Tamoil ziet volop kansen voor Blauwe Diesel

De huiskleur van Tamoil sluit naadloos aan bij de kleur van de brandstof die inmiddels bij negen locaties van de tankstation-onderneming uit Ridderkerk getankt kan worden. En er zullen er spoedig meer volgen. Blauwe Diesel is volgens Ronald Kempen, directeur van Tamoil Nederland, namelijk een zeer interessante transitiebrandstof.

Bij het tankstation van Tamoil in Alkmaar is het sinds kort mogelijk om Blauwe Diesel te tanken. De overige acht Tamoil-locaties waar deze HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) aan de pomp verkrijgbaar is, staan in Friesland. “We hoorden begin dit jaar over de Elfwegentocht, een initiatief om Friezen te stimuleren om twee weken lang van A naar B en weer terug te reizen zonder een druppel traditionele fossiele diesel of benzine te gebruiken”, vertelt Kempen. “We hebben aardig wat tankstations in het noorden van het land en vonden dit een mooi initiatief. We besloten op acht tankstations in Friesland te starten met het aanbieden van deze fossielvrije diesel. Er was veel aandacht voor dit alternatief, niet alleen tijdens het evenement, maar zeker ook daarna.”

De HVO die Tamoil verkoopt, is afkomstig van Future Fuels. Het Friese bedrijf is opgericht in 2014 en komt voort uit het familiebedrijf Wiersma Olie & Techniek. Midden jaren negentig werd gestart met de import en distributie van de eerste generatie biodiesel uit Duitsland. In 2011 was het bedrijf samen met Shell de eerste met de introductie van GTL in Amsterdam. In 2014 vond de derde transitie in ‘advanced biofuels’ plaats, met de introductie van de HVO van Neste.

Landelijke dekking

Voor de distributie heeft Future Fuels in samenwerking met Calpam SMD een brandstoffendepot geopend in Gorinchem. “Wij werken ondertussen met vijf dealers/distributeurs, die samen een landelijke dekking bieden”, legt Germ Wiersma, oprichter en eigenaar van het bedrijf uit. Het gaat om Calpam SMD Olie (Gorinchem), De Pooter Olie (Terneuzen), Vissers Energy (Horst), HDW Fuel & Supplies (HEM) en Wiersma Olie & Techniek (Heerenveen).

Het complete verhaal is te lezen in TankPro Magazine 6. Het blad verschijnt eind december. Kijk hier voor meer informatie en het aanvragen van een abonnement. Je kunt ook eenmalig een proefnummer aanvragen. 

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.