ChristenUnie wil erkend controlesysteem voor tabaksverkoop

De ChristenUnie wil dat verkopers van tabak en alcohol een door de overheid erkend controlesysteem gaan gebruiken. Daarmee moeten de leeftijdscontroles worden verbeterd. Het zou nu nog te makkelijk zijn voor jongeren onder de achttien jaar om alcohol en tabak te kopen. Het voorstel van CU-Kamerlid Joël Voordewind komt als reactie op een uitzending van het radioprogramma Argos, waarin wordt gesteld dat de leeftijdscontroles nog niet op orde zijn. Hierbij zijn zeker niet alleen tankstations onderwerp van gesprek. Ook andere verkopers van tabak en bedrijven die bier en wijn verkopen, zoals supermarkten en cafés, liggen onder vuur.

Bij het systeem dat Voordewind voor ogen heeft, wordt de leeftijd van de koper op afstand gecontroleerd via een camera. Als blijkt dat de klant nog niet oud genoeg is om tabak te kopen, blokkeert de kassa. Een dergelijk systeem is volgens de parlementariër al voorhanden en zou moeten worden verplicht voor verkopers.

Voorstel

Op korte termijn komt de parlementariër met een voorstel om het controlesysteem in te voeren. De VVD heeft alvast verklaard tegenstander te zijn van het idee. Zij vinden dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd en dat het bovendien de verantwoordelijkheid is van bedrijven zelf om hun controles op orde te hebben. Wat andere politieke partijen ervan vinden, is nog niet duidelijk.

Ook branchevereniging Beta uitte onlangs haar zorgen over de leeftijdscontrole bij tankstations. Verschillende malen heeft een 16-jarige tabak kunnen kopen. Als blijkt dat de controles in het petrolkanaal niet op orde zijn, dreigt de Tweede Kamer een verbod op tabaksverkoop in te voeren bij onder andere tankstations.

Tabaksverkoop

Onlangs heeft het kabinet onderzocht wat de economische gevolgen zouden zijn als de verkoop van sigaretten en shag zou worden verboden. In de petrolbranche zouden miljoenen euro’s omzet en duizenden banen verdwijnen.

Lees ook: Invoering van verkoopverbod tabak kost duizenden banen

Auteur: Tom van Gurp

ChristenUnie wil erkend controlesysteem voor tabaksverkoop | MobilityEnergy.com

ChristenUnie wil erkend controlesysteem voor tabaksverkoop

De ChristenUnie wil dat verkopers van tabak en alcohol een door de overheid erkend controlesysteem gaan gebruiken. Daarmee moeten de leeftijdscontroles worden verbeterd. Het zou nu nog te makkelijk zijn voor jongeren onder de achttien jaar om alcohol en tabak te kopen. Het voorstel van CU-Kamerlid Joël Voordewind komt als reactie op een uitzending van het radioprogramma Argos, waarin wordt gesteld dat de leeftijdscontroles nog niet op orde zijn. Hierbij zijn zeker niet alleen tankstations onderwerp van gesprek. Ook andere verkopers van tabak en bedrijven die bier en wijn verkopen, zoals supermarkten en cafés, liggen onder vuur.

Bij het systeem dat Voordewind voor ogen heeft, wordt de leeftijd van de koper op afstand gecontroleerd via een camera. Als blijkt dat de klant nog niet oud genoeg is om tabak te kopen, blokkeert de kassa. Een dergelijk systeem is volgens de parlementariër al voorhanden en zou moeten worden verplicht voor verkopers.

Voorstel

Op korte termijn komt de parlementariër met een voorstel om het controlesysteem in te voeren. De VVD heeft alvast verklaard tegenstander te zijn van het idee. Zij vinden dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd en dat het bovendien de verantwoordelijkheid is van bedrijven zelf om hun controles op orde te hebben. Wat andere politieke partijen ervan vinden, is nog niet duidelijk.

Ook branchevereniging Beta uitte onlangs haar zorgen over de leeftijdscontrole bij tankstations. Verschillende malen heeft een 16-jarige tabak kunnen kopen. Als blijkt dat de controles in het petrolkanaal niet op orde zijn, dreigt de Tweede Kamer een verbod op tabaksverkoop in te voeren bij onder andere tankstations.

Tabaksverkoop

Onlangs heeft het kabinet onderzocht wat de economische gevolgen zouden zijn als de verkoop van sigaretten en shag zou worden verboden. In de petrolbranche zouden miljoenen euro’s omzet en duizenden banen verdwijnen.

Lees ook: Invoering van verkoopverbod tabak kost duizenden banen

Auteur: Tom van Gurp