3600 Euro boete voor illegale bierverkoop tankstation

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Tankstations die illegaal alcohol verkopen kunnen een boete van maximaal 3600 euro verwachten. Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die op deze zaken toeziet. Als na het uitschrijven van de maximale boete een pomphouder wederom in overtreding gaat, zal de zaak bij het Openbaar Ministerie aanhangig worden gemaakt en voor de strafrechter komen, belooft de VWA.

Discriminerend

BETA wil met de verkoop van alcohol in 5 tankstations verspreid over het land een proefproces uitlokken. De belangenvereniging vindt het discriminerend dat juist tankstations een verbod hebben op de verkoop van alcohol terwijl wegrestaurants gewoon alcohol aan automobilisten mogen schenken.

Ook zou de Nederlandse pomphouder ten opzichte van het buitenland, waar alcoholverkoop in pompshops gewoon is toegestaan, worden benadeeld.

Inspecteurs

Inspecteurs van de VWA zullen direct op deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid gaan toezien. Bij een eerste overtreding kan de pomphouder een boete van 900 euro verwachten. Heeft het betrokken tankstation meer dan 50 medewerkers in dienst, dan wordt de boete opgeschaald naar 1800 euro.

Sluiting

Blijft de pomphouder alcohol verkopen dan loopt de tweede boete meteen op naar het maximumbedrag van 3600 euro. “Als de pomphouder dan nog niet wil luisteren gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie en volgt strafvervolging. De rechter bepaalt in dat geval strafmaat”, aldus Marian Bestelink van de VWA. In het uiterste geval zou de strafrechter tot sluiting van het tankstation kunnen overgaan.

Betalen

Een kleine rekensom wijst uit dat als de 5 tankstations blijven volharden in de verkoop van bier en wijn, dit in totaal 22.500 euro aan boetes gaat kosten. De BETA heeft beloofd de boetes uiteindelijk te zullen betalen als het Europese Hof in hun nadeel beslist.

Lees ook: Tankstations gaan illegaal alcohol verkopen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

1 reactie op “3600 Euro boete voor illegale bierverkoop tankstation”

E den Toom Tankstation|20.10.11|14:13

goede zaak, eindelijk aktie

3600 Euro boete voor illegale bierverkoop tankstation | MobilityEnergy.com

3600 Euro boete voor illegale bierverkoop tankstation

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Tankstations die illegaal alcohol verkopen kunnen een boete van maximaal 3600 euro verwachten. Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die op deze zaken toeziet. Als na het uitschrijven van de maximale boete een pomphouder wederom in overtreding gaat, zal de zaak bij het Openbaar Ministerie aanhangig worden gemaakt en voor de strafrechter komen, belooft de VWA.

Discriminerend

BETA wil met de verkoop van alcohol in 5 tankstations verspreid over het land een proefproces uitlokken. De belangenvereniging vindt het discriminerend dat juist tankstations een verbod hebben op de verkoop van alcohol terwijl wegrestaurants gewoon alcohol aan automobilisten mogen schenken.

Ook zou de Nederlandse pomphouder ten opzichte van het buitenland, waar alcoholverkoop in pompshops gewoon is toegestaan, worden benadeeld.

Inspecteurs

Inspecteurs van de VWA zullen direct op deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid gaan toezien. Bij een eerste overtreding kan de pomphouder een boete van 900 euro verwachten. Heeft het betrokken tankstation meer dan 50 medewerkers in dienst, dan wordt de boete opgeschaald naar 1800 euro.

Sluiting

Blijft de pomphouder alcohol verkopen dan loopt de tweede boete meteen op naar het maximumbedrag van 3600 euro. “Als de pomphouder dan nog niet wil luisteren gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie en volgt strafvervolging. De rechter bepaalt in dat geval strafmaat”, aldus Marian Bestelink van de VWA. In het uiterste geval zou de strafrechter tot sluiting van het tankstation kunnen overgaan.

Betalen

Een kleine rekensom wijst uit dat als de 5 tankstations blijven volharden in de verkoop van bier en wijn, dit in totaal 22.500 euro aan boetes gaat kosten. De BETA heeft beloofd de boetes uiteindelijk te zullen betalen als het Europese Hof in hun nadeel beslist.

Lees ook: Tankstations gaan illegaal alcohol verkopen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

1 reactie op “3600 Euro boete voor illegale bierverkoop tankstation”

E den Toom Tankstation|20.10.11|14:13

goede zaak, eindelijk aktie