Pomphouders boos over tariefverhoging Multitankcard van 40%

Tientallen tankstation-ondernemers zijn boos over het gewijzigde prijsbeleid van Multitankcard. Voor elke liter die met de tankpas werd betaald, moesten ondernemers tot eind vorig jaar 0,43 cent afdragen aan de kaartaanbieder. Dat tarief is sinds begin dit jaar verhoogd naar 0,6 cent. Dat betekent een verhoging van veertig procent. De ondernemers en branchevereniging Beta willen nu met de tankpas-aanbieder in gesprek over de verhoging.

De belangenclub riep pomphouders vóór de Kerstdagen op om te reageren als zij het niet eens waren met de verhoging. Enkele tientallen ondernemers hebben gehoor gegeven aan die oproep.

Tarieven

”De teneur van de reacties is dat ondernemers kwaad zijn”, zegt Tim Schoenmakers van Beta. ”Ze vinden de verhoging buitenproportioneel.” Multitankcard heeft in het verleden wel vaker de tarieven verhoogd. Maar een aanpassing van veertig procent is een zeldzaamheid. ”Daarom willen we met hen in gesprek over dit beleid.”

”Wat ons ook opvalt, is dat er uitsluitend reacties binnenkomen van pomphouders die een rechtstreeks contract hebben afgesloten met Multitankcard. Ondernemers bij wie de kaartacceptatie loopt via het exploitatiecontract met de oliemaatschappijen, hebben niet geklaagd.”

Contract

Het vermoeden bestaat dan ook dat de verhoging uitsluitend geldt voor pomphouders die een rechtstreeks contract hebben met Multitankcard. “Als dat zo zou zijn, is dat natuurlijk bijzonder vreemd”, zegt Schoenmakers.

Helderheid over de reden van de verhoging is er bij pomphouders ook niet. ”Het is totaal niet overlegd. Het is meegedeeld”, vertelt tankstation-ondernemer Erik Lagendijk, tevens bestuurslid bij Beta. ”Het viel pomphouders rauw op het dak.” Of de ondernemers de verhoogde kosten gaan doorberekenen aan de klant, is nog niet duidelijk.

Lagendijk ziet de verhoging als een nieuwe manier van oliemaatschappijen om het zelfstandige pomphouders moeilijk te maken. De maatschappijen zijn namelijk aandeelhouder van de kaartleverancier.

Multitankcard

Anno Kamphuis is directeur van Multitankcard en geeft aan dat er inderdaad met verschillende tarieven wordt gewerkt. Omdat de oliemaatschappijen aandeelhouder zijn van de kaartaanbieder, dragen de ondernemers die via de maatschappij een contract hebben al bij aan de kosten. Voor degenen die een rechtstreeks contract met Multitankcard hebben geldt dit niet, is Kamphuis’ uitleg.

De directeur geeft aan dat de kosten voor Multitankcard de afgelopen tijd fors zijn gestegen. Dit heeft diverse oorzaken. De mogelijkheden van de kaart zijn uitgebreid, bijvoorbeeld door ook opladen van elektrische voertuigen mogelijk te maken.

Daarnaast zijn er meer administratieve mogelijkheden en kunnen gebruikers van de pas bepaalde opties aan of uit zetten. Om dit mogelijk te maken, waren ook aanpassingen nodig, aldus de directeur. Tevens was het noodzakelijk om beheermogelijkheden toe te voegen. De kosten om al deze veranderingen mogelijk te maken, dienden te worden doorberekend aan de leveranciers, waar Multitankcard de pomphouders ook toe rekent.

Oliemaatschappijen

Afhankelijk van de resultaten van het overleg tussen beide partijen, willen de pomphouders eisen dat de verhoging wordt teruggedraaid. Andere opties worden nog bekeken. Als uiterste middel wordt weigering van de tankpas niet uitgesloten. ”Maar dat is absoluut niet onze insteek”, aldus Lagendijk. ”Weigering is voor beide partijen niet goed. En voor de tankpasgebruiker ook niet. Dus dat zou echt een uiterste noodgreep zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Pomphouders boos over tariefverhoging Multitankcard van 40% | MobilityEnergy.com

Pomphouders boos over tariefverhoging Multitankcard van 40%

Tientallen tankstation-ondernemers zijn boos over het gewijzigde prijsbeleid van Multitankcard. Voor elke liter die met de tankpas werd betaald, moesten ondernemers tot eind vorig jaar 0,43 cent afdragen aan de kaartaanbieder. Dat tarief is sinds begin dit jaar verhoogd naar 0,6 cent. Dat betekent een verhoging van veertig procent. De ondernemers en branchevereniging Beta willen nu met de tankpas-aanbieder in gesprek over de verhoging.

De belangenclub riep pomphouders vóór de Kerstdagen op om te reageren als zij het niet eens waren met de verhoging. Enkele tientallen ondernemers hebben gehoor gegeven aan die oproep.

Tarieven

”De teneur van de reacties is dat ondernemers kwaad zijn”, zegt Tim Schoenmakers van Beta. ”Ze vinden de verhoging buitenproportioneel.” Multitankcard heeft in het verleden wel vaker de tarieven verhoogd. Maar een aanpassing van veertig procent is een zeldzaamheid. ”Daarom willen we met hen in gesprek over dit beleid.”

”Wat ons ook opvalt, is dat er uitsluitend reacties binnenkomen van pomphouders die een rechtstreeks contract hebben afgesloten met Multitankcard. Ondernemers bij wie de kaartacceptatie loopt via het exploitatiecontract met de oliemaatschappijen, hebben niet geklaagd.”

Contract

Het vermoeden bestaat dan ook dat de verhoging uitsluitend geldt voor pomphouders die een rechtstreeks contract hebben met Multitankcard. “Als dat zo zou zijn, is dat natuurlijk bijzonder vreemd”, zegt Schoenmakers.

Helderheid over de reden van de verhoging is er bij pomphouders ook niet. ”Het is totaal niet overlegd. Het is meegedeeld”, vertelt tankstation-ondernemer Erik Lagendijk, tevens bestuurslid bij Beta. ”Het viel pomphouders rauw op het dak.” Of de ondernemers de verhoogde kosten gaan doorberekenen aan de klant, is nog niet duidelijk.

Lagendijk ziet de verhoging als een nieuwe manier van oliemaatschappijen om het zelfstandige pomphouders moeilijk te maken. De maatschappijen zijn namelijk aandeelhouder van de kaartleverancier.

Multitankcard

Anno Kamphuis is directeur van Multitankcard en geeft aan dat er inderdaad met verschillende tarieven wordt gewerkt. Omdat de oliemaatschappijen aandeelhouder zijn van de kaartaanbieder, dragen de ondernemers die via de maatschappij een contract hebben al bij aan de kosten. Voor degenen die een rechtstreeks contract met Multitankcard hebben geldt dit niet, is Kamphuis’ uitleg.

De directeur geeft aan dat de kosten voor Multitankcard de afgelopen tijd fors zijn gestegen. Dit heeft diverse oorzaken. De mogelijkheden van de kaart zijn uitgebreid, bijvoorbeeld door ook opladen van elektrische voertuigen mogelijk te maken.

Daarnaast zijn er meer administratieve mogelijkheden en kunnen gebruikers van de pas bepaalde opties aan of uit zetten. Om dit mogelijk te maken, waren ook aanpassingen nodig, aldus de directeur. Tevens was het noodzakelijk om beheermogelijkheden toe te voegen. De kosten om al deze veranderingen mogelijk te maken, dienden te worden doorberekend aan de leveranciers, waar Multitankcard de pomphouders ook toe rekent.

Oliemaatschappijen

Afhankelijk van de resultaten van het overleg tussen beide partijen, willen de pomphouders eisen dat de verhoging wordt teruggedraaid. Andere opties worden nog bekeken. Als uiterste middel wordt weigering van de tankpas niet uitgesloten. ”Maar dat is absoluut niet onze insteek”, aldus Lagendijk. ”Weigering is voor beide partijen niet goed. En voor de tankpasgebruiker ook niet. Dus dat zou echt een uiterste noodgreep zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp