Miljoenenboetes voor Spaanse oliebedrijven wegens prijsafspraken

repsol tankstation tanken

De Spaanse kartelwaakhond CNMC heeft vijf Spaanse oliebedrijven boetes opgelegd van in totaal ruim 32 miljoen euro. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer verboden prijsafspraken bij hun retail-activiteiten. Ook zou sprake zijn van ongeoorloofde uitwisseling van informatie en andere oneerlijke handelspraktijken.

De grootste boetes zijn uitgedeeld aan oliemaatschappijen Repsol en Cepsa. Beide Spaanse bedrijven kregen een boete van respectievelijk twintig miljoen en tien miljoen euro. Disa moet 1,3 miljoen euro afrekenen. Twee andere bedrijven, Galp en Meroil, kregen kleinere boetes. De wetsovertredingen vonden vooral plaats in de regio’s Zaragoza en Barcelona.

Diesel

Het is niet de eerste keer dat er in de Spaanse petrolmarkt wetten worden overtreden de afgelopen tijd. Vorig jaar werd bekend dat een groot aantal tankstations fraude pleegde met diesel.

De uitbaters kochten brandstof die bestemd was voor gebruik in landbouw en scheepvaart, maar verkochten de diesel aan vrachtwagenrijders en automobilisten. Op brandstof voor schepen en tractoren hoeven Spanjaarden minder accijnzen te betalen. De extra opbrengst staken de tankstation-exploitanten in eigen zak. In verband met de zaak zijn destijds ongeveer vijftig mensen opgepakt.

Lees ook: Grote dieselfraude bij tientallen tankstations in Spanje

Auteur: Tom van Gurp

Miljoenenboetes voor Spaanse oliebedrijven wegens prijsafspraken | MobilityEnergy.com

Miljoenenboetes voor Spaanse oliebedrijven wegens prijsafspraken

repsol tankstation tanken

De Spaanse kartelwaakhond CNMC heeft vijf Spaanse oliebedrijven boetes opgelegd van in totaal ruim 32 miljoen euro. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer verboden prijsafspraken bij hun retail-activiteiten. Ook zou sprake zijn van ongeoorloofde uitwisseling van informatie en andere oneerlijke handelspraktijken.

De grootste boetes zijn uitgedeeld aan oliemaatschappijen Repsol en Cepsa. Beide Spaanse bedrijven kregen een boete van respectievelijk twintig miljoen en tien miljoen euro. Disa moet 1,3 miljoen euro afrekenen. Twee andere bedrijven, Galp en Meroil, kregen kleinere boetes. De wetsovertredingen vonden vooral plaats in de regio’s Zaragoza en Barcelona.

Diesel

Het is niet de eerste keer dat er in de Spaanse petrolmarkt wetten worden overtreden de afgelopen tijd. Vorig jaar werd bekend dat een groot aantal tankstations fraude pleegde met diesel.

De uitbaters kochten brandstof die bestemd was voor gebruik in landbouw en scheepvaart, maar verkochten de diesel aan vrachtwagenrijders en automobilisten. Op brandstof voor schepen en tractoren hoeven Spanjaarden minder accijnzen te betalen. De extra opbrengst staken de tankstation-exploitanten in eigen zak. In verband met de zaak zijn destijds ongeveer vijftig mensen opgepakt.

Lees ook: Grote dieselfraude bij tientallen tankstations in Spanje

Auteur: Tom van Gurp