TankPro jaaroverzicht 2017: juli tot en met december

De tweede helft van 2017 stond onder meer in het teken van de jaarlijkse veiling van snelweglocaties, de vierde editie van de Tankstation Vakbeurs en de ambitieuze plannen van Spar en EG Group om bij maar liefst 130 Texaco-tankstations een Spar express te realiseren. Maar wat gebeurde er nog meer? Lees het in deel twee van het TankPro-jaaroverzicht 2017. Het eerste deel van het overzicht vindt u hier

Mag Fastned wel of geen tankshops aanleggen bij zijn laadstations? Het bedrijf vroeg twee vergunningen aan, voor verzorgingsplaats De Horn aan de A7 bij Medemblik en voor verzorgingsplaats Velder aan de A2 bij Boxtel. Beide vergunningen werden geweigerd door Rijkswaterstaat, waarna de aanbieder van laadstations besloot naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten. De rechtbank in Amsterdam gaf Fastned gelijk. De rechter vond dat de weigering van Rijkswaterstaat onvoldoende voorbereid en gemotiveerd was. Daarop besloot Rijkswaterstaat in hoger beroep te gaan.

Staatssteun of niet?

Een eventuele vergunningverlening aan Fastned voor de bouw van shops zal op veel weerstand van zittende tankstationbedrijven stuiten. Zij vinden dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Tankstationbedrijven moeten namelijk forse bedragen betalen bij de veiling van de exploitatierechten van snelwegstations, terwijl Fastned niets hoeft te betalen om aan diezelfde wegen laadpunten te exploiteren. Wordt vervolgd in 2018…

Begin augustus werd bekend dat er bij EFR, de moederorganisatie van Texaco-stations (later in het jaar omgedoopt tot EG Group), 55 banen verdwijnen op de kantoren in Breda en Kampen. Dit als gevolg van een herstructurering binnen de organisatie, die fuseerde met de Britse tankstation-uitbater Euro Garages. Woordvoerder Koen Vroman van EFR: “Het gaat om een mix van fulltime en parttime banen.” Goed nieuws was er ook, er kwamen namelijk ook banen bij. Voor de 25 nieuwe banen die werden gecreëerd, ging het in de basis om fulltime functies.

Veiling snelweglocaties

Drie stations wisselden van eigenaar tijdens de jaarlijkse veiling van snelweglocaties in september. EFR veroverde station Langveld aan de A76 bij Heerlen, waar eerst nog Esso op de luifel stond. Vissers Olie wist twee nieuwe locaties te bemachtigen. Het betreft Gulf-vestigingen aan de A67 bij Bladel. De overige elf stations bleven bij dezelfde eigenaar. De drie snelwegstations die van eigenaar wisselden, kwamen alle drie voor de tweede maal onder de hamer. De veiling leverde in totaal 27 miljoen euro op voor de overheid.

In september werd verder bekendgemaakt dat er voor het eerst meer onbemande dan bemande tankstations in Nederland zijn. Dat bleek uit cijfers van databureau Petrolview. Ten tijde van het onderzoek werden 2.068 tankstations geëxploiteerd zonder personeel, tegenover 2.044 bemande vestigingen. De verwachting is dat het onbemande segment de komende jaren nog verder stijgt, onder meer door toenemende druk op de brandstofmarges en steeds zuinigere auto’s.

Fraude met diesel

In België werd in september een grootschalige fraude ontdekt met diesel. Een oplichtersbende kleurde rode huisbrandolie om en verkocht deze als diesel bij diverse tankstations. Op deze manier konden de betrokken personen accijnzen ontlopen, wat zorgde voor veel extra opbrengsten. Hierdoor wisten de criminelen tientallen miljoenen euro’s te verdienen. Bij diverse invallen in de provincies Luik en Limburg werden vijf verdachten opgepakt.

De vijf grote merken hadden in 2017 stuk voor stuk minder tankstations dan het jaar ervoor. Dat bleek uit het brancherapport Mobiliteit in Cijfers, dat door Bovag en Rai Vereniging is opgesteld. In totaal hadden BP, Esso, Shell, Texaco en Total samen 35 vestigingen minder dan in 2016. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal zelfs met ruim 150 afgenomen. Marktleider Shell zag zijn totale aantal stations afgelopen jaar dalen met elf, Texaco/Firezone en Total hadden er zeven minder, terwijl het BP-netwerk vier locaties minder telde. Ter verduidelijking, het rapport kijkt naar het merk op de luifel. Het zegt dus niets over het aantal stations dat de maatschappijen zelf exploiteren of in bezit hebben.

Nieuw kabinet

Oktober was de maand van de presentatie van het nieuwe Kabinet Rutte III. TankPro zette op een rijtje wat het nieuwe regeerakkoord betekent voor tankstations. De belangrijkste zaken: de overstap naar schonere auto’s moet worden versneld. Het ontslagrecht gaat op de schop, de tabaksaccijns wordt verhoogd en de vennootschapsbelasting gaat omlaag. Ook wordt de periode dat een werkgever het loon moet doorbetalen van een zieke werknemer verkort.

Begin november werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe tankstation van Supertank in Bunschoten. Het was een bijzonder moment voor de vrouw, kinderen en familie van de in februari overleden Hans Bol. De oud-eigenaar en -directeur van Supertank-moederbedrijf Bol Handelsonderneming was dé drijvende kracht achter de totstandkoming van het tankstation op het industrieterrein in Bunschoten. Het voorterrein wordt gerund door Supertank, de shop en de carwash door twee lokale ondernemers. Supertank wil binnen afzienbare tijd uitbreiden naar 25 tankstations, liet directeur Lambert van Ommen weten.

Eind november presenteerden de onderhandelaars de resultaten van de nieuwe cao, die volgens de partijen in goede harmonie tot stand is gekomen. Het loon van personeel bij tankstations en autowasbedrijven gaat er flink op vooruit. Per 1 januari 2018 stijgen de lonen met minimaal twee procent. Een jaar later volgt een tweede verhoging, van nogmaals twee procent. Het nieuwe akkoord is afgesloten voor zo’n zestienduizend medewerkers van tankstations en carwashes.

Bezoekersrecord

November was natuurlijk ook de maand van de Tankstation Vakbeurs. Zo’n 1.700 professionals uit de tankstation- en carwashbranche bezochten dinsdag 14 november de vierde editie van de vakbeurs, ruim twintig procent meer dan in 2016. Tevens waren er meer exposanten dan in eerdere jaren, onder meer door extra focus op carwash. Dat maakte de Tankstation Vakbeurs 2017 in Expo Houten tot de grootste editie tot dusver. De organisatie was in handen van ProMedia Europoint, uitgever van de vakbladen Tankpro en CarwashPro.

Ruim honderd professionals uit de tankstationbranche namen bovendien deel aan het Nationaal Tankstation Congres. Dit evenement vond plaats parallel aan de Tankstation Vakbeurs. Het congres stond volledig in het teken van dynamische prijzen, zowel op het voorterrein als in de tankshop. Bezoekers konden interactief meedoen met behulp van hun smartphone. Tijdens elke presentatie konden de bezoekers vragen insturen die ze aan de spreker wilden stellen. Ook was er de mogelijkheid om telefonisch te stemmen op diverse stellingen die werden voorgelegd aan de zaal. Nieuw was dit jaar, dat geïnteresseerden ook online mee konden kijken via het live webinar.

Tony’s Street Food

Een tankshop met de uitstraling van een Amerikaanse diner? Dat is inderdaad het idee achter Tony’s Street Food. De eerste locatie waar de nieuwe shopformule van De Haan Minerale Oliën in de praktijk werd gebracht, ging open bij het nieuwe Haan-tankstation in Hendrik-Ido-Ambacht. “We willen een gezellige sfeer neerzetten, waar de gasten kunnen genieten van hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Je kan zelf muziek uitkiezen op de digitale jukebox en op twee schermen komt entertainment voorbij. Of je gaat lekker een krantje lezen.” Het concept is inmiddels ook bij het nieuwe Haan-station aan de Meppelweg in Den Haag gerealiseerd. In 2018 volgen er meer locaties.

De goedkoopste tankstationketens van Nederland voor het tanken van benzine en diesel zijn Fieten Olie, Sakko en Van den Belt. Dat bleek uit de Nationale Tanktest van de ANWB Kampioen. De resultaten werden in december bekendgemaakt. In totaal nam de ANWB voor het onderzoek de benzine- en dieselprijzen van 3.819 tankstations in ons land onder de loep. Na Fieten Olie, Sakko en Van den Belt volgen Total Express en Berkman op plek vier en vijf. Makro bleek uiteindelijk nog goedkoper, maar heeft in totaal in Nederland slechts zeven locaties; dat is te weinig om in de uitslag opgenomen te worden.

130 Spar-locaties bij Texaco

Net voor het einde van het jaar hadden Spar en EG Group nog groot nieuws in petto: De supermarktketen en de exploitatiemaatschappij gaan samen 130 locaties van Spar express openen bij Texaco-tankstations in Nederland. Het plan is om elke week twee vestigingen om te bouwen om zodoende uiterlijk medio 2019 klaar te zijn. Het Spar-assortiment in de winkel is afhankelijk van de locatie van het tankstation. Naast grab & go, aangevuld met broden, maaltijden, salades en soepen voor thuisconsumptie bij de tankstations langs de snelweg, zal er ook een aangepast assortiment zijn met grab & go en een ruimer assortiment aan boodschappen voor de tankstations in de buurt.

Spar heeft in het buitenland al veel winkels op tankstations. Die ervaring is meegenomen in de ontwikkeling van de Nederlandse Spar express-winkels. De locaties van Spar express worden in Nederland exclusief gebruikt in samenwerking met tankstations van EG Group. De eerste locaties zijn inmiddels omgebouwd en geopend.

Het eerste deel van het TankPro-jaaroverzicht 2017 vindt u hier.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

TankPro jaaroverzicht 2017: juli tot en met december | MobilityEnergy.com

TankPro jaaroverzicht 2017: juli tot en met december

De tweede helft van 2017 stond onder meer in het teken van de jaarlijkse veiling van snelweglocaties, de vierde editie van de Tankstation Vakbeurs en de ambitieuze plannen van Spar en EG Group om bij maar liefst 130 Texaco-tankstations een Spar express te realiseren. Maar wat gebeurde er nog meer? Lees het in deel twee van het TankPro-jaaroverzicht 2017. Het eerste deel van het overzicht vindt u hier

Mag Fastned wel of geen tankshops aanleggen bij zijn laadstations? Het bedrijf vroeg twee vergunningen aan, voor verzorgingsplaats De Horn aan de A7 bij Medemblik en voor verzorgingsplaats Velder aan de A2 bij Boxtel. Beide vergunningen werden geweigerd door Rijkswaterstaat, waarna de aanbieder van laadstations besloot naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten. De rechtbank in Amsterdam gaf Fastned gelijk. De rechter vond dat de weigering van Rijkswaterstaat onvoldoende voorbereid en gemotiveerd was. Daarop besloot Rijkswaterstaat in hoger beroep te gaan.

Staatssteun of niet?

Een eventuele vergunningverlening aan Fastned voor de bouw van shops zal op veel weerstand van zittende tankstationbedrijven stuiten. Zij vinden dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Tankstationbedrijven moeten namelijk forse bedragen betalen bij de veiling van de exploitatierechten van snelwegstations, terwijl Fastned niets hoeft te betalen om aan diezelfde wegen laadpunten te exploiteren. Wordt vervolgd in 2018…

Begin augustus werd bekend dat er bij EFR, de moederorganisatie van Texaco-stations (later in het jaar omgedoopt tot EG Group), 55 banen verdwijnen op de kantoren in Breda en Kampen. Dit als gevolg van een herstructurering binnen de organisatie, die fuseerde met de Britse tankstation-uitbater Euro Garages. Woordvoerder Koen Vroman van EFR: “Het gaat om een mix van fulltime en parttime banen.” Goed nieuws was er ook, er kwamen namelijk ook banen bij. Voor de 25 nieuwe banen die werden gecreëerd, ging het in de basis om fulltime functies.

