Netwerk aan snelladers langs Duitse Autobahn passeert de 500

Foto: Tank & Rast
Foto: Tank & Rast

Tank & Rast en Ionity hebben de vijfhonderdste snellaadpaal voor elektrische auto’s langs de Duitse snelweg in gebruik genomen. Drie jaar geleden werd de eerste snellader neergezet. De oplaadpalen zijn inmiddels op 320 verzorgingsplaatsen te vinden.

Tank & Rast, dat het merendeel van de snelwegstations bij onze oosterburen in handen heeft, werkt onder meer samen met Ionity. Ook andere grote partijen uit de sector, waaronder EG Group, Q8 en Shell, hebben zich bij deze Europese joint venture aangesloten. Doel van dit samenwerkingsverband van de autofabrikanten BMW, Daimler, Ford en de Volkswagen Group (VW, Audi, Porsche) is om een netwerk van snelle laadmogelijkheden te realiseren langs snelwegen in Europa.

Komende maanden zal het aantal snelladers langs de Autobahn verder groeien, voorspelt Tank & Rast. De focus ligt daarbij op snelle laadpalen waarbij met vermogens van tussen 150 en 350 kW geladen kan worden. Het opladen bij deze laders gaat aanzienlijk rapper dan bij de al meer gangbare 50 kW-variant. Bovendien worden de laders daardoor minder lang in gebruik genomen en neemt de kans op wachttijden af.

Ionity in Nederland

Begin juni werd het eerste snellaadstation van Ionity in Nederland geopend. In samenwerking met Shell zijn vier supersnelladers neergezet bij het tankstation aan de Lange Amerikaweg in Apeldoorn, bij de oprit en afrit van de snelweg A1. Op de parkeerplaats van het Shell-tankstation kunnen bestuurders hun elektrische auto opladen bij een van de vier ultrasnellaadpalen (CCS).

Voor het gebruik van deze laadpalen is geen abonnement nodig. Een laadbeurt kost 8 euro. Deze CCS-laders (Combined Charging System) zijn voorbereid tot maximaal 350 kW. Daarnaast is er ook een 50 kW laadpaal geplaatst, waar elektrische auto’s naast CCS ook met Chademo snel kunnen laden en waar met AC geladen kan worden. Bij het Esso-station Tolnegen Noord langs de A1 bij Stroe zijn inmiddels ook twee Ionity-laders te vinden. In Sevenum en Bodegraven wordt op dit moment bovendien gewerkt aan het plaatsen van snellaadmogelijkheden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Netwerk aan snelladers langs Duitse Autobahn passeert de 500”

roelofveldhuis|06.08.19|21:48

De prijsstelling is niet interessant voor CCS-voertuigen met een kleinere accu, zoals b.v. de BMW i3 60 ah/22kW of Energica Ego/Eva.

Netwerk aan snelladers langs Duitse Autobahn passeert de 500 | MobilityEnergy.com

Netwerk aan snelladers langs Duitse Autobahn passeert de 500

Foto: Tank & Rast
Foto: Tank & Rast

Tank & Rast en Ionity hebben de vijfhonderdste snellaadpaal voor elektrische auto’s langs de Duitse snelweg in gebruik genomen. Drie jaar geleden werd de eerste snellader neergezet. De oplaadpalen zijn inmiddels op 320 verzorgingsplaatsen te vinden.

Tank & Rast, dat het merendeel van de snelwegstations bij onze oosterburen in handen heeft, werkt onder meer samen met Ionity. Ook andere grote partijen uit de sector, waaronder EG Group, Q8 en Shell, hebben zich bij deze Europese joint venture aangesloten. Doel van dit samenwerkingsverband van de autofabrikanten BMW, Daimler, Ford en de Volkswagen Group (VW, Audi, Porsche) is om een netwerk van snelle laadmogelijkheden te realiseren langs snelwegen in Europa.

Komende maanden zal het aantal snelladers langs de Autobahn verder groeien, voorspelt Tank & Rast. De focus ligt daarbij op snelle laadpalen waarbij met vermogens van tussen 150 en 350 kW geladen kan worden. Het opladen bij deze laders gaat aanzienlijk rapper dan bij de al meer gangbare 50 kW-variant. Bovendien worden de laders daardoor minder lang in gebruik genomen en neemt de kans op wachttijden af.

Ionity in Nederland

Begin juni werd het eerste snellaadstation van Ionity in Nederland geopend. In samenwerking met Shell zijn vier supersnelladers neergezet bij het tankstation aan de Lange Amerikaweg in Apeldoorn, bij de oprit en afrit van de snelweg A1. Op de parkeerplaats van het Shell-tankstation kunnen bestuurders hun elektrische auto opladen bij een van de vier ultrasnellaadpalen (CCS).

Voor het gebruik van deze laadpalen is geen abonnement nodig. Een laadbeurt kost 8 euro. Deze CCS-laders (Combined Charging System) zijn voorbereid tot maximaal 350 kW. Daarnaast is er ook een 50 kW laadpaal geplaatst, waar elektrische auto’s naast CCS ook met Chademo snel kunnen laden en waar met AC geladen kan worden. Bij het Esso-station Tolnegen Noord langs de A1 bij Stroe zijn inmiddels ook twee Ionity-laders te vinden. In Sevenum en Bodegraven wordt op dit moment bovendien gewerkt aan het plaatsen van snellaadmogelijkheden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Netwerk aan snelladers langs Duitse Autobahn passeert de 500”

roelofveldhuis|06.08.19|21:48

De prijsstelling is niet interessant voor CCS-voertuigen met een kleinere accu, zoals b.v. de BMW i3 60 ah/22kW of Energica Ego/Eva.