BETA ontstemd over publicatie tussenrapport biodieseltanks

Lisanne Henneveld van BETA is ontstemd over de publicatie van het tussenrapport over het roesten van dieselopslagtanks bij gebruik van biodiesel door de SIKB. “Ik vind het te bizar voor woorden dat we niet op de hoogte zijn gesteld van het feit dat al deze zaken al naar buiten zijn gebracht. Waarom zijn we hier totaal niet bij betrokken?”, reageert de juridisch adviseur van de brancheorganisatie.

Henneveld vindt het verbijsterend dat er al een voorschot wordt genomen op conclusies van een onderzoek dat nog in volle gang is. “Of je nou voor- of tegenstander bent, deze conclusies kun je helemaal nog niet trekken. De SIKB gaat met deze voorpublicatie alvast in op een eventuele beleidsverzwaring. Dat kan echt niet. Het is veel te kort door de bocht. Er moet nog van alles onderzocht worden. Deze resultaten zijn nog helemaal niet besproken met het college van deskundigen, maar liggen al wel open en bloot op tafel. Het gaat om een rapport dat van groot belang is. Daar moet je echt veel zorgvuldiger mee omspringen.”

Bestaan van tussenrapport

Op de inhoud van het tussenrapport wil Henneveld nog niet reageren. “Daarvoor is het te vroeg. Ik wist überhaupt niet dat er al een tussenrapportage lag. Inhoudelijk gezien kan ik er nog weinig zinnigs over vertellen, aangezien ik van het bestaan van dit rapport helemaal nog niets afwist.”

Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer bracht eerder deze week een tussenrapportage naar buiten waarin wordt gemeld dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat dieselopslagtanks sneller roesten door bijmengen van biodiesel. Onderzoekers vermoeden dat biodiesel de bacteriegroei in de tank vergroot, wat leidt tot versnelde aantasting van stalen tanks die niet gecoat zijn.

Dertig tankinspecties

Omdat het beoogde aantal van totaal dertig uit te voeren tankinspecties door het schaarse aanbod van geschikte tanks nog niet kon worden gerealiseerd, werd besloten een tussentijdse rapportage op te stellen met de tot dan toe verkregen resultaten.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.