Verkoop van diesel en lpg op laagste punt sinds 2000

De afzet van diesel en lpg was in augustus van dit jaar historisch laag. Sinds de cijfers worden bijgehouden, vanaf 2000, is de verkoop niet zó laag geweest. Als belangrijkste oorzaak van het nieuwe dieptepunt ziet brancheorganisatie Bovag de torenhoge accijnzen in Nederland. De belangenvereniging vreest dat er door het kabinetsbeleid tenminste zevenduizend banen verdwijnen.

Er werd in augustus 480 miljoen liter diesel getankt. Dat is 14,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor lpg zijn de cijfers nog bedroevender. De verkoop daalde in één jaar tijd met ruim 35 procent naar 25 miljoen liter.

Tankstations

Bovag geeft aan dat de dieselverkoop juist zou moeten stijgen bij toenemende economische activiteit, waarbij de belangenvereniging wijst op de stijgende export van goederen in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim drie procent. Toch tanken steeds meer transporteurs niet langer in Nederland vanwege de hoge accijnzen.

De belangenorganisatie publiceert donderdag een rapport aan de Tweede Kamer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Daaruit blijkt dat de accijnsverhogingen en de verhoogde btw binnen twee jaar leiden tot een verlies van 7.200 tot 8.200 voltijdbanen bij tankstations en andere detailhandel in voornamelijk de grensstreek. De gederfde accijns- en btw-inkomsten plus de kosten voor werkloosheidsuitkeringen tellen volgens het rapport alleen al dit jaar op tot een verliespost van 438 tot 480 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist.

Belastingen

Door de hoge brandstofbelastingen in ons land is het prijsverschil met België en Duitsland dusdanig opgelopen, dat veel automobilisten en truckers in het buitenland tanken. Omzetverliezen van zeventig tot tachtig procent zijn helaas geen uitzondering bij grenspomphouders. Daarom zijn boze tankstation-ondernemers inmiddels een juridische procedure gestart tegen de Staat.

Tom van Gurp

Lees ook: Nieuwe Belgische regering verhoogt diesel en tabaksaccijns

Auteur: Tom van Gurp

Verkoop van diesel en lpg op laagste punt sinds 2000 | MobilityEnergy.com

Verkoop van diesel en lpg op laagste punt sinds 2000

De afzet van diesel en lpg was in augustus van dit jaar historisch laag. Sinds de cijfers worden bijgehouden, vanaf 2000, is de verkoop niet zó laag geweest. Als belangrijkste oorzaak van het nieuwe dieptepunt ziet brancheorganisatie Bovag de torenhoge accijnzen in Nederland. De belangenvereniging vreest dat er door het kabinetsbeleid tenminste zevenduizend banen verdwijnen.

Er werd in augustus 480 miljoen liter diesel getankt. Dat is 14,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor lpg zijn de cijfers nog bedroevender. De verkoop daalde in één jaar tijd met ruim 35 procent naar 25 miljoen liter.

Tankstations

Bovag geeft aan dat de dieselverkoop juist zou moeten stijgen bij toenemende economische activiteit, waarbij de belangenvereniging wijst op de stijgende export van goederen in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim drie procent. Toch tanken steeds meer transporteurs niet langer in Nederland vanwege de hoge accijnzen.

De belangenorganisatie publiceert donderdag een rapport aan de Tweede Kamer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Daaruit blijkt dat de accijnsverhogingen en de verhoogde btw binnen twee jaar leiden tot een verlies van 7.200 tot 8.200 voltijdbanen bij tankstations en andere detailhandel in voornamelijk de grensstreek. De gederfde accijns- en btw-inkomsten plus de kosten voor werkloosheidsuitkeringen tellen volgens het rapport alleen al dit jaar op tot een verliespost van 438 tot 480 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist.

Belastingen

Door de hoge brandstofbelastingen in ons land is het prijsverschil met België en Duitsland dusdanig opgelopen, dat veel automobilisten en truckers in het buitenland tanken. Omzetverliezen van zeventig tot tachtig procent zijn helaas geen uitzondering bij grenspomphouders. Daarom zijn boze tankstation-ondernemers inmiddels een juridische procedure gestart tegen de Staat.

Tom van Gurp

Lees ook: Nieuwe Belgische regering verhoogt diesel en tabaksaccijns

Auteur: Tom van Gurp