Vissers Olie laat eerste ondernemer inkopen via Platts Plus

Clemens van Hulten is de eerste tankstation-ondernemer die bij Vissers Olie brandstof inkoopt via Platts Plus. Daarmee wil de Brabantse pomphouder meer margeruimte krijgen en meer zelfstandigheid hebben om de prijzen op zijn station te kunnen bepalen. Van Hulten sloot onlangs een driejarige overeenkomst met de brandstofhandelaar uit Horst.

Veel ondernemers kopen in via het adviesprijs-min-systeem. Daarbij krijgen pomphouders een vaste inkoopkorting op de adviesprijs. Bij Platts Plus kopen ondernemers in op basis van wereldmarktprijs en dat geeft ze meer ruimte om met lage prijzen te werken en een hogere marge per liter te verdienen.

Wereldmarktprijs

Van Hulten (links op de foto, met algemeen directeur Gerbert Vissers van Vissers Olie) heeft een Esso-station in Helvoirt en wilde graag inkopen via wereldmarktprijs. ”Je ziet de laatste jaren steeds meer dat ondernemers beconcurreerd worden door stations van hun eigen oliemaatschappij. Het inkopen op basis van wereldmarktprijs geeft je meer ruimte om de concurrentie aan te gaan met stations in de omgeving.”

In zijn jaren als voorzitter van branchevereniging Bovag pleitte de Brabantse pomphouder voor meer inkoopvrijheid als ondernemer. ”Met dit contract heb ik die vrijheid ook gekregen.” Hij adviseert anderen om ook met hun leveranciers in gesprek te gaan over inkopen via Platts Plus.

Brandstoffen

In de markt zijn meerdere initiatieven om tot betere marges te komen op brandstoffen. Zo startte vorig jaar inkoopcoöperatie De Vrije Pomp. Het samenwerkingsverband lanceerde later dat jaar het tankstationmerk Peut.

Van Hulten heeft echter zijn twijfels over de kracht van dergelijke initiatieven. ”Het duurt lang voordat je met een eigen merk een sterke naam hebt opgebouwd. De kracht van een merk als BP, Shell of Esso levert je ook veel voordelen op. Bijvoorbeeld de flinke hoeveelheid kaartliters en de marketing. Natuurlijk zijn de marges op kaarliters dun, maar ik heb toch liever dat die klanten bij mij komen tanken, met bijbehorende shopomzet, dan dat ze ergens anders naar toe gaan.”

Vissers Olie

Van Hulten koopt zijn brandstof dus in bij Vissers Olie, een brandstofhandelaar met het hoofdkantoor in het Brabantse Horst. Het bedrijf bestaat al bijna honderd jaar en exploiteert tientallen vestigingen onder BP- en Esso-vlag en onder eigen naam.

Vorig jaar nam het twintig bemande Esso’s over van Exxon Mobil, al ging het in een aantal gevallen vooral om de levering van brandstoffen. De locatie van Van Hulten was één van de vestigingen die na de overname een andere brandstofleverancier kreeg.

Lees ook: Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso

Auteur: Tom van Gurp

Vissers Olie laat eerste ondernemer inkopen via Platts Plus | MobilityEnergy.com

Vissers Olie laat eerste ondernemer inkopen via Platts Plus

Clemens van Hulten is de eerste tankstation-ondernemer die bij Vissers Olie brandstof inkoopt via Platts Plus. Daarmee wil de Brabantse pomphouder meer margeruimte krijgen en meer zelfstandigheid hebben om de prijzen op zijn station te kunnen bepalen. Van Hulten sloot onlangs een driejarige overeenkomst met de brandstofhandelaar uit Horst.

Veel ondernemers kopen in via het adviesprijs-min-systeem. Daarbij krijgen pomphouders een vaste inkoopkorting op de adviesprijs. Bij Platts Plus kopen ondernemers in op basis van wereldmarktprijs en dat geeft ze meer ruimte om met lage prijzen te werken en een hogere marge per liter te verdienen.

Wereldmarktprijs

Van Hulten (links op de foto, met algemeen directeur Gerbert Vissers van Vissers Olie) heeft een Esso-station in Helvoirt en wilde graag inkopen via wereldmarktprijs. ”Je ziet de laatste jaren steeds meer dat ondernemers beconcurreerd worden door stations van hun eigen oliemaatschappij. Het inkopen op basis van wereldmarktprijs geeft je meer ruimte om de concurrentie aan te gaan met stations in de omgeving.”

In zijn jaren als voorzitter van branchevereniging Bovag pleitte de Brabantse pomphouder voor meer inkoopvrijheid als ondernemer. ”Met dit contract heb ik die vrijheid ook gekregen.” Hij adviseert anderen om ook met hun leveranciers in gesprek te gaan over inkopen via Platts Plus.

Brandstoffen

In de markt zijn meerdere initiatieven om tot betere marges te komen op brandstoffen. Zo startte vorig jaar inkoopcoöperatie De Vrije Pomp. Het samenwerkingsverband lanceerde later dat jaar het tankstationmerk Peut.

Van Hulten heeft echter zijn twijfels over de kracht van dergelijke initiatieven. ”Het duurt lang voordat je met een eigen merk een sterke naam hebt opgebouwd. De kracht van een merk als BP, Shell of Esso levert je ook veel voordelen op. Bijvoorbeeld de flinke hoeveelheid kaartliters en de marketing. Natuurlijk zijn de marges op kaarliters dun, maar ik heb toch liever dat die klanten bij mij komen tanken, met bijbehorende shopomzet, dan dat ze ergens anders naar toe gaan.”

Vissers Olie

Van Hulten koopt zijn brandstof dus in bij Vissers Olie, een brandstofhandelaar met het hoofdkantoor in het Brabantse Horst. Het bedrijf bestaat al bijna honderd jaar en exploiteert tientallen vestigingen onder BP- en Esso-vlag en onder eigen naam.

Vorig jaar nam het twintig bemande Esso’s over van Exxon Mobil, al ging het in een aantal gevallen vooral om de levering van brandstoffen. De locatie van Van Hulten was één van de vestigingen die na de overname een andere brandstofleverancier kreeg.

Lees ook: Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso

Auteur: Tom van Gurp