'meer energieoplossingen'

Shell opent megawattlader voor elektrische trucks: ‘Investeren vooruit’

Shell heeft op de Energy Transition Campus in Amsterdam-Noord haar eerste megawattlader ontwikkeld en in gebruik genomen. Zowel elektrische vrachtwagens als elektrische schepen kunnen van het laadsysteem gebruikmaken.
De capaciteit van de megawattlader die Shell heeft gerealiseerd in Amsterdam-Noord is ongeveer gelijk aan drie reguliere snelladers van 350 kW waar vrachtwagens nu mee opladen. Foto: Shell, 2024

Shell heeft op de Energy Transition Campus aan de Grasweg in Amsterdam-Noord haar eerste megawattlader ontwikkeld en in gebruik genomen. Zowel elektrische vrachtwagens als elektrische schepen kunnen van het laadsysteem gebruikmaken. ‘Dit past in ons streven om meer en schonere energieoplossingen te bieden.’

De capaciteit van de megawattlader is ongeveer gelijk aan drie reguliere snelladers van 350 kW waar vrachtwagens nu mee opladen. “We willen onze klanten in de logistieke sector helpen te verduurzamen”, zegt Hilmar van den Dool, general manager eMobility bij Shell. “We investeren naast biobrandstoffen en LNG ook in elektrische mobiliteit. Er zijn nog niet veel elektrische vrachtwagens en schepen, dus we investeren hiermee vooruit op een markt die snel aan het groeien is. Het past in ons streven om meer en schonere energieoplossingen te bieden.”
Melissa Williams, directeur bij Shell Marine, is van mening dat de oplossing van nut zal zijn voor rederijen en logistieke bedrijven die faciliteiten hebben die zowel aan water- als aan landzijde worden bediend. “De megawattlader biedt ook de flexibiliteit om een breed scala aan binnen- en havenschepen op te laden, zoals vrachtschepen, sleepboten, serviceschepen en veerboten. Het mooie is dat de technologie nu beschikbaar en klaar voor gebruik is.”

Groene stroom

De megawattlader is aangesloten op het eigen micro-elektriciteitsnet van ETCA. Dit slimme net maakt integratie mogelijk tussen energieaanbod, energieopslag en energievraag. Het ETCA-micronet bestaat onder meer uit 3600 zonnepanelen op het dak, batterijopslag, 119 EV-laders voor gewone auto’s, een waterstofelektrolyser en andere onderzoeksapparatuur.

Twee laadarmen

Het laadsysteem is uitgerust met twee afzonderlijke laadarmen. De ene draaibare arm is bestemd voor elektrische schepen, de andere arm bedient zware elektrische vrachtwagens en bussen. Shell hoopt dat er hiermee een universele standaard komt en er niet meer met verschillende kabels of koppelingen gewerkt hoeft te worden.
Door een tweede adapter op elke laadarm te plaatsen, is de megawattlader bij de ETCA geschikt voor een breed scala aan vaartuigen, voertuigen en batterijtypes voor snel en flexibel opladen.

Hoewel de megawattlader een proefopstelling is, is ze klaar voor gebruik en kunnen voertuigen en schepen met een megawattlaadmogelijkheid nu op afspraak van de installatie gebruik maken.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Shell opent megawattlader voor elektrische trucks: ‘Investeren vooruit’ | MobilityEnergy.com
'meer energieoplossingen'

Shell opent megawattlader voor elektrische trucks: ‘Investeren vooruit’

Shell heeft op de Energy Transition Campus in Amsterdam-Noord haar eerste megawattlader ontwikkeld en in gebruik genomen. Zowel elektrische vrachtwagens als elektrische schepen kunnen van het laadsysteem gebruikmaken.
De capaciteit van de megawattlader die Shell heeft gerealiseerd in Amsterdam-Noord is ongeveer gelijk aan drie reguliere snelladers van 350 kW waar vrachtwagens nu mee opladen. Foto: Shell, 2024

Shell heeft op de Energy Transition Campus aan de Grasweg in Amsterdam-Noord haar eerste megawattlader ontwikkeld en in gebruik genomen. Zowel elektrische vrachtwagens als elektrische schepen kunnen van het laadsysteem gebruikmaken. ‘Dit past in ons streven om meer en schonere energieoplossingen te bieden.’

De capaciteit van de megawattlader is ongeveer gelijk aan drie reguliere snelladers van 350 kW waar vrachtwagens nu mee opladen. “We willen onze klanten in de logistieke sector helpen te verduurzamen”, zegt Hilmar van den Dool, general manager eMobility bij Shell. “We investeren naast biobrandstoffen en LNG ook in elektrische mobiliteit. Er zijn nog niet veel elektrische vrachtwagens en schepen, dus we investeren hiermee vooruit op een markt die snel aan het groeien is. Het past in ons streven om meer en schonere energieoplossingen te bieden.”
Melissa Williams, directeur bij Shell Marine, is van mening dat de oplossing van nut zal zijn voor rederijen en logistieke bedrijven die faciliteiten hebben die zowel aan water- als aan landzijde worden bediend. “De megawattlader biedt ook de flexibiliteit om een breed scala aan binnen- en havenschepen op te laden, zoals vrachtschepen, sleepboten, serviceschepen en veerboten. Het mooie is dat de technologie nu beschikbaar en klaar voor gebruik is.”

Groene stroom

De megawattlader is aangesloten op het eigen micro-elektriciteitsnet van ETCA. Dit slimme net maakt integratie mogelijk tussen energieaanbod, energieopslag en energievraag. Het ETCA-micronet bestaat onder meer uit 3600 zonnepanelen op het dak, batterijopslag, 119 EV-laders voor gewone auto’s, een waterstofelektrolyser en andere onderzoeksapparatuur.

Twee laadarmen

Het laadsysteem is uitgerust met twee afzonderlijke laadarmen. De ene draaibare arm is bestemd voor elektrische schepen, de andere arm bedient zware elektrische vrachtwagens en bussen. Shell hoopt dat er hiermee een universele standaard komt en er niet meer met verschillende kabels of koppelingen gewerkt hoeft te worden.
Door een tweede adapter op elke laadarm te plaatsen, is de megawattlader bij de ETCA geschikt voor een breed scala aan vaartuigen, voertuigen en batterijtypes voor snel en flexibel opladen.

Hoewel de megawattlader een proefopstelling is, is ze klaar voor gebruik en kunnen voertuigen en schepen met een megawattlaadmogelijkheid nu op afspraak van de installatie gebruik maken.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk