Tesla onthult twee volledig elektrische trucks

Tesla-topman Elon Musk heeft twee nieuwe vrachtauto’s onthuld die volledig op stroom kunnen rijden. Donderdag werden de twee voertuigen gepresenteerd, waarvan er eentje een slaapcabine heeft. De slaaptruck heeft een actieradius van achthonderd kilometer, de andere vrachtwagen kan op één laadbeurt vijfhonderd kilometer rijden. Massaproductie start in 2019, als alles volgens planning verloopt.

De nieuwe trucks beschikken over diverse rij-ondersteunende functies, zoals lane keeping assist en automatisch remmen. Ze hebben vier motoren aan boord en zijn geschikt om op zeer korte afstand van elkaar te rijden in een colonne. Dit wordt ook wel truck platooning genoemd. Met deze vorm van mobiliteit wordt nu al volop getest. Het wordt gezien als een belangrijke manier om brandstof te besparen.

Autonoom rijden

Dat Tesla bezig was met de ontwikkelingen van elektrische vrachtauto’s was al bekend. Musk ziet dit als een belangrijk onderdeel van zijn ‘masterplan’. De presentatie van de nieuwe trucks werd enkele keren uitgesteld, maar vond donderdagavond alsnog plaats. Volgens Musk zijn de voertuigen goedkoper in gebruik dan reguliere dieseltrucks.

De autonome functies zijn standaard aanwezig in beide trucks. “Het voertuig remt automatisch en houdt zijn rijbaan vast”, vertelde Musk bij de presentatie. Tevens beschikt het (betaalde link) over vier motoren. “Dus zelfs als twee van de vier motoren uitvallen, blijft het voertuig nog steeds rijden.”

Waterstof

Tesla is niet de enige die zero-emissie voertuigen op de markt wil brengen. Vrachtwagenfabrikanten Nikola en Toyota kwamen begin dit jaar met een waterstoftruck, terwijl onder andere Uber, Otto en Daimler ook fors inzetten op schonere vrachtauto’s.

Auteur: Tom van Gurp

Tesla onthult twee volledig elektrische trucks | MobilityEnergy.com

Tesla onthult twee volledig elektrische trucks

Tesla-topman Elon Musk heeft twee nieuwe vrachtauto’s onthuld die volledig op stroom kunnen rijden. Donderdag werden de twee voertuigen gepresenteerd, waarvan er eentje een slaapcabine heeft. De slaaptruck heeft een actieradius van achthonderd kilometer, de andere vrachtwagen kan op één laadbeurt vijfhonderd kilometer rijden. Massaproductie start in 2019, als alles volgens planning verloopt.

De nieuwe trucks beschikken over diverse rij-ondersteunende functies, zoals lane keeping assist en automatisch remmen. Ze hebben vier motoren aan boord en zijn geschikt om op zeer korte afstand van elkaar te rijden in een colonne. Dit wordt ook wel truck platooning genoemd. Met deze vorm van mobiliteit wordt nu al volop getest. Het wordt gezien als een belangrijke manier om brandstof te besparen.

Autonoom rijden

Dat Tesla bezig was met de ontwikkelingen van elektrische vrachtauto’s was al bekend. Musk ziet dit als een belangrijk onderdeel van zijn ‘masterplan’. De presentatie van de nieuwe trucks werd enkele keren uitgesteld, maar vond donderdagavond alsnog plaats. Volgens Musk zijn de voertuigen goedkoper in gebruik dan reguliere dieseltrucks.

De autonome functies zijn standaard aanwezig in beide trucks. “Het voertuig remt automatisch en houdt zijn rijbaan vast”, vertelde Musk bij de presentatie. Tevens beschikt het (betaalde link) over vier motoren. “Dus zelfs als twee van de vier motoren uitvallen, blijft het voertuig nog steeds rijden.”

Waterstof

Tesla is niet de enige die zero-emissie voertuigen op de markt wil brengen. Vrachtwagenfabrikanten Nikola en Toyota kwamen begin dit jaar met een waterstoftruck, terwijl onder andere Uber, Otto en Daimler ook fors inzetten op schonere vrachtauto’s.

Auteur: Tom van Gurp