Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van drie tankstations

Foto: TankPro.nl
Foto: TankPro.nl

Twee weken na de veiling van tankstations langs de snelweg staat op donderdag 27 september opnieuw een tankstationveiling in de agenda. De gemeente Rotterdam veilt de huurrechten voor drie tankstationlocaties in de stad. Het gaat om een Texaco-station en om twee Esso-locaties. Inzet van de veiling is het 15-jarige huurrecht op een van deze locaties.

Het tankstation aan de Vaanweg draagt op dit moment de kleuren van Texaco. De locatie ligt in het zuiden van de stad. Het is een belangrijke route voor verkeer van en naar Rotterdam-Zuid. Het eerste Esso-station ligt aan de Molenlaan 333 in de wijk Hillegersberg-Schiebroek. Het gaat om een locatie ten noorden van de A20. De tweede Esso-vestiging die geveild wordt, ligt aan de Vredenoordkade 2 in de wijk Kralingen-Crooswijk (zie foto).

Huurrecht voor 15 jaar

Het huurrecht van de tankstationlocaties geldt voor een periode van 15 jaar. Dit huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter omgezette brandstof.

De gemeente Rotterdam streeft ernaar om eenmaal per jaar een veilingronde te organiseren waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen op deze manier alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier mogelijkheden krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Alternatieve brandstoffen

Er kan bij een te veilen huurrecht een verplichting worden opgenomen tot het aanbieden van één of meerdere alternatieve brandstoffen. Dat kunnen biobrandstoffen zijn, groengas, laadpalen of waterstof. Bij de beslissing om een dergelijke verplichting op te nemen wordt mede rekening gehouden met de lokale en regionale marktomstandigheden en de stand van de techniek.

Volgend jaar worden er in de gemeente Rotterdam vier tankstations geveild. Het gaat om een BP-locatie met shop aan de Capelseweg 355. Het tankstation ligt vlakbij afrit 16 (Capelle aan den IJssel) van de A20. BP Spaanse Polder aan de Vlaardingweg 64 staat bovendien op de lijst voor 2019. Ook een Total-locatie aan de Prinsenlaan – tussen Kralingen en Lage Land – wordt volgend jaar geveild. Het vierde tankstation draagt de kleuren van Texaco en ligt aan de Jac. Dutilhweg 851, vlakbij de afrit Kralingen op de A16. Ook die gaat in de veiling in 2019.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van drie tankstations | MobilityEnergy.com

Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van drie tankstations

Foto: TankPro.nl
Foto: TankPro.nl

Twee weken na de veiling van tankstations langs de snelweg staat op donderdag 27 september opnieuw een tankstationveiling in de agenda. De gemeente Rotterdam veilt de huurrechten voor drie tankstationlocaties in de stad. Het gaat om een Texaco-station en om twee Esso-locaties. Inzet van de veiling is het 15-jarige huurrecht op een van deze locaties.

Het tankstation aan de Vaanweg draagt op dit moment de kleuren van Texaco. De locatie ligt in het zuiden van de stad. Het is een belangrijke route voor verkeer van en naar Rotterdam-Zuid. Het eerste Esso-station ligt aan de Molenlaan 333 in de wijk Hillegersberg-Schiebroek. Het gaat om een locatie ten noorden van de A20. De tweede Esso-vestiging die geveild wordt, ligt aan de Vredenoordkade 2 in de wijk Kralingen-Crooswijk (zie foto).

Huurrecht voor 15 jaar

Het huurrecht van de tankstationlocaties geldt voor een periode van 15 jaar. Dit huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter omgezette brandstof.

De gemeente Rotterdam streeft ernaar om eenmaal per jaar een veilingronde te organiseren waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen op deze manier alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier mogelijkheden krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Alternatieve brandstoffen

Er kan bij een te veilen huurrecht een verplichting worden opgenomen tot het aanbieden van één of meerdere alternatieve brandstoffen. Dat kunnen biobrandstoffen zijn, groengas, laadpalen of waterstof. Bij de beslissing om een dergelijke verplichting op te nemen wordt mede rekening gehouden met de lokale en regionale marktomstandigheden en de stand van de techniek.

Volgend jaar worden er in de gemeente Rotterdam vier tankstations geveild. Het gaat om een BP-locatie met shop aan de Capelseweg 355. Het tankstation ligt vlakbij afrit 16 (Capelle aan den IJssel) van de A20. BP Spaanse Polder aan de Vlaardingweg 64 staat bovendien op de lijst voor 2019. Ook een Total-locatie aan de Prinsenlaan – tussen Kralingen en Lage Land – wordt volgend jaar geveild. Het vierde tankstation draagt de kleuren van Texaco en ligt aan de Jac. Dutilhweg 851, vlakbij de afrit Kralingen op de A16. Ook die gaat in de veiling in 2019.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.