meer laadpunten

Aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland bereikt 400.000

Aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland bereikt 400.000
De provincie Drenthe heeft slechts 6 procent van het aantal (semi)publieke laadpunten dan die er in Zuid-Holland te vinden zijn. Foto: ProMedia, 2023

In Nederland heeft het aantal volledig elektrische personenauto’s de 400.000 bereikt. Dat is een record. Daarnaast rijden er in ons land ook nog 225.000 zogenaamde plug-in hybrides rond. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In de afgelopen maand juni werden er in Nederland 20.345 volledig elektrische personenauto’s verkocht. Dat waren er 6517 meer dan in dezelfde maand in 2022. Daarnaast verwisselden er 7383 plug-in hybrides van eigenaar en dat waren er 2343 meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. De Tesla Model 3 is met 45.000 stuks de meest voorkomende volledige elektrische personenauto op de Nederlandse wegen, gevolgd door de Kia Niro en de Volkswagen ID.3. De EV die in juni 2023 het meest verkocht werd in Nederland was ook een Tesla, maar dan het model Y. Onder het totale aantal in juni verkochte personenauto’s in Nederland namen volledig elektrische exemplaren 34 procent voor hun rekening.

Laadpunten

Het aantal laadlocaties in Nederland blijft eveneens toenemen. Zo bereikte het aantal (semi)publieke laadpunten in ons land in juni 2023 het recordaantal van 138.540 laadpunten. Hiervan zijn er 3834 voor iedereen toegankelijke snellaadpunten. In de provincie Zuid-Holland heeft de bezitter van een EV de beste mogelijkheden de auto op te laden, want hier zijn 36.585 laadpunten te vinden. In de provincie Drenthe is het nog zoeken naar openbaar toegankelijke laadpunten, want hier zijn het er op dit moment slechts 2167. Dit is nog geen 6 procent van het aantal laadpunten dat er in Zuid-Holland te vinden is.

Nederland was in 2020 een van de vier Europese landen waar minstens 25 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch was. De andere drie landen waren Noorwegen, IJsland en Zweden. Op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland bereikt 400.000 | MobilityEnergy.com
meer laadpunten

Aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland bereikt 400.000

Aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland bereikt 400.000
De provincie Drenthe heeft slechts 6 procent van het aantal (semi)publieke laadpunten dan die er in Zuid-Holland te vinden zijn. Foto: ProMedia, 2023

In Nederland heeft het aantal volledig elektrische personenauto’s de 400.000 bereikt. Dat is een record. Daarnaast rijden er in ons land ook nog 225.000 zogenaamde plug-in hybrides rond. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In de afgelopen maand juni werden er in Nederland 20.345 volledig elektrische personenauto’s verkocht. Dat waren er 6517 meer dan in dezelfde maand in 2022. Daarnaast verwisselden er 7383 plug-in hybrides van eigenaar en dat waren er 2343 meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. De Tesla Model 3 is met 45.000 stuks de meest voorkomende volledige elektrische personenauto op de Nederlandse wegen, gevolgd door de Kia Niro en de Volkswagen ID.3. De EV die in juni 2023 het meest verkocht werd in Nederland was ook een Tesla, maar dan het model Y. Onder het totale aantal in juni verkochte personenauto’s in Nederland namen volledig elektrische exemplaren 34 procent voor hun rekening.

Laadpunten

Het aantal laadlocaties in Nederland blijft eveneens toenemen. Zo bereikte het aantal (semi)publieke laadpunten in ons land in juni 2023 het recordaantal van 138.540 laadpunten. Hiervan zijn er 3834 voor iedereen toegankelijke snellaadpunten. In de provincie Zuid-Holland heeft de bezitter van een EV de beste mogelijkheden de auto op te laden, want hier zijn 36.585 laadpunten te vinden. In de provincie Drenthe is het nog zoeken naar openbaar toegankelijke laadpunten, want hier zijn het er op dit moment slechts 2167. Dit is nog geen 6 procent van het aantal laadpunten dat er in Zuid-Holland te vinden is.

Nederland was in 2020 een van de vier Europese landen waar minstens 25 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch was. De andere drie landen waren Noorwegen, IJsland en Zweden. Op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk