’Terugverdientijd van laadpaal is drie tot vier jaar’

Tankstation-ondernemers kunnen de investeringen voor een laadpaal binnen enkele jaren terugverdienen. Uitgaande van een gemiddelde van drie of vier laadbeurten per dag, kunnen exploitanten binnen drie tot vier jaar de kosten weer hebben terugverdiend. Dat zegt oprichter Ritsaart van Montfrans van laaddiensten-aanbieder The New Motion. ”En dan reken ik de extra shop-inkomsten niet mee. Het gaat hierbij puur om de marge die je pakt op het verkopen van elektriciteit.”

”De laadpalen zijn vooral interessant voor stations met shop, aan een doorgaande weg”, legt Van Montfrans uit. ”Bij een dorpspomp die relatief ver verwijderd is van doorgaande wegen, is het minder aantrekkelijk om een dergelijke investering te doen. Vooral als er al veel laadpalen bij jou in de buurt staan, zou ik het niet doen.”

Onderweg

Elektrische rijders combineren oplaadbeurten thuis en op het werk met laden onderweg. Onderweg de accu volgooien, is echt voor het laatste stukje van de reis. ”Als de automobilist bijvoorbeeld nog vijftig kilometer moet rijden, dan laadt hij onderweg op. Dan is het handig als er een tankstation is waar je terecht kunt.”

The New Motion faciliteert momenteel de exploitatie van zo’n vijftienduizend laadpalen in met name Nederland, België en Duitsland. Daarmee is het marktleider in Europa. Het bedrijf produceert de palen niet zelf. ”Maar we leggen een structuur aan, waardoor de exploitatie mogelijk wordt. Tevens nemen we de paal op in onze app, die al door meer dan twintigduizend autorijders is gedownload.”

BP

Het bedrijf sloot in het verleden al een deal met oliemaatschappij BP en heeft diverse laadpalen staan bij zelfstandige pomphouders. Daarnaast staan er palen bij ketens als Autogrill en McDonald’s. The New Motion is op dit moment op zoek naar meer plekken om pilots te doen met semi-snelladers, waarbij ook gekeken wordt naar mogelijkheden voor plaatsing op het terrein van traditionele tankstations.

Er zijn grofweg drie categorieën: de snellaadpaal, de semi-snellaadpaal en de langzame lader. ”Die laatste is echt voor thuis of op het werk, want de laadtijd is te lang. De andere twee types zijn wel interessant voor tankstation-ondernemers”, aldus Van Montfrans.

Batterij

Het voor tachtig procent opladen van de batterij van een voertuig kost bij snelladers tussen de 20 en 25 minuten. Voller dan tachtig procent is niet goed, omdat de batterij dan sneller kan slijten. Bij een semi-snellader kun je de batterij wel voor honderd procent volgooien.

De prijs voor een semi-snelle paal is ongeveer duizend euro. Voor een snellader betaal je tussen de vijftien- en twintigduizend euro, exclusief btw. Deze laatste variant bevat een apparaat dat stroom omzet van AC naar DC en is daardoor een stuk zwaarder en duurder.

Kosten

Bovenop de uitgaven voor de paal komen dus de kosten voor installatie, die tussen de vijfhonderd en drieduizend euro liggen voor een semi-snelle paal, en tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro voor een snellader.

”We zien op dit moment goed gebruik van laadpunten op populaire plekken. Naarmate er in de toekomst meer elektrische auto’s worden verkocht, verwachten we dat dat verder toeneemt. Wat exploitanten vragen voor de elektriciteit kunnen ze zelf bepalen. Sommigen bieden het aan tegen kostprijs, anderen pakken er marge op.”

Laadbeurt

”Bij een semi-snelle of snelle laadpaal duurt een laadbeurt al gauw een half uur. Al die tijd zijn de mensen op je tankstation. Als je ze verleidt tot een bezoekje aan je pompshop, kun je daar flink verdienen. Want daar pak je de goede marges.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft eerder dit jaar aangegeven dat elektriciteit en waterstof op lange termijn de belangrijkste energiedragers zijn voor personenauto’s. The New Motion zet vooral in op elektriciteit, wat volgens Van Montfrans prima samen met waterstof kan worden aangeboden. ”Veel experts gaan ervan uit dat in de toekomst waterstof wordt gebruikt voor langere afstanden en elektriciteit voor kortere ritten.”

