Incasso voortaan automatisch gestart bij aangifte doorrijder

Voor tankstations die aangifte doen van een doorrijder, wordt voortaan automatisch de incassoprocedure gestart. Voorheen moest een ondernemer eerst melding maken bij een deurwaarder, maar sinds kort hoeft dat niet meer. De ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (Soda) start automatisch een incassoprocedure, zodra een tankstation bij de politie aangifte heeft gedaan. “Dit is een grote doorbraak”, aldus Ewout Klok, voorzitter van branchevereniging Beta en pomphouder in Hoogeveen.

Soda legt al jaren ‘boetes’ op aan winkeldieven die op heterdaad betrapt zijn. Feitelijk gaat het om de schade die de dief maakt door te stelen. Dit kost de ondernemer tijd, en dus geld. De serviceorganisatie zorgt ervoor dat de ondernemer zijn schade vergoed krijgt, door deze te vorderen bij de dief. Vanaf deze week kan dat dus ook voor doorrijders. Het gebeurt bovendien volledig geautomatiseerd.

Aangifte

Klok licht toe: “Soda heeft al jaren een goede werkrelatie met de politie. En daarom is het ze nu gelukt om hun systeem te koppelen aan het aangifteportaal voor doorrijders via www.politie.nl.” Bedrijven die zich hebben aangemeld, hoeven als ze een doorrijder hebben, alleen maar online aangifte te doen. Soda pakt de rest voor ze op. De zaak hoeft dan niet meer apart bij de deurwaarder aangemeld te worden, zoals nu nog het geval is.

De schade bestaat bij een doorrijder uit het vertankte bedrag plus een schadevergoeding van 131 euro. Deze schadevergoeding is gebaseerd op de tijd die een ondernemer gemiddeld kwijt is aan het administratief afhandelen van de doorrijder. Als het bedrag verhaald is op de dader, blijft na aftrek van de kosten van Soda een bedrag over dat aanzienlijk hoger is dan het getankte bedrag.

Probleem

“Als Beta zijn we erg blij met het systeem. Het stimuleert namelijk om aangifte te doen bij de politie. Dat zorgt ervoor dat de omvang van het probleem voor iedereen inzichtelijker wordt. De politie is bovendien blij met de aangiftes, omdat deze hen helpen bij het oplossen van andere misdrijven. En als ondernemer vind ik het helemaal perfect, want ik hoef nu alleen nog aangifte te doen en de rest gebeurt vanzelf.”

Soda zal binnenkort de leden van de branchevereniging en de rest van de markt informeren over de aanmeldingsprocedure. Geïnteresseerden kunnen ook nu al contact opnemen met het secretariaat van Beta via info@beta-tankstations.nl of 010 – 411 11 80.

Auteur: Tom van Gurp

Incasso voortaan automatisch gestart bij aangifte doorrijder | MobilityEnergy.com

Incasso voortaan automatisch gestart bij aangifte doorrijder

Voor tankstations die aangifte doen van een doorrijder, wordt voortaan automatisch de incassoprocedure gestart. Voorheen moest een ondernemer eerst melding maken bij een deurwaarder, maar sinds kort hoeft dat niet meer. De ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (Soda) start automatisch een incassoprocedure, zodra een tankstation bij de politie aangifte heeft gedaan. “Dit is een grote doorbraak”, aldus Ewout Klok, voorzitter van branchevereniging Beta en pomphouder in Hoogeveen.

Soda legt al jaren ‘boetes’ op aan winkeldieven die op heterdaad betrapt zijn. Feitelijk gaat het om de schade die de dief maakt door te stelen. Dit kost de ondernemer tijd, en dus geld. De serviceorganisatie zorgt ervoor dat de ondernemer zijn schade vergoed krijgt, door deze te vorderen bij de dief. Vanaf deze week kan dat dus ook voor doorrijders. Het gebeurt bovendien volledig geautomatiseerd.

Aangifte

Klok licht toe: “Soda heeft al jaren een goede werkrelatie met de politie. En daarom is het ze nu gelukt om hun systeem te koppelen aan het aangifteportaal voor doorrijders via www.politie.nl.” Bedrijven die zich hebben aangemeld, hoeven als ze een doorrijder hebben, alleen maar online aangifte te doen. Soda pakt de rest voor ze op. De zaak hoeft dan niet meer apart bij de deurwaarder aangemeld te worden, zoals nu nog het geval is.

De schade bestaat bij een doorrijder uit het vertankte bedrag plus een schadevergoeding van 131 euro. Deze schadevergoeding is gebaseerd op de tijd die een ondernemer gemiddeld kwijt is aan het administratief afhandelen van de doorrijder. Als het bedrag verhaald is op de dader, blijft na aftrek van de kosten van Soda een bedrag over dat aanzienlijk hoger is dan het getankte bedrag.

Probleem

“Als Beta zijn we erg blij met het systeem. Het stimuleert namelijk om aangifte te doen bij de politie. Dat zorgt ervoor dat de omvang van het probleem voor iedereen inzichtelijker wordt. De politie is bovendien blij met de aangiftes, omdat deze hen helpen bij het oplossen van andere misdrijven. En als ondernemer vind ik het helemaal perfect, want ik hoef nu alleen nog aangifte te doen en de rest gebeurt vanzelf.”

Soda zal binnenkort de leden van de branchevereniging en de rest van de markt informeren over de aanmeldingsprocedure. Geïnteresseerden kunnen ook nu al contact opnemen met het secretariaat van Beta via info@beta-tankstations.nl of 010 – 411 11 80.

Auteur: Tom van Gurp