'betere beschikbaarheid'

Alles over Waterstof: onterecht twijfel over toekomst waterstofauto’s

Dagblad AD zaait vrijdag in een artikel onterecht twijfel over de toekomst van waterstofauto’s. Het bericht in het dagblad dat Toyota de stekker uit de productie van auto’s op waterstof trekt omdat de autobouwer ‘er niet meer in gelooft’, ligt een heel stuk genuanceerder. Dat schrijft Alles over Waterstof in een reactie op het artikel in het AD.
Volgens Alles over Waterstof staat of valt de verdere groei van het waterstofwagenpark met de beschikbaarheid van tankstations en een verdere verlaging van de waterstofprijs aan de pomp. Foto: ProMedia, 2023

Dagblad AD zaait vrijdag onterecht twijfel over de toekomst van waterstofauto’s. Het bericht in het dagblad dat Toyota de stekker uit de productie van auto’s op waterstof trekt omdat de autobouwer ‘er niet meer in gelooft’, ligt een heel stuk genuanceerder. Dat schrijft Alles over Waterstof in een reactie op het artikel in het landelijke dagblad.

Volgens het AD ziet Toyota ‘geen toekomst meer in personenauto’s op waterstof’. Omdat eerder ook al Mercedes-Benz en BMW gestopt zijn met de ontwikkeling ervan, lijkt volgens het dagblad het doek voor waterstofauto’s definitief te vallen. Navraag dat Alles over Waterstof bij Toyota deed, leerde volgens de organisatie echter dat de realiteit ‘een heel stuk genuanceerder ligt’. Volgens Alles over Waterstof heeft het bedrijf gisteren zelfs een nieuwe waterstof personenauto aangekondigd: de Crown FCEV. Wat klopt, is dat Hiroki Nakajima, de CTO van Toyota, heeft aangegeven dat de focus van Toyota op gebied van waterstof gaat verschuiven van passagiers auto’s naar bedrijfswagens. “We hebben Mirai geprobeerd, maar het was niet succesvol. Waterstofstations zijn er maar heel weinig en moeilijk te realiseren, dus Mirai is kleiner in aantal.”

Klopt

Wat Nakajima zegt klopt volgens Alles over Waterstof. Zo komt in Nederland de teller van het aantal openbaar toegankelijke waterstoftankstations niet verder dan zestien en ook de prijs van waterstof aan de pomp is in ons land erg hoog, gemiddeld zo’n 22 euro per kg. Daarmee ligt de ‘energieprijs’ per km van waterstof een factor 2 tot 3 hoger dan van andere, ook duurzame, alternatieven. In Duitsland is het aantal tankstations echter een heel stuk hoger en is de prijs per kilo een stuk lager.

Niet opgeven

Alles over Waterstof wijst erop dat Nakajima in hetzelfde interview echter ook zei dat Toyota waterstofpersonenauto’s niet wil opgeven. Toyota zoekt naar manieren om componenten, waaronder de brandstofcel en de tanks, te verkleinen om deze toepasbaar te maken op verschillende soorten auto’s. Dat dit niet alleen woorden zijn, blijkt ook wel uit het feit dat Toyota donderdag nog de Crown FCEV aankondigde, een nieuwe waterstofauto voor de Japanse markt.

Rol blijft

Toyota Nederland geeft tegen Alles over Waterstof desgevraagd aan, dat waterstof voor een belangrijke rol voor het bedrijf blijft spelen: zowel voor personenauto’s als voor bedrijfswagens. Alles over Waterstof geeft toe dat de verdere groei van het waterstofwagenpark staat of valt met de beschikbaarheid van tankstations en een verdere verlaging van de waterstofprijs aan de pomp. Zolang de voertuigen duur blijven en de kilometerprijs hoog, is de verwachting van de organisatie dat de verkopen van waterstofvoertuigen voorlopig geen grote vlucht zullen gaan nemen. Tenzij dit in de businesscase kan worden terugverdiend met ‘snel tanken’ ‘niet kunnen laden’ of ‘innovatieve exposure’, aldus Alles over Waterstof.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk