extra betalen

Vanaf 1 juli nieuwe regels plastic verpakkingen in tankshop: ‘Weinig praktisch’

Vanaf 1 juli nieuwe regels voor plastic verpakkingen in tankshop: ‘Weinig praktisch’
Tankstations mogen vanaf 1 juli geen eten en drinken in (deels) plastic verpakkingen meer verkopen zonder daar een toeslag voor te rekenen; als alternatief kunnen ze herbruikbare verpakkingen aanbieden. Foto: Pexels, 2023

Het gebruik in tankshops van plastic bekers en bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic gaat op 1 juli op de schop. Consumenten gaan voor de plastic verpakkingen extra betalen, ondernemers mogen ze niet meer gratis aanbieden en zijn daarnaast verplicht een herbruikbare optie te kunnen presenteren.

Elke dag gooien we alleen in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen in om van hergebruik de norm te maken. Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels. Zo moet de consument vanaf 1 juli extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als ze eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als men koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation. De kosten die men maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld.

Herbruikbare optie verplicht

Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dit kunnen ze op twee manieren doen. Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor de consument borg moet betalen en die men terug kan brengen. Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat de consument zelf heeft meegebracht. De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.

Koffie

Ondernemers mogen per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar bijvoorbeeld koffie voor onderweg in wordt geserveerd. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Als klant betaal je daar straks een extra bedrag voor, bovenop de prijs van je eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee: 0,25 euro voor een beker, 0,50 euro voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en 0,05 euro voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Impact

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Tankstations

Tankstations mogen vanaf 1 juli dus geen eten en drinken in (deels) plastic verpakkingen meer verkopen zonder daar een toeslag voor te rekenen. Als alternatief kunnen ze herbruikbare verpakkingen aanbieden. Uit een rondgang van NU.nl lijkt daar in de praktijk maar weinig van terecht te komen. De tankstations noemen de nieuwe regels bij monde van brancheclub BETA ‘met de beste bedoelingen bedacht maar weinig praktisch’. Mensen die bij een tankstation eten en drinken halen, zijn gericht op snelheid en gemak, zegt de woordvoerder. ‘Daar past een eigen beker of bakje meenemen niet direct bij. Mensen zullen eerder bereid zijn extra te betalen.’

Herbruikbare bekers die bij het tankstation in de vaatwasser gaan, dat ziet de BETA ook niet snel gebeuren. ‘De meeste zullen geen ruimte hebben voor ook nog een afwasmachine erbij. Daar staat het verplichte apparaat voor de inname van statiegeldblikjes al.’

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Vanaf 1 juli nieuwe regels plastic verpakkingen in tankshop: ‘Weinig praktisch’ | MobilityEnergy.com
extra betalen

Vanaf 1 juli nieuwe regels plastic verpakkingen in tankshop: ‘Weinig praktisch’

Vanaf 1 juli nieuwe regels voor plastic verpakkingen in tankshop: ‘Weinig praktisch’
Tankstations mogen vanaf 1 juli geen eten en drinken in (deels) plastic verpakkingen meer verkopen zonder daar een toeslag voor te rekenen; als alternatief kunnen ze herbruikbare verpakkingen aanbieden. Foto: Pexels, 2023

Het gebruik in tankshops van plastic bekers en bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic gaat op 1 juli op de schop. Consumenten gaan voor de plastic verpakkingen extra betalen, ondernemers mogen ze niet meer gratis aanbieden en zijn daarnaast verplicht een herbruikbare optie te kunnen presenteren.

Elke dag gooien we alleen in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen in om van hergebruik de norm te maken. Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels. Zo moet de consument vanaf 1 juli extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als ze eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als men koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation. De kosten die men maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld.

Herbruikbare optie verplicht

Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dit kunnen ze op twee manieren doen. Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor de consument borg moet betalen en die men terug kan brengen. Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat de consument zelf heeft meegebracht. De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.

Koffie

Ondernemers mogen per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar bijvoorbeeld koffie voor onderweg in wordt geserveerd. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Als klant betaal je daar straks een extra bedrag voor, bovenop de prijs van je eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee: 0,25 euro voor een beker, 0,50 euro voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en 0,05 euro voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Impact

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Tankstations

Tankstations mogen vanaf 1 juli dus geen eten en drinken in (deels) plastic verpakkingen meer verkopen zonder daar een toeslag voor te rekenen. Als alternatief kunnen ze herbruikbare verpakkingen aanbieden. Uit een rondgang van NU.nl lijkt daar in de praktijk maar weinig van terecht te komen. De tankstations noemen de nieuwe regels bij monde van brancheclub BETA ‘met de beste bedoelingen bedacht maar weinig praktisch’. Mensen die bij een tankstation eten en drinken halen, zijn gericht op snelheid en gemak, zegt de woordvoerder. ‘Daar past een eigen beker of bakje meenemen niet direct bij. Mensen zullen eerder bereid zijn extra te betalen.’

Herbruikbare bekers die bij het tankstation in de vaatwasser gaan, dat ziet de BETA ook niet snel gebeuren. ‘De meeste zullen geen ruimte hebben voor ook nog een afwasmachine erbij. Daar staat het verplichte apparaat voor de inname van statiegeldblikjes al.’

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk