Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend

De landelijke overheid heeft de accijnstarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. Voor benzine gaat het tarief omhoog van 0,74655 euro naar 0,75924 euro per liter. Een verhoging van ongeveer 1,3 cent. Het dieseltarief stijgt een stuk harder. Per liter gaat er dit jaar nog 0,44028 euro accijns naar de staat. Dat wordt vanaf begin volgend jaar 0,47776 euro. Een verhoging van ruim 3,7 cent. Deze bedragen zijn alle exclusief BTW. Tel je die erbij op, dan gaat bij een literprijs benzine van 1,709 euro ongeveer 1,05 euro naar de staat. Dat is ruim 61 procent. Van de opbrengst van een liter diesel gaat bij een prijs van 1,409 euro 0,71 euro naar de schatkist. Dat is iets meer dan de helft.

Automobilisten zijn voor lpg volgend jaar ook meer kwijt. Per liter autogas moet de consument nu nog 0,09722 euro accijns betalen. Dat wordt na de jaarwisseling 0,17397 euro. Een verhoging van bijna acht cent per liter, exclusief BTW.

Inflatiecorrectie

Eerder werd al bekend dat de accijnzen omhoog zouden gaan voor lpg (zeven cent) en diesel (drie cent). Dat daarbovenop nog eens inflatiecorrectie en BTW zouden komen, net als voor benzine, was ook al duidelijk. Hoeveel de inflatiecorrectie zou bedragen en hoe hoog de nieuwe tarieven zouden worden, heeft de overheid echter onlangs pas bekendgemaakt.

Tegen de voorgenomen verhoging is veel protest gekomen, vooral vanuit de grensstreek. Pomphouders ondervinden nu al dat veel klanten naar Duitsland of België gaan om daar te tanken, vanwege de lagere prijzen. De ondernemers en de brancheverenigingen vrezen dat het brandstoftoerisme nog veel groter wordt als de accijnsverhogingen doorgevoerd zijn en verwachten door de maatregel dat veel tankstations de deuren moeten sluiten.

Eerste Kamer

De verhoogde tarieven zijn nog niet 100 procent zeker. Dinsdag praat de commissie Financiën van de Eerste Kamer over het voorstel. Een week later stemt de Eerste Kamer er over. Pas als die haar goedkeuring geeft, is het besluit definitief. De verwachting is echter dat de verhoging van de accijnstarieven op weinig weerstand zal stuiten. De Tweede Kamer heeft haar goedkeuring inmiddels gegeven, al zei VVD-Kamerlid Remco Dijkstra maandag dat de verhoging van het lpg-tarief van tafel moet. De VVD was bij de stemming een voorstander van de verhoging.

Naast de brandstoftarieven gaat ook de accijns op frisdranken, waters en vruchtensappen omhoog. Per liter vruchtensap en mineraalwater betalen klanten nu nog 0,0413 euro. Dat wordt begin volgend jaar 0,0570 euro. Een verhoging van anderhalve cent. Frisdranken worden nu nog belast met 0,0550 euro. Na de jaarwisseling betaalt de klant aan de staat 0,0759 accijns per liter. Een verhoging van plusminus twee cent. Aanvankelijk waren er plannen om ook de accijns op tabak te verhogen met negen cent met ingang van volgend jaar. Die maatregel is echter uitgesteld tot begin 2015.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders voeren actie in Den Haag tegen accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend”

Paul Zeven|09.01.14|21:26

Op naar onze buurlanden. Ik tankte laatst E10 voor € 1.469. Wil nederland geen geld verdienen op de benzine “of zie ik dat verkeerd”.

Graag jullie reactie.

Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend | MobilityEnergy.com

Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend

De landelijke overheid heeft de accijnstarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. Voor benzine gaat het tarief omhoog van 0,74655 euro naar 0,75924 euro per liter. Een verhoging van ongeveer 1,3 cent. Het dieseltarief stijgt een stuk harder. Per liter gaat er dit jaar nog 0,44028 euro accijns naar de staat. Dat wordt vanaf begin volgend jaar 0,47776 euro. Een verhoging van ruim 3,7 cent. Deze bedragen zijn alle exclusief BTW. Tel je die erbij op, dan gaat bij een literprijs benzine van 1,709 euro ongeveer 1,05 euro naar de staat. Dat is ruim 61 procent. Van de opbrengst van een liter diesel gaat bij een prijs van 1,409 euro 0,71 euro naar de schatkist. Dat is iets meer dan de helft.

Automobilisten zijn voor lpg volgend jaar ook meer kwijt. Per liter autogas moet de consument nu nog 0,09722 euro accijns betalen. Dat wordt na de jaarwisseling 0,17397 euro. Een verhoging van bijna acht cent per liter, exclusief BTW.

Inflatiecorrectie

Eerder werd al bekend dat de accijnzen omhoog zouden gaan voor lpg (zeven cent) en diesel (drie cent). Dat daarbovenop nog eens inflatiecorrectie en BTW zouden komen, net als voor benzine, was ook al duidelijk. Hoeveel de inflatiecorrectie zou bedragen en hoe hoog de nieuwe tarieven zouden worden, heeft de overheid echter onlangs pas bekendgemaakt.

Tegen de voorgenomen verhoging is veel protest gekomen, vooral vanuit de grensstreek. Pomphouders ondervinden nu al dat veel klanten naar Duitsland of België gaan om daar te tanken, vanwege de lagere prijzen. De ondernemers en de brancheverenigingen vrezen dat het brandstoftoerisme nog veel groter wordt als de accijnsverhogingen doorgevoerd zijn en verwachten door de maatregel dat veel tankstations de deuren moeten sluiten.

Eerste Kamer

De verhoogde tarieven zijn nog niet 100 procent zeker. Dinsdag praat de commissie Financiën van de Eerste Kamer over het voorstel. Een week later stemt de Eerste Kamer er over. Pas als die haar goedkeuring geeft, is het besluit definitief. De verwachting is echter dat de verhoging van de accijnstarieven op weinig weerstand zal stuiten. De Tweede Kamer heeft haar goedkeuring inmiddels gegeven, al zei VVD-Kamerlid Remco Dijkstra maandag dat de verhoging van het lpg-tarief van tafel moet. De VVD was bij de stemming een voorstander van de verhoging.

Naast de brandstoftarieven gaat ook de accijns op frisdranken, waters en vruchtensappen omhoog. Per liter vruchtensap en mineraalwater betalen klanten nu nog 0,0413 euro. Dat wordt begin volgend jaar 0,0570 euro. Een verhoging van anderhalve cent. Frisdranken worden nu nog belast met 0,0550 euro. Na de jaarwisseling betaalt de klant aan de staat 0,0759 accijns per liter. Een verhoging van plusminus twee cent. Aanvankelijk waren er plannen om ook de accijns op tabak te verhogen met negen cent met ingang van volgend jaar. Die maatregel is echter uitgesteld tot begin 2015.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders voeren actie in Den Haag tegen accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend”

Paul Zeven|09.01.14|21:26

Op naar onze buurlanden. Ik tankte laatst E10 voor € 1.469. Wil nederland geen geld verdienen op de benzine “of zie ik dat verkeerd”.

Graag jullie reactie.