EU doet inval bij ethanolfabrikanten wegens prijsmanipulatie

euro, geld, berg, miljoenen

De Europese Commissie heeft vorige week een onderzoek hervat naar vermeende manipulatie van brandstofprijzen. Vertegenwoordigers van het dagelijkse bestuur van de EU vielen binnen bij diverse bedrijven die ethanol produceren. De invallen vonden plaats in twee EU-landen. Welke bedrijven zijn onderzocht en om welke landen het gaat, is niet bekendgemaakt.

De inspecties vonden vorige week onaangekondigd plaats. Het vermoeden bestaat dat er Europese antitrust-regels worden overtreden. Op diverse manieren zou door de bedrijven zijn geprobeerd om prijzen te beïnvloeden.

Brandstofprijzen

In mei vorig jaar ondernam de Europese Commissie ook al stappen om vermeend gesjoemel met brandstofprijzen aan te pakken. Toen werden bedrijven bezocht die zich bezighouden met ruwe olie, geraffineerde producten en biobrandstoffen. Ook die inspecties vonden plaats in twee EU-landen. Of het deze keer gaat om dezelfde landen als bij de inspecties vorig jaar, is niet duidelijk.

Ook in andere landen vindt momenteel een onderzoek plaats. In de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea richten de inspecties zich nu vooral op oliemaatschappij BP. De Britse oliereus werd vorig jaar ook al bezocht tijdens het onderzoek van de Europese Commissie.

Auteur: Tom van Gurp

EU doet inval bij ethanolfabrikanten wegens prijsmanipulatie | MobilityEnergy.com

EU doet inval bij ethanolfabrikanten wegens prijsmanipulatie

euro, geld, berg, miljoenen

De Europese Commissie heeft vorige week een onderzoek hervat naar vermeende manipulatie van brandstofprijzen. Vertegenwoordigers van het dagelijkse bestuur van de EU vielen binnen bij diverse bedrijven die ethanol produceren. De invallen vonden plaats in twee EU-landen. Welke bedrijven zijn onderzocht en om welke landen het gaat, is niet bekendgemaakt.

De inspecties vonden vorige week onaangekondigd plaats. Het vermoeden bestaat dat er Europese antitrust-regels worden overtreden. Op diverse manieren zou door de bedrijven zijn geprobeerd om prijzen te beïnvloeden.

Brandstofprijzen

In mei vorig jaar ondernam de Europese Commissie ook al stappen om vermeend gesjoemel met brandstofprijzen aan te pakken. Toen werden bedrijven bezocht die zich bezighouden met ruwe olie, geraffineerde producten en biobrandstoffen. Ook die inspecties vonden plaats in twee EU-landen. Of het deze keer gaat om dezelfde landen als bij de inspecties vorig jaar, is niet duidelijk.

Ook in andere landen vindt momenteel een onderzoek plaats. In de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea richten de inspecties zich nu vooral op oliemaatschappij BP. De Britse oliereus werd vorig jaar ook al bezocht tijdens het onderzoek van de Europese Commissie.

Auteur: Tom van Gurp