Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche dramatisch gedaald

Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche in elf jaar dramatisch gedaald
Niet alleen het vinden van personeel is een uitdaging, ook het behouden van mensen gaat in de tankstationbranche in Nederland moeizamer dan voorheen. Foto: ProMedia, 2023

Het aantal werkgevers en werknemers dat actief is in de tankstationbranche in Nederland is sinds 2011 dramatisch afgenomen. Schaalvergroting, de groei van het aantal onbemande tankstations en een ten opzichte van andere branches minder aantrekkelijke CAO gelden als de voornaamste oorzaken.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van het Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven (SFTW), gepubliceerd in het door brancheorganisatie BOVAG uitgegeven rapport ‘Tankstations in Cijfers 2023’. Volgens het rapport waren er in 2010 987 werkgevers actief in de tankstationbranche. Vanaf 2010 is er zonder uitzondering jaar na jaar sprake van een daling tot aan 2022 toen er nog 549 werkgevers werkten in de Nederlandse tankstations. Hieruit komt een afname naar voren van ruim 44 procent in twaalf jaar tijd. Wat betreft het aantal werknemers in de Nederlandse tankstationbranche is de afname eveneens fors, al is die niet zo drastisch als die van de werkgevers. Zo liep het aantal werknemers van 15.491 in 2011 terug naar 13.809 in 2022; oftewel een terugloop van bijna 11 procent.

Neerwaartse trend

Aan de jaarlijkse daling van het aantal werkgevers en werknemers liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Volgens BOVAG is er in de branche sprake van een duidelijke neerwaartse trend in het aantal bedrijven. De schaalvergroting en verclustering van ‘vul- en servicestations’ is volgens de laatste cijfers zeer goed zichtbaar. Tegelijkertijd is in Nederland in het laatste decennium het aantal onbemande tankstations fors toegenomen. Waren dat er in 2003 nog 575, nu zijn het er 2331; een groei van liefst 305 procent. Het aantal bemande tankstations nam in dezelfde periode met ruim 50 procent af van 3661 in 2003 naar 1800 nu.

Geen uitzondering

De tankstationbranche is geen uitzondering ten opzichte van vele andere branche die eveneens kampen met een groeiend tekort aan personeel. Niet alleen het vinden van personeel is een uitdaging, ook het behouden van mensen gaat moeizamer dan voorheen, aldus BOVAG. Zo is het soort vacatures wezenlijk anders dan tien jaar geleden; de medewerker van nu moet meer vaardigheden hebben op het gebied van gastvrijheid en is meer te typeren als gastheer- of gastvrouw dan als een traditionele pompbediende. Andere reden is dat de tankstationbranche moet concurreren met de detailhandel en de horeca waar de tekorten eveneens groot zijn. De coronacrisis heeft helemaal een slagveld aangericht: veel werknemers zochten naar een baan met meer toekomst en zekerheid én met een hoger loon.

Jongeren

Met name jong personeel in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar blijkt voor de tankstations moeilijk aan te trekken, terwijl juist die instroom belangrijk is om interessant te blijven in de toekomst. De beperkte mogelijkheden tot persoonlijke groei dragen in deze leeftijdscategorie bij aan de lage interesse om in de branche aan de slag te gaan en er te blijven werken. Doorgroeimogelijkheden, het bieden van opleidingen, een prettige werksfeer en een goede CAO met prima verdiensten kunnen volgens de brancheorganisaties een aantrekkelijk imago van de branche opleveren en ervoor zorgen dat de afname van het aantal werkgevers en werknemers langzaam maar zeker tot staan wordt gebracht.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

3 reacties op “Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche dramatisch gedaald”

Edwin Landzaad|03.05.23|17:04

Kijk alleen al voor een pomphouder en zijn shop naar te dure franchise combinatie inkoop bij groothandels als Sligro ! Beetje Hollandse ondernemer is laatste jaren wel flink klaar met al die dure nep groothandels !
Op brandstof valt al weinig te verdienen met bemande pompstations en vrije shop inkoop en vrije brandstof inkoop zijn die pomphouders niet echt handig in, laten zich al jaren wijsmaken dat oliemaatschappijen het voor ondernemers beter weten qua marketing, zo achterhaald die branche !

Edwin Landzaad|09.06.23|07:44

PS.Tankstation-branche-ondernemers mogen toch echt bij zichzelf te rade gaan qua winstmarges ( heb daar inzake management/inkoop al diverse voorbeelden voor gegeven om die op te krikken, maar gaat ene oor in andere oor weer uit is mijn werkervaring voor benchmark-branche-inzicht en doe zelf al wat jaartjes beurshandel !) en binnen de branche kritischer worden. Want met weghalen van eerdere reactie van mij op dit ondernemers platform schieten zij zelf helemaal niets op. Iedereen veel succes !

Edwin Landzaad|25.08.23|11:00

Beste tankstation-ondernemer, ga zeker maar vanaf 2024 wanneer E10 benzine alweer 20 cent duurder moet worden en diesel 13 cent duurder, ga toch voor jullie (flex-)personeel maar meer kijken naar zzp-invallers en binnen dit traject of er bij personeel eventueel belangstelling blijft om in loondienst te komen !

Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche dramatisch gedaald | MobilityEnergy.com

Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche dramatisch gedaald

Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche in elf jaar dramatisch gedaald
Niet alleen het vinden van personeel is een uitdaging, ook het behouden van mensen gaat in de tankstationbranche in Nederland moeizamer dan voorheen. Foto: ProMedia, 2023

Het aantal werkgevers en werknemers dat actief is in de tankstationbranche in Nederland is sinds 2011 dramatisch afgenomen. Schaalvergroting, de groei van het aantal onbemande tankstations en een ten opzichte van andere branches minder aantrekkelijke CAO gelden als de voornaamste oorzaken.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van het Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven (SFTW), gepubliceerd in het door brancheorganisatie BOVAG uitgegeven rapport ‘Tankstations in Cijfers 2023’. Volgens het rapport waren er in 2010 987 werkgevers actief in de tankstationbranche. Vanaf 2010 is er zonder uitzondering jaar na jaar sprake van een daling tot aan 2022 toen er nog 549 werkgevers werkten in de Nederlandse tankstations. Hieruit komt een afname naar voren van ruim 44 procent in twaalf jaar tijd. Wat betreft het aantal werknemers in de Nederlandse tankstationbranche is de afname eveneens fors, al is die niet zo drastisch als die van de werkgevers. Zo liep het aantal werknemers van 15.491 in 2011 terug naar 13.809 in 2022; oftewel een terugloop van bijna 11 procent.

Neerwaartse trend

Aan de jaarlijkse daling van het aantal werkgevers en werknemers liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Volgens BOVAG is er in de branche sprake van een duidelijke neerwaartse trend in het aantal bedrijven. De schaalvergroting en verclustering van ‘vul- en servicestations’ is volgens de laatste cijfers zeer goed zichtbaar. Tegelijkertijd is in Nederland in het laatste decennium het aantal onbemande tankstations fors toegenomen. Waren dat er in 2003 nog 575, nu zijn het er 2331; een groei van liefst 305 procent. Het aantal bemande tankstations nam in dezelfde periode met ruim 50 procent af van 3661 in 2003 naar 1800 nu.

Geen uitzondering

De tankstationbranche is geen uitzondering ten opzichte van vele andere branche die eveneens kampen met een groeiend tekort aan personeel. Niet alleen het vinden van personeel is een uitdaging, ook het behouden van mensen gaat moeizamer dan voorheen, aldus BOVAG. Zo is het soort vacatures wezenlijk anders dan tien jaar geleden; de medewerker van nu moet meer vaardigheden hebben op het gebied van gastvrijheid en is meer te typeren als gastheer- of gastvrouw dan als een traditionele pompbediende. Andere reden is dat de tankstationbranche moet concurreren met de detailhandel en de horeca waar de tekorten eveneens groot zijn. De coronacrisis heeft helemaal een slagveld aangericht: veel werknemers zochten naar een baan met meer toekomst en zekerheid én met een hoger loon.

Jongeren

Met name jong personeel in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar blijkt voor de tankstations moeilijk aan te trekken, terwijl juist die instroom belangrijk is om interessant te blijven in de toekomst. De beperkte mogelijkheden tot persoonlijke groei dragen in deze leeftijdscategorie bij aan de lage interesse om in de branche aan de slag te gaan en er te blijven werken. Doorgroeimogelijkheden, het bieden van opleidingen, een prettige werksfeer en een goede CAO met prima verdiensten kunnen volgens de brancheorganisaties een aantrekkelijk imago van de branche opleveren en ervoor zorgen dat de afname van het aantal werkgevers en werknemers langzaam maar zeker tot staan wordt gebracht.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

3 reacties op “Aantal werkgevers én werknemers in tankstationbranche dramatisch gedaald”

Edwin Landzaad|03.05.23|17:04

Kijk alleen al voor een pomphouder en zijn shop naar te dure franchise combinatie inkoop bij groothandels als Sligro ! Beetje Hollandse ondernemer is laatste jaren wel flink klaar met al die dure nep groothandels !
Op brandstof valt al weinig te verdienen met bemande pompstations en vrije shop inkoop en vrije brandstof inkoop zijn die pomphouders niet echt handig in, laten zich al jaren wijsmaken dat oliemaatschappijen het voor ondernemers beter weten qua marketing, zo achterhaald die branche !

Edwin Landzaad|09.06.23|07:44

PS.Tankstation-branche-ondernemers mogen toch echt bij zichzelf te rade gaan qua winstmarges ( heb daar inzake management/inkoop al diverse voorbeelden voor gegeven om die op te krikken, maar gaat ene oor in andere oor weer uit is mijn werkervaring voor benchmark-branche-inzicht en doe zelf al wat jaartjes beurshandel !) en binnen de branche kritischer worden. Want met weghalen van eerdere reactie van mij op dit ondernemers platform schieten zij zelf helemaal niets op. Iedereen veel succes !

Edwin Landzaad|25.08.23|11:00

Beste tankstation-ondernemer, ga zeker maar vanaf 2024 wanneer E10 benzine alweer 20 cent duurder moet worden en diesel 13 cent duurder, ga toch voor jullie (flex-)personeel maar meer kijken naar zzp-invallers en binnen dit traject of er bij personeel eventueel belangstelling blijft om in loondienst te komen !