Shell investeert honderden miljoenen in raffinaderij Pernis

Shell gaat fors investeren in de raffinaderij in het Rotterdamse Havengebied. In Pernis wordt voor honderden miljoenen een productie-eenheid gebouwd, waardoor het energieconcern meer diesel en minder stookolie gaat produceren. Daarmee moet de winstgevendheid van het bedrijfsonderdeel worden vergroot.

De marges in de raffinagebranche staan onder druk door overcapaciteit. Het aanbod van geraffineerde producten is groter dan de vraag en de concurrentie uit andere delen van de wereld is groot. Niet toevallig heeft Kuwait Petroleum onlangs besloten hun raffinaderij in Europoort van de hand te doen.

Toekomst

Shell gelooft echter in de toekomst van het onderdeel in Pernis. Met de nieuwe ’solvent deasphalter’ wil het bedrijf meer hoogwaardige producten maken, waarop de marges groter zijn dan op bijvoorbeeld stookolie. De totale capaciteit blijft wel hetzelfde, namelijk een verwerking van dagelijks ongeveer vierhonderdduizend vaten ruwe olie.

De raffinaderij is volgens Shell het grootste geïntegreerde raffinage- en chemiecomplex van Europa. Met de bouw van de nieuwe productie-eenheid wordt komend jaar gestart en als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden twee jaar later voltooid. In Pernis werken ongeveer tweeduizend mensen.

Exxon Mobil

Eerder dit najaar maakte een andere energiereus, Exxon Mobil, bekend dat het ook gaat investeren in zijn Rotterdamse raffinaderij. Voor 1 miljard euro wordt een hydrokraker gerealiseerd. Daarmee moeten ook hoogwaardiger producten kunnen worden gemaakt.

Lees ook: Tientallen banen verdwijnen na overname raffinaderij Kuwait

Auteur: Tom van Gurp

Shell investeert honderden miljoenen in raffinaderij Pernis | MobilityEnergy.com

Shell investeert honderden miljoenen in raffinaderij Pernis

Shell gaat fors investeren in de raffinaderij in het Rotterdamse Havengebied. In Pernis wordt voor honderden miljoenen een productie-eenheid gebouwd, waardoor het energieconcern meer diesel en minder stookolie gaat produceren. Daarmee moet de winstgevendheid van het bedrijfsonderdeel worden vergroot.

De marges in de raffinagebranche staan onder druk door overcapaciteit. Het aanbod van geraffineerde producten is groter dan de vraag en de concurrentie uit andere delen van de wereld is groot. Niet toevallig heeft Kuwait Petroleum onlangs besloten hun raffinaderij in Europoort van de hand te doen.

Toekomst

Shell gelooft echter in de toekomst van het onderdeel in Pernis. Met de nieuwe ’solvent deasphalter’ wil het bedrijf meer hoogwaardige producten maken, waarop de marges groter zijn dan op bijvoorbeeld stookolie. De totale capaciteit blijft wel hetzelfde, namelijk een verwerking van dagelijks ongeveer vierhonderdduizend vaten ruwe olie.

De raffinaderij is volgens Shell het grootste geïntegreerde raffinage- en chemiecomplex van Europa. Met de bouw van de nieuwe productie-eenheid wordt komend jaar gestart en als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden twee jaar later voltooid. In Pernis werken ongeveer tweeduizend mensen.

Exxon Mobil

Eerder dit najaar maakte een andere energiereus, Exxon Mobil, bekend dat het ook gaat investeren in zijn Rotterdamse raffinaderij. Voor 1 miljard euro wordt een hydrokraker gerealiseerd. Daarmee moeten ook hoogwaardiger producten kunnen worden gemaakt.

Lees ook: Tientallen banen verdwijnen na overname raffinaderij Kuwait

Auteur: Tom van Gurp