BP en exploitant ruziën bij rechter over inkoopprijs brandstof

bp

Oliehandelaar DC Berkel heeft BP voor de rechter gesleept. De ondernemer wil van de oliemaatschappij een betere inkoopprijs voor brandstoffen die het verkoopt op een BP-tankstation langs de N57. De marge die DC Berkel nu krijgt op de adviesprijs is volgens het bedrijf veel te laag. Het kan daardoor niet concurreren met de onbemande vestiging van BP aan de overkant van de weg, die fikse kortingen geeft aan haar klanten.

Momenteel krijgt de exploitant 4,83 cent marge op de adviesprijs bij het inkopen van de benzine. Dit terwijl het onbemande station aan de overkant de benzine verkoopt voor twaalf cent onder de adviesprijs. Daar is niet tegen op te boksen, vindt de brandstofhandelaar.

Contract

DC Berkel exploiteert het station op Voorne-Putten volgens de CoDo-constructie en is een zogeheten Aangewezen Exploitant. Toenmalig eigenaar Elf is in 1987 door de Staat verplicht om DC Berkel op de huidige voorwaarden als exploitant aan te stellen op dit station. Dit omdat de aanleg van de N57 ten koste ging van de brandstofverkoop op een andere vestiging in de omgeving. Inmiddels is het station in handen van BP.

Zo lang het huurcontract loopt, is de exploitant verplicht de benzine, diesel en lpg af te nemen bij de Britse oliemaatschappij. Toen het contract werd afgesloten, kwamen de exploitant en de eigenaar de marges op de adviesprijs overeen. Dat was dus 4,83 eurocent voor benzine (ruim tien cent in het guldentijdperk), voor diesel werd de marge 3,13 eurocent en voor lpg 3,52 eurocent.

Onbemand

“Dat waren toen prima marges”, zegt Dirk van den Berg, advocaat van DC Berkel. “Maar in de huidige tijd is daar niet meer mee te werken. Zeker niet omdat aan de overkant van de weg een onbemande BP staat. Op deze manier is het station van mijn cliënt niet meer rendabel te exploiteren. Je ziet dan ook dat de verkoop van benzine en diesel fors is afgenomen de laatste jaren en helemaal sinds de Express-vestiging is gestart.”

Vóór de opening van de onbemande locatie stond ter plekke een bemand BP-station, ook volgens de CoDo-constructie. De betreffende exploitant heeft inmiddels het bijltje erbij neer gegooid. Minder dan een jaar later opende de oliemaatschappij daar een Express-vestiging.

Concurrentie

“We beroepen ons op het huurrecht, omdat BP in de nabijheid twaalf cent korting geeft zonder de inkoopcondities voor DC Berkel zo aan te passen dat het station rendabel kan worden geëxploiteerd. Dat gebrek kan de maatschappij ongedaan maken door betere inkoopcondities voor de brandstof te bieden of te stoppen met de huidige kortingen aan de overzijde. Dat doen ze echter niet. Wij vinden daarom dat sprake is van een wanprestatie. Op deze manier wordt marktconcurrentie namelijk onmogelijk gemaakt”, zegt Van den Berg. “Wij vinden dat BP met twee maten meet. Waarom kunnen ze wel twaalf cent korting geven aan willekeurige automobilisten, maar niet aan hun eigen huurder?”

De exploitant en de advocaat hebben gekeken naar de gemiddelde korting op de adviesprijs van negen stations in de omgeving. Die bedroeg ruim elf cent op benzine en ongeveer negen cent op diesel. “Als mijn cliënt dergelijke kortingen geeft, dan draagt BP daar wel aan bij. Maar DC Berkel houdt dan nog steeds maar 1,5 cent per liter over. Daar kun je geen station van exploiteren. Je moet echt een marge van 3,5 of 4 cent per liter overhouden om een dergelijk station rendabel te krijgen.”

Maatschappij

“DC Berkel heeft wel geprobeerd om de onderhandelingen met BP aan te gaan over andere contractvoorwaarden. Maar de maatschappij heeft dat altijd geweigerd. Ze wilden mijn cliënt wel andere voorwaarden geven, maar die waren niet gunstiger.”

Volgens de advocaat wil de oliemaatschappij af van CoDo-constructies en meer toe naar een model van hard-franchise, zodat het Britse bedrijf meer te zeggen krijgt op de stations. “Dat zou een reden kunnen zijn waarom ze niet willen onderhandelen over betere voorwaarden. Mijn cliënt mag van BP wel opereren volgens een franchise-achtige constructie, maar daar schiet hij weinig mee op.”

Rechtbank

De twee bedrijven troffen elkaar vorige week donderdag bij de rechtbank in Rotterdam. DC Berkel had gevraagd om een kort geding en dit ook gekregen, vanwege het zomerseizoen dat er aan komt. Het station ligt aan een doorgaande weg richting het strand, waardoor de zomermaanden de meeste omzet kunnen opleveren. De zaak kon daarom niet lang op zich laten wachten.

De rechter doet volgende week donderdag uitspraak. Of DC Berkel verder procedeert bij een ‘nee’ van de rechtbank, besluit het bedrijf op een later moment. BP geeft desgevraagd aan niet te willen reageren zolang de juridische procedure loopt. De locatie langs de Dammeweg bij Vierpolders is de enige BP-locatie van DC Berkel. Het bedrijf exploiteert ongeveer dertig stations, de meeste onder de eigen DCB Energy-vlag.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

BP en exploitant ruziën bij rechter over inkoopprijs brandstof | MobilityEnergy.com

BP en exploitant ruziën bij rechter over inkoopprijs brandstof

bp

Oliehandelaar DC Berkel heeft BP voor de rechter gesleept. De ondernemer wil van de oliemaatschappij een betere inkoopprijs voor brandstoffen die het verkoopt op een BP-tankstation langs de N57. De marge die DC Berkel nu krijgt op de adviesprijs is volgens het bedrijf veel te laag. Het kan daardoor niet concurreren met de onbemande vestiging van BP aan de overkant van de weg, die fikse kortingen geeft aan haar klanten.

Momenteel krijgt de exploitant 4,83 cent marge op de adviesprijs bij het inkopen van de benzine. Dit terwijl het onbemande station aan de overkant de benzine verkoopt voor twaalf cent onder de adviesprijs. Daar is niet tegen op te boksen, vindt de brandstofhandelaar.

Contract

DC Berkel exploiteert het station op Voorne-Putten volgens de CoDo-constructie en is een zogeheten Aangewezen Exploitant. Toenmalig eigenaar Elf is in 1987 door de Staat verplicht om DC Berkel op de huidige voorwaarden als exploitant aan te stellen op dit station. Dit omdat de aanleg van de N57 ten koste ging van de brandstofverkoop op een andere vestiging in de omgeving. Inmiddels is het station in handen van BP.

Zo lang het huurcontract loopt, is de exploitant verplicht de benzine, diesel en lpg af te nemen bij de Britse oliemaatschappij. Toen het contract werd afgesloten, kwamen de exploitant en de eigenaar de marges op de adviesprijs overeen. Dat was dus 4,83 eurocent voor benzine (ruim tien cent in het guldentijdperk), voor diesel werd de marge 3,13 eurocent en voor lpg 3,52 eurocent.

Onbemand

“Dat waren toen prima marges”, zegt Dirk van den Berg, advocaat van DC Berkel. “Maar in de huidige tijd is daar niet meer mee te werken. Zeker niet omdat aan de overkant van de weg een onbemande BP staat. Op deze manier is het station van mijn cliënt niet meer rendabel te exploiteren. Je ziet dan ook dat de verkoop van benzine en diesel fors is afgenomen de laatste jaren en helemaal sinds de Express-vestiging is gestart.”

Vóór de opening van de onbemande locatie stond ter plekke een bemand BP-station, ook volgens de CoDo-constructie. De betreffende exploitant heeft inmiddels het bijltje erbij neer gegooid. Minder dan een jaar later opende de oliemaatschappij daar een Express-vestiging.

Concurrentie

“We beroepen ons op het huurrecht, omdat BP in de nabijheid twaalf cent korting geeft zonder de inkoopcondities voor DC Berkel zo aan te passen dat het station rendabel kan worden geëxploiteerd. Dat gebrek kan de maatschappij ongedaan maken door betere inkoopcondities voor de brandstof te bieden of te stoppen met de huidige kortingen aan de overzijde. Dat doen ze echter niet. Wij vinden daarom dat sprake is van een wanprestatie. Op deze manier wordt marktconcurrentie namelijk onmogelijk gemaakt”, zegt Van den Berg. “Wij vinden dat BP met twee maten meet. Waarom kunnen ze wel twaalf cent korting geven aan willekeurige automobilisten, maar niet aan hun eigen huurder?”

De exploitant en de advocaat hebben gekeken naar de gemiddelde korting op de adviesprijs van negen stations in de omgeving. Die bedroeg ruim elf cent op benzine en ongeveer negen cent op diesel. “Als mijn cliënt dergelijke kortingen geeft, dan draagt BP daar wel aan bij. Maar DC Berkel houdt dan nog steeds maar 1,5 cent per liter over. Daar kun je geen station van exploiteren. Je moet echt een marge van 3,5 of 4 cent per liter overhouden om een dergelijk station rendabel te krijgen.”

Maatschappij

“DC Berkel heeft wel geprobeerd om de onderhandelingen met BP aan te gaan over andere contractvoorwaarden. Maar de maatschappij heeft dat altijd geweigerd. Ze wilden mijn cliënt wel andere voorwaarden geven, maar die waren niet gunstiger.”

Volgens de advocaat wil de oliemaatschappij af van CoDo-constructies en meer toe naar een model van hard-franchise, zodat het Britse bedrijf meer te zeggen krijgt op de stations. “Dat zou een reden kunnen zijn waarom ze niet willen onderhandelen over betere voorwaarden. Mijn cliënt mag van BP wel opereren volgens een franchise-achtige constructie, maar daar schiet hij weinig mee op.”

Rechtbank

De twee bedrijven troffen elkaar vorige week donderdag bij de rechtbank in Rotterdam. DC Berkel had gevraagd om een kort geding en dit ook gekregen, vanwege het zomerseizoen dat er aan komt. Het station ligt aan een doorgaande weg richting het strand, waardoor de zomermaanden de meeste omzet kunnen opleveren. De zaak kon daarom niet lang op zich laten wachten.

De rechter doet volgende week donderdag uitspraak. Of DC Berkel verder procedeert bij een ‘nee’ van de rechtbank, besluit het bedrijf op een later moment. BP geeft desgevraagd aan niet te willen reageren zolang de juridische procedure loopt. De locatie langs de Dammeweg bij Vierpolders is de enige BP-locatie van DC Berkel. Het bedrijf exploiteert ongeveer dertig stations, de meeste onder de eigen DCB Energy-vlag.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp