De Vrije Pomp sluit eerste brandstofcontract met Argos

Coöperatie De Vrije Pomp heeft een contract getekend met oliehandelaar Argos. Het is de eerste leveringsafspraak van het nieuwe samenwerkingsverband van zelfstandige pomphouders. De overeenkomst is volgens DVP-voorzitter Ewout Klok aanmerkelijk gunstiger dan de meeste contracten die in de branche worden afgesloten tussen tankstation-exploitanten en brandstofleveranciers.

Woensdag presenteerde De Vrije Pomp de nieuwe overeenkomst aan twintig tankstation-ondernemers. Zij kunnen zich vanaf die dag aanmelden, net als de tientallen andere leden van de coöperatie. Al zitten velen van hen nog vast aan een leveringscontract en kunnen ze zich eventueel later pas aansluiten.

Voorwaarden

In het contract, dat vanaf woensdag ingaat, is een betalingstermijn van enkele weken afgesproken en worden de benzine en diesel geleverd op basis van de wereldmarktprijs. Er is dus geen sprake van de in de markt vaak gebruikte Adviesprijs-min-constructie. “Hierdoor heeft de tankstation-ondernemer altijd een eerlijke marge”, zegt Chris van der Straaten van het DVP-secretariaat. Ook vindt er compensatie plaats van eventuele temperatuurverschillen, zodat peilverschillen verleden tijd zijn. Het contract met Argos duurt één jaar. Voor ondernemers die met de DVP-inkoopmodule meedoen, geldt een opzegtermijn van zes maanden.

Daarmee voldoet de overeenkomst aan de zogeheten Gouden Regels die branchevereniging Beta hanteert. Die regels moeten, wat Beta betreft, de leidraad zijn bij de onderhandelingen tussen pomphouders en leveranciers. Ook als deze niet onder DVP-vlag plaatsvinden.

Pomphouders

”Daarmee krijgen ondernemers meer zeggenschap over hun eigen stations”, aldus Klok. Volgens hem zijn veel pomphouders de laatste jaren de grip op hun eigen bedrijf kwijtgeraakt, doordat met name oliemaatschappijen steeds meer invloed wilden uitoefenen op de locaties waar hun brandstoffen werden verkocht. Die ontwikkeling was een belangrijke reden voor oprichting van de brandstofcoöperatie.

Het samenwerkingsverband heeft plannen om verdere activiteiten te ontplooien. ”We blijven niet stilzitten”, zegt Van der Straaten. ”Als er een mogelijkheid voorbij komt om een beter contract af te sluiten, zullen we dat zeker doen.” Ook hoopt De Vrije Pomp om op lange termijn het brandstoftransport te kunnen laten doen onder eigen vlag en een eigen accijnsgoederen-plaats (AGP) te hebben.

Brandstof

Enkele stations zijn inmiddels al beleverd via de inkoopcoöperatie. Halverwege dit jaar is namelijk de eerste ondernemer gestart en inmiddels hebben enkele anderen zijn voorbeeld gevolgd. “En dat verloopt naar tevredenheid”, vertelt Klok. Ook deze locaties krijgen brandstoffen onder de voorwaarden die in het contract met Argos zijn afgesproken.

De Vrije Pomp is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een eigen merk en signing. Hoe het nieuwe merk er uit komt te zien en hoe het zich in de markt wil positioneren, maakt Klok nog niet bekend. ”Wat ik wel kan zeggen, is dat we niet met een prijsvechtersformule komen. We willen slechts dat de aangesloten ondernemers de ruimte hebben om met de prijs te zakken als de markt daarom vraagt.” Op 7 november gaat het eerste station onder de nieuwe vlag van start. ”Maar als ondernemers volgens het nieuwe contract willen inkopen, zijn ze zeker niet verplicht om ook het nieuwe merk te voeren.”

Lpg

Veel tankstations verkopen ook lpg. Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt. Hoe dat in het vat wordt gegoten, beslist de coöperatie op een later moment.

DVP-voorzitter Ewout Klok is één van de sprekers op de Tankstation Vakbeurs van 11 november in Maarssen. Hij praat hier onder meer over de activiteiten van De Vrije Pomp en het eigen merk en kaartsysteem. Ook geeft hij zijn visie op de toekomst van het tankstation-landschap. Bekijk het volledige programma via: https://www.mobilityenergy.com/nl/tankstation-vakbeurs-2014/congres/

Tom van Gurp

Lees ook: Eerste tankstation beleverd via De Vrije Pomp

Auteur: Tom van Gurp

De Vrije Pomp sluit eerste brandstofcontract met Argos | MobilityEnergy.com

De Vrije Pomp sluit eerste brandstofcontract met Argos

Coöperatie De Vrije Pomp heeft een contract getekend met oliehandelaar Argos. Het is de eerste leveringsafspraak van het nieuwe samenwerkingsverband van zelfstandige pomphouders. De overeenkomst is volgens DVP-voorzitter Ewout Klok aanmerkelijk gunstiger dan de meeste contracten die in de branche worden afgesloten tussen tankstation-exploitanten en brandstofleveranciers.

Woensdag presenteerde De Vrije Pomp de nieuwe overeenkomst aan twintig tankstation-ondernemers. Zij kunnen zich vanaf die dag aanmelden, net als de tientallen andere leden van de coöperatie. Al zitten velen van hen nog vast aan een leveringscontract en kunnen ze zich eventueel later pas aansluiten.

Voorwaarden

In het contract, dat vanaf woensdag ingaat, is een betalingstermijn van enkele weken afgesproken en worden de benzine en diesel geleverd op basis van de wereldmarktprijs. Er is dus geen sprake van de in de markt vaak gebruikte Adviesprijs-min-constructie. “Hierdoor heeft de tankstation-ondernemer altijd een eerlijke marge”, zegt Chris van der Straaten van het DVP-secretariaat. Ook vindt er compensatie plaats van eventuele temperatuurverschillen, zodat peilverschillen verleden tijd zijn. Het contract met Argos duurt één jaar. Voor ondernemers die met de DVP-inkoopmodule meedoen, geldt een opzegtermijn van zes maanden.

Daarmee voldoet de overeenkomst aan de zogeheten Gouden Regels die branchevereniging Beta hanteert. Die regels moeten, wat Beta betreft, de leidraad zijn bij de onderhandelingen tussen pomphouders en leveranciers. Ook als deze niet onder DVP-vlag plaatsvinden.

Pomphouders

”Daarmee krijgen ondernemers meer zeggenschap over hun eigen stations”, aldus Klok. Volgens hem zijn veel pomphouders de laatste jaren de grip op hun eigen bedrijf kwijtgeraakt, doordat met name oliemaatschappijen steeds meer invloed wilden uitoefenen op de locaties waar hun brandstoffen werden verkocht. Die ontwikkeling was een belangrijke reden voor oprichting van de brandstofcoöperatie.

Het samenwerkingsverband heeft plannen om verdere activiteiten te ontplooien. ”We blijven niet stilzitten”, zegt Van der Straaten. ”Als er een mogelijkheid voorbij komt om een beter contract af te sluiten, zullen we dat zeker doen.” Ook hoopt De Vrije Pomp om op lange termijn het brandstoftransport te kunnen laten doen onder eigen vlag en een eigen accijnsgoederen-plaats (AGP) te hebben.

Brandstof

Enkele stations zijn inmiddels al beleverd via de inkoopcoöperatie. Halverwege dit jaar is namelijk de eerste ondernemer gestart en inmiddels hebben enkele anderen zijn voorbeeld gevolgd. “En dat verloopt naar tevredenheid”, vertelt Klok. Ook deze locaties krijgen brandstoffen onder de voorwaarden die in het contract met Argos zijn afgesproken.

De Vrije Pomp is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een eigen merk en signing. Hoe het nieuwe merk er uit komt te zien en hoe het zich in de markt wil positioneren, maakt Klok nog niet bekend. ”Wat ik wel kan zeggen, is dat we niet met een prijsvechtersformule komen. We willen slechts dat de aangesloten ondernemers de ruimte hebben om met de prijs te zakken als de markt daarom vraagt.” Op 7 november gaat het eerste station onder de nieuwe vlag van start. ”Maar als ondernemers volgens het nieuwe contract willen inkopen, zijn ze zeker niet verplicht om ook het nieuwe merk te voeren.”

Lpg

Veel tankstations verkopen ook lpg. Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt. Hoe dat in het vat wordt gegoten, beslist de coöperatie op een later moment.

DVP-voorzitter Ewout Klok is één van de sprekers op de Tankstation Vakbeurs van 11 november in Maarssen. Hij praat hier onder meer over de activiteiten van De Vrije Pomp en het eigen merk en kaartsysteem. Ook geeft hij zijn visie op de toekomst van het tankstation-landschap. Bekijk het volledige programma via: https://www.mobilityenergy.com/nl/tankstation-vakbeurs-2014/congres/

Tom van Gurp

Lees ook: Eerste tankstation beleverd via De Vrije Pomp

Auteur: Tom van Gurp