Veiling snelweglocaties

Drie stations wisselden van eigenaar tijdens de jaarlijkse veiling van snelweglocaties in september. EFR veroverde station Langveld aan de A76 bij Heerlen, waar eerst nog Esso op de luifel stond. Vissers Olie wist twee nieuwe locaties te bemachtigen. Het betreft Gulf-vestigingen aan de A67 bij Bladel. De overige elf stations bleven bij dezelfde eigenaar. De drie snelwegstations die van eigenaar wisselden, kwamen alle drie voor de tweede maal onder de hamer. De veiling leverde in totaal 27 miljoen euro op voor de overheid.

In september werd verder bekendgemaakt dat er voor het eerst meer onbemande dan bemande tankstations in Nederland zijn. Dat bleek uit cijfers van databureau Petrolview. Ten tijde van het onderzoek werden 2.068 tankstations geëxploiteerd zonder personeel, tegenover 2.044 bemande vestigingen. De verwachting is dat het onbemande segment de komende jaren nog verder stijgt, onder meer door toenemende druk op de brandstofmarges en steeds zuinigere auto’s.

Fraude met diesel

In België werd in september een grootschalige fraude ontdekt met diesel. Een oplichtersbende kleurde rode huisbrandolie om en verkocht deze als diesel bij diverse tankstations. Op deze manier konden de betrokken personen accijnzen ontlopen, wat zorgde voor veel extra opbrengsten. Hierdoor wisten de criminelen tientallen miljoenen euro’s te verdienen. Bij diverse invallen in de provincies Luik en Limburg werden vijf verdachten opgepakt.

De vijf grote merken hadden in 2017 stuk voor stuk minder tankstations dan het jaar ervoor. Dat bleek uit het brancherapport Mobiliteit in Cijfers, dat door Bovag en Rai Vereniging is opgesteld. In totaal hadden BP, Esso, Shell, Texaco en Total samen 35 vestigingen minder dan in 2016. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal zelfs met ruim 150 afgenomen. Marktleider Shell zag zijn totale aantal stations afgelopen jaar dalen met elf, Texaco/Firezone en Total hadden er zeven minder, terwijl het BP-netwerk vier locaties minder telde. Ter verduidelijking, het rapport kijkt naar het merk op de luifel. Het zegt dus niets over het aantal stations dat de maatschappijen zelf exploiteren of in bezit hebben.

Nieuw kabinet

Oktober was de maand van de presentatie van het nieuwe Kabinet Rutte III. TankPro zette op een rijtje wat het nieuwe regeerakkoord betekent voor tankstations. De belangrijkste zaken: de overstap naar schonere auto’s moet worden versneld. Het ontslagrecht gaat op de schop, de tabaksaccijns wordt verhoogd en de vennootschapsbelasting gaat omlaag. Ook wordt de periode dat een werkgever het loon moet doorbetalen van een zieke werknemer verkort.

Begin november werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe tankstation van Supertank in Bunschoten. Het was een bijzonder moment voor de vrouw, kinderen en familie van de in februari overleden Hans Bol. De oud-eigenaar en -directeur van Supertank-moederbedrijf Bol Handelsonderneming was dé drijvende kracht achter de totstandkoming van het tankstation op het industrieterrein in Bunschoten. Het voorterrein wordt gerund door Supertank, de shop en de carwash door twee lokale ondernemers. Supertank wil binnen afzienbare tijd uitbreiden naar 25 tankstations, liet directeur Lambert van Ommen weten.

Eind november presenteerden de onderhandelaars de resultaten van de nieuwe cao, die volgens de partijen in goede harmonie tot stand is gekomen. Het loon van personeel bij tankstations en autowasbedrijven gaat er flink op vooruit. Per 1 januari 2018 stijgen de lonen met minimaal twee procent. Een jaar later volgt een tweede verhoging, van nogmaals twee procent. Het nieuwe akkoord is afgesloten voor zo’n zestienduizend medewerkers van tankstations en carwashes.

Bezoekersrecord

November was natuurlijk ook de maand van de Tankstation Vakbeurs. Zo’n 1.700 professionals uit de tankstation- en carwashbranche bezochten dinsdag 14 november de vierde editie van de vakbeurs, ruim twintig procent meer dan in 2016. Tevens waren er meer exposanten dan in eerdere jaren, onder meer door extra focus op carwash. Dat maakte de Tankstation Vakbeurs 2017 in Expo Houten tot de grootste editie tot dusver. De organisatie was in handen van ProMedia Europoint, uitgever van de vakbladen Tankpro en CarwashPro.

Ruim honderd professionals uit de tankstationbranche namen bovendien deel aan het Nationaal Tankstation Congres. Dit evenement vond plaats parallel aan de Tankstation Vakbeurs. Het congres stond volledig in het teken van dynamische prijzen, zowel op het voorterrein als in de tankshop. Bezoekers konden interactief meedoen met behulp van hun smartphone. Tijdens elke presentatie konden de bezoekers vragen insturen die ze aan de spreker wilden stellen. Ook was er de mogelijkheid om telefonisch te stemmen op diverse stellingen die werden voorgelegd aan de zaal. Nieuw was dit jaar, dat geïnteresseerden ook online mee konden kijken via het live webinar.

Tony’s Street Food

Een tankshop met de uitstraling van een Amerikaanse diner? Dat is inderdaad het idee achter Tony’s Street Food. De eerste locatie waar de nieuwe shopformule van De Haan Minerale Oliën in de praktijk werd gebracht, ging open bij het nieuwe Haan-tankstation in Hendrik-Ido-Ambacht. “We willen een gezellige sfeer neerzetten, waar de gasten kunnen genieten van hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Je kan zelf muziek uitkiezen op de digitale jukebox en op twee schermen komt entertainment voorbij. Of je gaat lekker een krantje lezen.” Het concept is inmiddels ook bij het nieuwe Haan-station aan de Meppelweg in Den Haag gerealiseerd. In 2018 volgen er meer locaties.

De goedkoopste tankstationketens van Nederland voor het tanken van benzine en diesel zijn Fieten Olie, Sakko en Van den Belt. Dat bleek uit de Nationale Tanktest van de ANWB Kampioen. De resultaten werden in december bekendgemaakt. In totaal nam de ANWB voor het onderzoek de benzine- en dieselprijzen van 3.819 tankstations in ons land onder de loep. Na Fieten Olie, Sakko en Van den Belt volgen Total Express en Berkman op plek vier en vijf. Makro bleek uiteindelijk nog goedkoper, maar heeft in totaal in Nederland slechts zeven locaties; dat is te weinig om in de uitslag opgenomen te worden.

130 Spar-locaties bij Texaco

Net voor het einde van het jaar hadden Spar en EG Group nog groot nieuws in petto: De supermarktketen en de exploitatiemaatschappij gaan samen 130 locaties van Spar express openen bij Texaco-tankstations in Nederland. Het plan is om elke week twee vestigingen om te bouwen om zodoende uiterlijk medio 2019 klaar te zijn. Het Spar-assortiment in de winkel is afhankelijk van de locatie van het tankstation. Naast grab & go, aangevuld met broden, maaltijden, salades en soepen voor thuisconsumptie bij de tankstations langs de snelweg, zal er ook een aangepast assortiment zijn met grab & go en een ruimer assortiment aan boodschappen voor de tankstations in de buurt.

Spar heeft in het buitenland al veel winkels op tankstations. Die ervaring is meegenomen in de ontwikkeling van de Nederlandse Spar express-winkels. De locaties van Spar express worden in Nederland exclusief gebruikt in samenwerking met tankstations van EG Group. De eerste locaties zijn inmiddels omgebouwd en geopend.

Het eerste deel van het TankPro-jaaroverzicht 2017 vindt u hier.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.