Accijnzen op brandstof weer omhoog per 1 januari

De accijnzen op benzine, diesel en lpg gaan met ingang van 2017 opnieuw omhoog. De verhogingen zijn echter klein. Het gaat om een of twee tienden van een cent per liter. De stijging van de tarieven is een gevolg van de jaarlijkse automatische inflatiecorrectie, die in de wet is vastgelegd.

De oude en nieuwe accijnstarieven per liter zijn:

  • Benzine: van 0,7699 naar 0,7722 euro per liter
  • Diesel: van 0,4845 naar 0,4859 euro per liter
  • Lpg: van 0,3363 naar 0,3374 euro per kilogram (1 kg is ongeveer 1,96 liter)

Over accijns wordt ook btw geheven, waardoor de daadwerkelijke verhogingen per 1 januari 2017 iets hoger zijn. Bovengenoemde tarieven gelden voor brandstof met een temperatuur van vijftien graden Celsius. De temperatuur is relevant, omdat brandstof uitzet bij warmte en krimpt bij kou. De tarieven zijn nog niet definitief. De Eerste Kamer moet ze nog goedkeuren.

Grensstreek

De jaarlijkse inflatiecorrectie op brandstoffen is een doorn in het oog van de petrolbranche. Vooral aan de grensstreek heeft de jaarlijkse verhoging negatieve effecten, omdat België een Duitsland een dergelijke verhoging de afgelopen jaren niet kenden.

Door de indexatie en door andere belastingverhogingen lopen de laatste jaren de literprijzen steeds verder uit de pas met de buurlanden. Tanken over de grens is daardoor een ingeburgerd fenomeen dat veel tankstation-ondernemers in de grensstreek tot stoppen heeft gedwongen.

Rechtszaak

Gedupeerde grensondernemers voeren nog steeds een juridische strijd met de overheid. Ze willen gecompenseerd worden voor de extreme verliezen die zijn veroorzaakt door het accijnsbeleid van het kabinet. Een rechtszaak tegen de Staat is momenteel in voorbereiding.

Auteur: Tom van Gurp

Accijnzen op brandstof weer omhoog per 1 januari | MobilityEnergy.com

Accijnzen op brandstof weer omhoog per 1 januari

De accijnzen op benzine, diesel en lpg gaan met ingang van 2017 opnieuw omhoog. De verhogingen zijn echter klein. Het gaat om een of twee tienden van een cent per liter. De stijging van de tarieven is een gevolg van de jaarlijkse automatische inflatiecorrectie, die in de wet is vastgelegd.

De oude en nieuwe accijnstarieven per liter zijn:

  • Benzine: van 0,7699 naar 0,7722 euro per liter
  • Diesel: van 0,4845 naar 0,4859 euro per liter
  • Lpg: van 0,3363 naar 0,3374 euro per kilogram (1 kg is ongeveer 1,96 liter)

Over accijns wordt ook btw geheven, waardoor de daadwerkelijke verhogingen per 1 januari 2017 iets hoger zijn. Bovengenoemde tarieven gelden voor brandstof met een temperatuur van vijftien graden Celsius. De temperatuur is relevant, omdat brandstof uitzet bij warmte en krimpt bij kou. De tarieven zijn nog niet definitief. De Eerste Kamer moet ze nog goedkeuren.

Grensstreek

De jaarlijkse inflatiecorrectie op brandstoffen is een doorn in het oog van de petrolbranche. Vooral aan de grensstreek heeft de jaarlijkse verhoging negatieve effecten, omdat België een Duitsland een dergelijke verhoging de afgelopen jaren niet kenden.

Door de indexatie en door andere belastingverhogingen lopen de laatste jaren de literprijzen steeds verder uit de pas met de buurlanden. Tanken over de grens is daardoor een ingeburgerd fenomeen dat veel tankstation-ondernemers in de grensstreek tot stoppen heeft gedwongen.

Rechtszaak

Gedupeerde grensondernemers voeren nog steeds een juridische strijd met de overheid. Ze willen gecompenseerd worden voor de extreme verliezen die zijn veroorzaakt door het accijnsbeleid van het kabinet. Een rechtszaak tegen de Staat is momenteel in voorbereiding.

Auteur: Tom van Gurp