Bedreiging

”Waterstof zie ik niet als een bedreiging. Het is de komende jaren nog niet grootschalig voor consumenten beschikbaar. Elektrisch rijden al wel. Totdat waterstof grootschalig toepasbaar is, kunnen pomphouders met een laadpaal al geld verdienen. En dan kun je over enkele jaren alsnog met waterstof beginnen, als je dat wil.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

’Terugverdientijd van laadpaal is drie tot vier jaar’ | MobilityEnergy.com

’Terugverdientijd van laadpaal is drie tot vier jaar’

Tankstation-ondernemers kunnen de investeringen voor een laadpaal binnen enkele jaren terugverdienen. Uitgaande van een gemiddelde van drie of vier laadbeurten per dag, kunnen exploitanten binnen drie tot vier jaar de kosten weer hebben terugverdiend. Dat zegt oprichter Ritsaart van Montfrans van laaddiensten-aanbieder The New Motion. ”En dan reken ik de extra shop-inkomsten niet mee. Het gaat hierbij puur om de marge die je pakt op het verkopen van elektriciteit.”

”De laadpalen zijn vooral interessant voor stations met shop, aan een doorgaande weg”, legt Van Montfrans uit. ”Bij een dorpspomp die relatief ver verwijderd is van doorgaande wegen, is het minder aantrekkelijk om een dergelijke investering te doen. Vooral als er al veel laadpalen bij jou in de buurt staan, zou ik het niet doen.”

Onderweg

Elektrische rijders combineren oplaadbeurten thuis en op het werk met laden onderweg. Onderweg de accu volgooien, is echt voor het laatste stukje van de reis. ”Als de automobilist bijvoorbeeld nog vijftig kilometer moet rijden, dan laadt hij onderweg op. Dan is het handig als er een tankstation is waar je terecht kunt.”

The New Motion faciliteert momenteel de exploitatie van zo’n vijftienduizend laadpalen in met name Nederland, België en Duitsland. Daarmee is het marktleider in Europa. Het bedrijf produceert de palen niet zelf. ”Maar we leggen een structuur aan, waardoor de exploitatie mogelijk wordt. Tevens nemen we de paal op in onze app, die al door meer dan twintigduizend autorijders is gedownload.”

BP

Het bedrijf sloot in het verleden al een deal met oliemaatschappij BP en heeft diverse laadpalen staan bij zelfstandige pomphouders. Daarnaast staan er palen bij ketens als Autogrill en McDonald’s. The New Motion is op dit moment op zoek naar meer plekken om pilots te doen met semi-snelladers, waarbij ook gekeken wordt naar mogelijkheden voor plaatsing op het terrein van traditionele tankstations.

Er zijn grofweg drie categorieën: de snellaadpaal, de semi-snellaadpaal en de langzame lader. ”Die laatste is echt voor thuis of op het werk, want de laadtijd is te lang. De andere twee types zijn wel interessant voor tankstation-ondernemers”, aldus Van Montfrans.

Batterij

Het voor tachtig procent opladen van de batterij van een voertuig kost bij snelladers tussen de 20 en 25 minuten. Voller dan tachtig procent is niet goed, omdat de batterij dan sneller kan slijten. Bij een semi-snellader kun je de batterij wel voor honderd procent volgooien.

De prijs voor een semi-snelle paal is ongeveer duizend euro. Voor een snellader betaal je tussen de vijftien- en twintigduizend euro, exclusief btw. Deze laatste variant bevat een apparaat dat stroom omzet van AC naar DC en is daardoor een stuk zwaarder en duurder.

Kosten

Bovenop de uitgaven voor de paal komen dus de kosten voor installatie, die tussen de vijfhonderd en drieduizend euro liggen voor een semi-snelle paal, en tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro voor een snellader.

”We zien op dit moment goed gebruik van laadpunten op populaire plekken. Naarmate er in de toekomst meer elektrische auto’s worden verkocht, verwachten we dat dat verder toeneemt. Wat exploitanten vragen voor de elektriciteit kunnen ze zelf bepalen. Sommigen bieden het aan tegen kostprijs, anderen pakken er marge op.”

Laadbeurt

”Bij een semi-snelle of snelle laadpaal duurt een laadbeurt al gauw een half uur. Al die tijd zijn de mensen op je tankstation. Als je ze verleidt tot een bezoekje aan je pompshop, kun je daar flink verdienen. Want daar pak je de goede marges.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft eerder dit jaar aangegeven dat elektriciteit en waterstof op lange termijn de belangrijkste energiedragers zijn voor personenauto’s. The New Motion zet vooral in op elektriciteit, wat volgens Van Montfrans prima samen met waterstof kan worden aangeboden. ”Veel experts gaan ervan uit dat in de toekomst waterstof wordt gebruikt voor langere afstanden en elektriciteit voor kortere ritten.”

Bedreiging

”Waterstof zie ik niet als een bedreiging. Het is de komende jaren nog niet grootschalig voor consumenten beschikbaar. Elektrisch rijden al wel. Totdat waterstof grootschalig toepasbaar is, kunnen pomphouders met een laadpaal al geld verdienen. En dan kun je over enkele jaren alsnog met waterstof beginnen, als je dat wil.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp