Duitsland overweegt hogere belasting op lpg

Het belastingvoordeel van lpg in Duitsland verdwijnt mogelijk eind volgend jaar. De Duitse Bondsregering heeft plannen hiervoor opgesteld. Om budgettaire redenen is het voordeel niet te handhaven, denkt het kabinet. De belangenvereniging voor lpg in Duitsland heeft zich al tegenstander verklaard van de plannen.

In Duitsland wordt minder belasting geheven op lpg in vergelijking met andere brandstoffen. Volgens de huidige wetgeving blijft dat verschil gehandhaafd tot 2021. In de nieuwe plannen verdwijnt dat verschil al met ingang van 2019. Bij de oosterburen rijden momenteel ongeveer een half miljoen automobilisten op het autogas en zijn er zo’n zevenduizend tankstations die het aanbieden.

Nederland

Voor stations aan de Nederlandse kant van de grens zou de wetswijziging goed nieuwe betekenen. In Duitsland is lpg namelijk behoorlijk goedkoper dan aan deze kant van de grens. Veel gasrijders vullen daarom de tank over de grens, met alle gevolgen van dien voor de literverkopen in Nederland.

Het Deutsche Verband Flüssiggas, een belangenvereniging voor de gassector, ziet niets in de plannen. Zij wijzen op de positieve bijdrage die rijden op lpg heeft voor het terugdringen van schadelijke uitstoot. Tegenover het duurder maken van lpg staat het verlengen van het belastingvoordeel voor aardgas. Dat voordeel staat nu nog tot 2024 in de wet. Het kabinet wil dat verlengen tot 2026.

Auteur: Tom van Gurp

Duitsland overweegt hogere belasting op lpg | MobilityEnergy.com

Duitsland overweegt hogere belasting op lpg

Het belastingvoordeel van lpg in Duitsland verdwijnt mogelijk eind volgend jaar. De Duitse Bondsregering heeft plannen hiervoor opgesteld. Om budgettaire redenen is het voordeel niet te handhaven, denkt het kabinet. De belangenvereniging voor lpg in Duitsland heeft zich al tegenstander verklaard van de plannen.

In Duitsland wordt minder belasting geheven op lpg in vergelijking met andere brandstoffen. Volgens de huidige wetgeving blijft dat verschil gehandhaafd tot 2021. In de nieuwe plannen verdwijnt dat verschil al met ingang van 2019. Bij de oosterburen rijden momenteel ongeveer een half miljoen automobilisten op het autogas en zijn er zo’n zevenduizend tankstations die het aanbieden.

Nederland

Voor stations aan de Nederlandse kant van de grens zou de wetswijziging goed nieuwe betekenen. In Duitsland is lpg namelijk behoorlijk goedkoper dan aan deze kant van de grens. Veel gasrijders vullen daarom de tank over de grens, met alle gevolgen van dien voor de literverkopen in Nederland.

Het Deutsche Verband Flüssiggas, een belangenvereniging voor de gassector, ziet niets in de plannen. Zij wijzen op de positieve bijdrage die rijden op lpg heeft voor het terugdringen van schadelijke uitstoot. Tegenover het duurder maken van lpg staat het verlengen van het belastingvoordeel voor aardgas. Dat voordeel staat nu nog tot 2024 in de wet. Het kabinet wil dat verlengen tot 2026.

Auteur: Tom van Gurp