Shell profiteert van hogere olieprijzen, LNG steeds belangrijker

Shell heeft in het derde kwartaal van dit jaar 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) meer winst behaald dan in Q3 van 2017. De winst kwam uit op 5,6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Dit is onder meer te danken aan de gestegen prijzen van olie en gas.

Ten opzichte van 2017 viel de productie van olie en gas wel lager uit (-2%). De teller kwam uit op een equivalent van 3,6 miljoen vaten per dag, tegen een bedrag van 75 dollar (65 euro) per vat. De gasdivisie kende een prima kwartaal, vooral door de toename van verkoop van LNG (vloeibaar aardgas). Het onderdeel downstream, de verwerking van ruwe olie en gas tot brandstoffen en de verkoop van deze producten, scoorde minder goed dan in Q3 2017.

CFO Jessica Uhl reageerde positief op de cijfers. Volgens haar tonen de resultaten aan dat de strategie van Shell werkt en dat het concern goed op koers ligt. Het werkkapitaal kwam uit op 14,7 miljard dollar (12,9 miljard euro). Uhl verwacht dat de lijn omhoog zich door het opstarten van een groot aantal nieuwe projecten komende kwartalen door zal zetten. Shell kocht afgelopen periode een groot aantal eigen aandelen terug en zal dat komende tijd blijven doen. De nettoschuld werd bovendien fors verlaagd.

Kansen voor LNG

Een van de speerpunten van Shell is onder meer LNG. Het concern ziet vloeibaar aardgas als een interessant alternatief voor met name zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Wegtransportbedrijven kiezen steeds vaker voor vloeibaar aardgas omdat het zowel vanuit financieel als milieutechnisch oogpunt voordelen biedt ten opzichte van diesel. Shell is een van de grote spelers op de markt van vloeibaar gas. Het bedrijf gaat komende tijd onder meer inzetten op een groot project in Canada.

Ook Total en BP kenden een prima derde kwartaal. BP noteerde een winst van ruim 3,8 miljard dollar (3,35 miljard euro). De winst van Total kwam uit op 4 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat is 45 procent hoger dan Q3 van 2017.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Shell profiteert van hogere olieprijzen, LNG steeds belangrijker | MobilityEnergy.com

Shell profiteert van hogere olieprijzen, LNG steeds belangrijker

Shell heeft in het derde kwartaal van dit jaar 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) meer winst behaald dan in Q3 van 2017. De winst kwam uit op 5,6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Dit is onder meer te danken aan de gestegen prijzen van olie en gas.

Ten opzichte van 2017 viel de productie van olie en gas wel lager uit (-2%). De teller kwam uit op een equivalent van 3,6 miljoen vaten per dag, tegen een bedrag van 75 dollar (65 euro) per vat. De gasdivisie kende een prima kwartaal, vooral door de toename van verkoop van LNG (vloeibaar aardgas). Het onderdeel downstream, de verwerking van ruwe olie en gas tot brandstoffen en de verkoop van deze producten, scoorde minder goed dan in Q3 2017.

CFO Jessica Uhl reageerde positief op de cijfers. Volgens haar tonen de resultaten aan dat de strategie van Shell werkt en dat het concern goed op koers ligt. Het werkkapitaal kwam uit op 14,7 miljard dollar (12,9 miljard euro). Uhl verwacht dat de lijn omhoog zich door het opstarten van een groot aantal nieuwe projecten komende kwartalen door zal zetten. Shell kocht afgelopen periode een groot aantal eigen aandelen terug en zal dat komende tijd blijven doen. De nettoschuld werd bovendien fors verlaagd.

Kansen voor LNG

Een van de speerpunten van Shell is onder meer LNG. Het concern ziet vloeibaar aardgas als een interessant alternatief voor met name zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Wegtransportbedrijven kiezen steeds vaker voor vloeibaar aardgas omdat het zowel vanuit financieel als milieutechnisch oogpunt voordelen biedt ten opzichte van diesel. Shell is een van de grote spelers op de markt van vloeibaar gas. Het bedrijf gaat komende tijd onder meer inzetten op een groot project in Canada.

Ook Total en BP kenden een prima derde kwartaal. BP noteerde een winst van ruim 3,8 miljard dollar (3,35 miljard euro). De winst van Total kwam uit op 4 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat is 45 procent hoger dan Q3 van 2017.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.