BP valt uit de toon bij winststijgingen van andere ‘oil majors’

BP

Waar branchegenoten als Total en Shell hun winst zagen stijgen, moest BP een daling noteren in het tweede kwartaal. Onder de streep hielden de Britten 684 miljoen dollar over (578 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen). Dat was vorig jaar nog 720 miljoen dollar. Belangrijke oorzaak van de winstdaling was een grote tegenvaller bij upstream-activiteiten in Angola.

BP presenteerde dinsdag zijn cijfers over het tweede kwartaal. Het rendement van het onderdeel dat zich bezighoudt met de raffinage en verkoop (downstream) nam licht af. Met de olie- en gasexploratie (upstream) werd juist iets meer verdiend. De schulden van het bedrijf namen met negen miljard dollar toe, naar een totaal van 39,8 miljard dollar.

ExxonMobil

Vrijdag publiceerde ExxonMobil al zijn kwartaalresultaten. Het Amerikaanse energieconcern wist zijn winst te verdubbelen naar 3,35 miljard dollar. Een stijgende verkoop van brandstoffen was de belangrijkste oorzaak van de toename bij het bedrijf achter het Esso-merk.

Ook de andere grote Amerikaanse oliemaatschappij Chevron presteerde beter dan vorig jaar. Toen werd in de eerste zes maanden een verlies van ruim 1,47 miljard dollar behaald. Dat was in de eerste helft van dit jaar omgebogen naar 1,45 miljard dollar winst. Eerder al maakten ook Shell en Total bekend dat het nettoresultaat was gegroeid in deze periode.

Downstream

BP valt daardoor wat uit de toon bij de branchegenoten. Toch is topman Bob Dudley hoopvol. “In upstream is meer activiteit dan ik me kan herinneren. Zo komen drie van onze zeven belangrijkste projecten op stoom en zijn vier ontdekkingen geweest van belangrijke energievelden in onder meer Egypte en Trinidad. Ook downstream gaat goed. We zijn bijvoorbeeld de eerste internationale maatschappij die aanwezig is in Mexicaanse retailmarkt. Mexico is de op vijf na grootste brandstoffenmarkt ter wereld.”

De Britten en andere grote maatschappijen passen zich momenteel aan aan een markt waar olieprijzen laag blijven. “Ik verwacht geen grote veranderingen in prijzen de komende tijd” aldus Dudley. “Een niveau van vijftig dollar per vat lijkt de juiste prijs voor de rest van dit decennium.”

Gas

Gas wordt steeds belangrijker in de bedrijfsstrategie van BP. “Samen met olie staat gas centraal binnen ons portfolio. Zes van de zeven belangrijkste projecten dit jaar zijn aan gas gerelateerd, terwijl de vier ontdekkingen ook gasvelden betreffen. Dit is belangrijk, want gas is de komende decennia een belangrijke brandstof in de energietransitie.”

Mede door de groei van de wereldbevolking de komende jaren blijft fossiel belangrijk om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende energiebehoefte, denkt de BP-topman. Daarom zet het bedrijf ook in op het efficiencyvergroting van traditionele brandstoffen. Tegelijkertijd wil het bedrijf blijven investeren in hernieuwbare energie.

Auteur: Tom van Gurp

BP valt uit de toon bij winststijgingen van andere ‘oil majors’ | MobilityEnergy.com

BP valt uit de toon bij winststijgingen van andere ‘oil majors’

BP

Waar branchegenoten als Total en Shell hun winst zagen stijgen, moest BP een daling noteren in het tweede kwartaal. Onder de streep hielden de Britten 684 miljoen dollar over (578 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen). Dat was vorig jaar nog 720 miljoen dollar. Belangrijke oorzaak van de winstdaling was een grote tegenvaller bij upstream-activiteiten in Angola.

BP presenteerde dinsdag zijn cijfers over het tweede kwartaal. Het rendement van het onderdeel dat zich bezighoudt met de raffinage en verkoop (downstream) nam licht af. Met de olie- en gasexploratie (upstream) werd juist iets meer verdiend. De schulden van het bedrijf namen met negen miljard dollar toe, naar een totaal van 39,8 miljard dollar.

ExxonMobil

Vrijdag publiceerde ExxonMobil al zijn kwartaalresultaten. Het Amerikaanse energieconcern wist zijn winst te verdubbelen naar 3,35 miljard dollar. Een stijgende verkoop van brandstoffen was de belangrijkste oorzaak van de toename bij het bedrijf achter het Esso-merk.

Ook de andere grote Amerikaanse oliemaatschappij Chevron presteerde beter dan vorig jaar. Toen werd in de eerste zes maanden een verlies van ruim 1,47 miljard dollar behaald. Dat was in de eerste helft van dit jaar omgebogen naar 1,45 miljard dollar winst. Eerder al maakten ook Shell en Total bekend dat het nettoresultaat was gegroeid in deze periode.

Downstream

BP valt daardoor wat uit de toon bij de branchegenoten. Toch is topman Bob Dudley hoopvol. “In upstream is meer activiteit dan ik me kan herinneren. Zo komen drie van onze zeven belangrijkste projecten op stoom en zijn vier ontdekkingen geweest van belangrijke energievelden in onder meer Egypte en Trinidad. Ook downstream gaat goed. We zijn bijvoorbeeld de eerste internationale maatschappij die aanwezig is in Mexicaanse retailmarkt. Mexico is de op vijf na grootste brandstoffenmarkt ter wereld.”

De Britten en andere grote maatschappijen passen zich momenteel aan aan een markt waar olieprijzen laag blijven. “Ik verwacht geen grote veranderingen in prijzen de komende tijd” aldus Dudley. “Een niveau van vijftig dollar per vat lijkt de juiste prijs voor de rest van dit decennium.”

Gas

Gas wordt steeds belangrijker in de bedrijfsstrategie van BP. “Samen met olie staat gas centraal binnen ons portfolio. Zes van de zeven belangrijkste projecten dit jaar zijn aan gas gerelateerd, terwijl de vier ontdekkingen ook gasvelden betreffen. Dit is belangrijk, want gas is de komende decennia een belangrijke brandstof in de energietransitie.”

Mede door de groei van de wereldbevolking de komende jaren blijft fossiel belangrijk om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende energiebehoefte, denkt de BP-topman. Daarom zet het bedrijf ook in op het efficiencyvergroting van traditionele brandstoffen. Tegelijkertijd wil het bedrijf blijven investeren in hernieuwbare energie.

Auteur: Tom van Gurp