Monsterbedragen neergeteld tijdens veiling snelweglocaties

Foto: BP
Foto: BP

Er zijn flinke bedragen neergeteld tijdens de jaarlijkse veiling van snelwegstations die woensdag op het programma stond in Den Haag. Maar liefst tien van de zeventien locaties krijgen een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen), dat nu nog de BP-kleuren draagt. Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro.

Het zijn vooral de grote jongens die er met de buit vandoor gingen, blijkt uit de resultaten van de veiling. BP behield drie locaties (Vliete – A58 / Elsgeest – A44 / De Poel – A30) en wist er drie binnen te slepen (Smalhorst – A28 / Middelsloot – A7 / Zeijerveen – A28). Total wist één station (De Fendert – A59) te behouden en bood bij drie nieuwe locaties het hoogste bedrag (De Veenen – A30 / Laerd – A7 / Bijleveld – A12).

Volgens directeur Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE is het opvallend dat flink wat tankstations van huurder wisselen. “Volgens mij is het de eerste keer dat zoveel locaties overgaan naar een andere partij. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.” Ook de hoge bedragen die werden neergeteld voor een aantal stations, zorgden voor het nodige tumult in de zaal. “24 miljoen euro is natuurlijk een fiks bedrag. De rechten gelden immers maar voor 15 jaar. Het laat zien dat de grote oliemaatschappijen kennelijk nog volop vertrouwen hebben in de toekomst.”

Topdeelregeling

In het verleden leverden dergelijke veilingrondes weinig grote veranderingen op. Een belangrijke oorzaak hiervan was de topdeelregeling, die huidige concessiehouders voordeel geeft ten opzichte van andere geïnteresseerde partijen. Dit voordeel valt weg voor tankstations die voor de tweede keer in de veiling worden aangeboden. Dat waren er tijdens deze veiling in totaal tien van de zeventien.

De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Dat is volgens De Vries maar deels gelukt. “Het zijn uiteraard vooral de ‘usual suspects’ die we in het lijstje terugzien.” Voor kleinere partijen is het in dit geweld bijna niet meer mogelijk om nog een gooi te doen naar een goede snelweglocatie, zo blijkt uit de uitslag. “Een aantal NOVE-leden was van de partij en heeft ook geboden op stations. Maar als de oliemaatschappijen een plek echt koste wat kost willen hebben, dan valt daar bijna niet tegenop te bieden. Zo reëel moet je ook zijn.”

Ook adviseur Peter Waterham van Tankstation Advies volgde de veiling met grote belangstelling. “Er zijn voor een aantal locaties extreem hoge bedragen geboden. Je ziet wel dat het voor een groot deel stuivertje wisselen is tussen de grote oliemaatschappijen. BP en Total waren duidelijk op jacht. BP verliest er twee, maar krijgt er ook weer twee locaties bij. Datzelfde geldt voor Total. Ze zijn stuk voor stuk bezig met het optimaliseren van hun netwerk.” Toch is het niet op voorhand te voorspellen hoe de veiling uitpakt. “Je kunt je ook misrekenen en net iets te laag bieden, wij hebben het vermoeden dat dit een aantal keer is gebeurd. Dat hoort ook bij dit spel.”

Opvallende uitkomsten

Een aantal zaken springen volgens Waterham in het oog. “BP had het station op verzorgingsplaats Vliete langs de A58 al in handen. Ik vind 7 miljoen euro voor deze locatie behoorlijk hoog. De nummer twee bood net iets meer dan 2 miljoen. Dat is een fors verschil, echter met het voordeel van de topdeelregeling is BP in de missie behouden van de locatie geslaagd.” Ook de 12 miljoen euro die EG Retail neertelt voor het huren van locatie Steenenhoek langs de A15 is fiks. “Het is een vestiging met een mooie shop op een goede locatie, maar daar hangt een aardig prijskaartje aan.” Voor 3,8 miljoen euro neemt EG Retail bovendien de huur van de locatie Groote Veldblokken langs de A37 nabij Coevorden over. Die is nu nog in handen van Total. Waterham: “Ik kan me voorstellen dat Total deze locatie zeker had willen behouden.”

Op het tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) blijven komende 15 jaar de letters van Shell staan. “Bijna 22 miljoen euro is een heel hoog bedrag, maar het is wel een prominente locatie langs een zeer drukke weg met veel traffic. Het tweede bod lag op 15 miljoen euro. Dat zegt ook wel wat. Shell kon hier immers nog een beroep doen op de topdeelregeling.”

De veiling gaat over het recht om het terrein van het tankstation 15 jaar te huren. Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de Rijksoverheid. Voor alle ongeveer 250 tankstations langs rijkswegen krijgt het Rijk zo’n 16 miljoen euro per jaar aan huur. Daar is woensdag nog eens een flink bedrag aan toegevoegd.

Resultaten veiling

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Monsterbedragen neergeteld tijdens veiling snelweglocaties | MobilityEnergy.com

Monsterbedragen neergeteld tijdens veiling snelweglocaties

Foto: BP
Foto: BP

Er zijn flinke bedragen neergeteld tijdens de jaarlijkse veiling van snelwegstations die woensdag op het programma stond in Den Haag. Maar liefst tien van de zeventien locaties krijgen een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen), dat nu nog de BP-kleuren draagt. Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro.

Het zijn vooral de grote jongens die er met de buit vandoor gingen, blijkt uit de resultaten van de veiling. BP behield drie locaties (Vliete – A58 / Elsgeest – A44 / De Poel – A30) en wist er drie binnen te slepen (Smalhorst – A28 / Middelsloot – A7 / Zeijerveen – A28). Total wist één station (De Fendert – A59) te behouden en bood bij drie nieuwe locaties het hoogste bedrag (De Veenen – A30 / Laerd – A7 / Bijleveld – A12).

Volgens directeur Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE is het opvallend dat flink wat tankstations van huurder wisselen. “Volgens mij is het de eerste keer dat zoveel locaties overgaan naar een andere partij. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.” Ook de hoge bedragen die werden neergeteld voor een aantal stations, zorgden voor het nodige tumult in de zaal. “24 miljoen euro is natuurlijk een fiks bedrag. De rechten gelden immers maar voor 15 jaar. Het laat zien dat de grote oliemaatschappijen kennelijk nog volop vertrouwen hebben in de toekomst.”

Topdeelregeling

In het verleden leverden dergelijke veilingrondes weinig grote veranderingen op. Een belangrijke oorzaak hiervan was de topdeelregeling, die huidige concessiehouders voordeel geeft ten opzichte van andere geïnteresseerde partijen. Dit voordeel valt weg voor tankstations die voor de tweede keer in de veiling worden aangeboden. Dat waren er tijdens deze veiling in totaal tien van de zeventien.

De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Dat is volgens De Vries maar deels gelukt. “Het zijn uiteraard vooral de ‘usual suspects’ die we in het lijstje terugzien.” Voor kleinere partijen is het in dit geweld bijna niet meer mogelijk om nog een gooi te doen naar een goede snelweglocatie, zo blijkt uit de uitslag. “Een aantal NOVE-leden was van de partij en heeft ook geboden op stations. Maar als de oliemaatschappijen een plek echt koste wat kost willen hebben, dan valt daar bijna niet tegenop te bieden. Zo reëel moet je ook zijn.”

Ook adviseur Peter Waterham van Tankstation Advies volgde de veiling met grote belangstelling. “Er zijn voor een aantal locaties extreem hoge bedragen geboden. Je ziet wel dat het voor een groot deel stuivertje wisselen is tussen de grote oliemaatschappijen. BP en Total waren duidelijk op jacht. BP verliest er twee, maar krijgt er ook weer twee locaties bij. Datzelfde geldt voor Total. Ze zijn stuk voor stuk bezig met het optimaliseren van hun netwerk.” Toch is het niet op voorhand te voorspellen hoe de veiling uitpakt. “Je kunt je ook misrekenen en net iets te laag bieden, wij hebben het vermoeden dat dit een aantal keer is gebeurd. Dat hoort ook bij dit spel.”

Opvallende uitkomsten

Een aantal zaken springen volgens Waterham in het oog. “BP had het station op verzorgingsplaats Vliete langs de A58 al in handen. Ik vind 7 miljoen euro voor deze locatie behoorlijk hoog. De nummer twee bood net iets meer dan 2 miljoen. Dat is een fors verschil, echter met het voordeel van de topdeelregeling is BP in de missie behouden van de locatie geslaagd.” Ook de 12 miljoen euro die EG Retail neertelt voor het huren van locatie Steenenhoek langs de A15 is fiks. “Het is een vestiging met een mooie shop op een goede locatie, maar daar hangt een aardig prijskaartje aan.” Voor 3,8 miljoen euro neemt EG Retail bovendien de huur van de locatie Groote Veldblokken langs de A37 nabij Coevorden over. Die is nu nog in handen van Total. Waterham: “Ik kan me voorstellen dat Total deze locatie zeker had willen behouden.”

Op het tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) blijven komende 15 jaar de letters van Shell staan. “Bijna 22 miljoen euro is een heel hoog bedrag, maar het is wel een prominente locatie langs een zeer drukke weg met veel traffic. Het tweede bod lag op 15 miljoen euro. Dat zegt ook wel wat. Shell kon hier immers nog een beroep doen op de topdeelregeling.”

De veiling gaat over het recht om het terrein van het tankstation 15 jaar te huren. Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de Rijksoverheid. Voor alle ongeveer 250 tankstations langs rijkswegen krijgt het Rijk zo’n 16 miljoen euro per jaar aan huur. Daar is woensdag nog eens een flink bedrag aan toegevoegd.

Resultaten veiling

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.