijkstra wil verder van de staatssecretaris weten hoeveel CO2-winst en milieuvoordeel E10 gaat opleveren. Ook is het Tweede Kamerlid benieuwd in hoeverre E10 kan concurreren met Euro95 als het gaat om prijs per liter aan de pomp? “In hoeverre zijn de productiekosten hoger? Is er kans op een prijsdaling als volumes toenemen?” Daarnaast vraagt hij of in andere landen fiscale maatregelen worden toegepast om gebruik van E10 te stimuleren.

Niet alle benzineauto’s in Nederland zijn geschikt voor E10. “Kunt u ook aangeven hoeveel auto’s of motoren in het huidige Nederlandse wagenpark niet goed geschikt zijn voor E10 en hoe mensen daar zelf eenvoudig achter kunnen komen? Wat doen we voor eigenaren met die voertuigen die beter Euro95 kunnen blijven tanken?”, vraagt Dijkstra.

De nieuwe regels gaan gelden voor tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen aanbieden voor de openbare verkoop. Deze worden verplicht om ten minste de helft van de aanwezige vulpistolen beschikbaar te hebben voor de verkoop van E10. Voor de overige beschikbare vulpistolen kan de tankstationhouder zelf bepalen welke soort benzine hij wil aanbieden. Een tankstation dat (qua infrastructuur) maar één soort benzine kan aanbieden, mag zelf bepalen welke soort benzine aan de consument wordt aangeboden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

2 reacties op “Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) pleit voor snelle overstap naar E10”

Maik van Groenendaal|23.01.19|16:04

Er is aangetoond dat een auto op E10 benzine 2% meer verbruikt, niet elke leiding en auto er tegen kan. De Duitsers zijn na de invoering van E10 overgestapt op Euro98, omdat er veel onzekerheid was over kwaliteit, verbruik en mogelijke motorschade. En voor deze brandstof moet eerst regenwoud worden gekapt, dus hoezo milieuvriendelijk? Geen eten in mijn tank, als er geen euro95 meer te tanken is, stap ik over op super98. Dus kortom gezegd is E10 helemaal niet zo duurzaam als ze doen over komen.

Willem De Vries|24.01.19|11:19

Ik tank in Duitsland al jaren E 10 en sinds ik in Dronten ook E10 kan tanken doe ik het daar mijn auto gaat echt niet meer verbruiken en de leidingen en dergelijke dingen zijn veel schoner