Peiling: tweederde wil tabak niet langer in tankshop en supermarkt

Twee op de drie Nederlanders vindt dat sigaretten en andere tabaksproducten alleen nog bij speciaalzaken verkocht moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond. Volgens het merendeel van de ondervraagden moeten tankstations, supermarkten en drogisterijen tabak niet langer aanbieden. 

De aanleiding voor de enquête is een onderzoek van het RIVM. Uit metingen blijkt dat roken schadelijker is voor de gezondheid dan gedacht. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zou veel hoger zijn dan door fabrikanten wordt opgegeven. Volgens het Algemeen Dagblad, dat de peiling van De Hond inzag, is 56 procent van de ondervraagden voor het verhogen van de accijns op tabak. Vooral niet-rokers vinden dat een goede maatregel om het roken te ontmoedigen.

Drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister maakten in januari bekend dat ze willen stoppen met het verkopen van tabak. Ook Lidl liet onlangs weten dat het als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stopt. Uiterlijk in 2022 liggen er geen sigaretten meer in de filialen van de Duitse supermarktgigant. Andere supermarkten hebben voorlopig geen plannen om de koers van Lidl te volgen.

Belangrijke inkomstenbron

De inkomsten uit tabak zijn voor heel wat tankstation-ondernemers een must om te overleven. Door de maatregelen die afgelopen jaren zijn genomen en die eraan komen, zullen de inkomsten mogelijk afnemen. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen.

Het nieuws dat verschillende winkels besloten om te stoppen met de verkoop van sigaretten werd bij KWF Kankerbestrijding eerder al met gejuich ontvangen. Woordvoerder Mischa Stubenitsky zou graag zien dat meer winkels deze koers volgen. “Het zou een moedige stap zijn als de sector niet wacht op aanpassing van de wetgeving, maar zelf initiatief neemt om te stoppen met de verkoop. Het zou niet alleen om de portemonnee moeten gaan, het gaat ook om de gezondheid van mensen.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Peiling: tweederde wil tabak niet langer in tankshop en supermarkt | MobilityEnergy.com

Peiling: tweederde wil tabak niet langer in tankshop en supermarkt

Twee op de drie Nederlanders vindt dat sigaretten en andere tabaksproducten alleen nog bij speciaalzaken verkocht moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond. Volgens het merendeel van de ondervraagden moeten tankstations, supermarkten en drogisterijen tabak niet langer aanbieden. 

De aanleiding voor de enquête is een onderzoek van het RIVM. Uit metingen blijkt dat roken schadelijker is voor de gezondheid dan gedacht. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zou veel hoger zijn dan door fabrikanten wordt opgegeven. Volgens het Algemeen Dagblad, dat de peiling van De Hond inzag, is 56 procent van de ondervraagden voor het verhogen van de accijns op tabak. Vooral niet-rokers vinden dat een goede maatregel om het roken te ontmoedigen.

Drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister maakten in januari bekend dat ze willen stoppen met het verkopen van tabak. Ook Lidl liet onlangs weten dat het als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stopt. Uiterlijk in 2022 liggen er geen sigaretten meer in de filialen van de Duitse supermarktgigant. Andere supermarkten hebben voorlopig geen plannen om de koers van Lidl te volgen.

Belangrijke inkomstenbron

De inkomsten uit tabak zijn voor heel wat tankstation-ondernemers een must om te overleven. Door de maatregelen die afgelopen jaren zijn genomen en die eraan komen, zullen de inkomsten mogelijk afnemen. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen.

Het nieuws dat verschillende winkels besloten om te stoppen met de verkoop van sigaretten werd bij KWF Kankerbestrijding eerder al met gejuich ontvangen. Woordvoerder Mischa Stubenitsky zou graag zien dat meer winkels deze koers volgen. “Het zou een moedige stap zijn als de sector niet wacht op aanpassing van de wetgeving, maar zelf initiatief neemt om te stoppen met de verkoop. Het zou niet alleen om de portemonnee moeten gaan, het gaat ook om de gezondheid van mensen.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.