Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter

De gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes worden bijna dubbel zo groot. Ook komen er afbeeldingen van onder andere aangetaste longen op de verpakkingen. Dat besloot het Europees Parlement woensdag. Of de maatregelen ook nut hebben, betwijfelen sommigen. ”Ik denk niet dat mensen door de grotere waarschuwingen minder gaan roken”, reageert Europarlementariër Toine Manders (50Plus) in Straatsburg tegen TankPro. Ook is besloten dat e-sigaretten gewoon in de handel blijven en niet als medicijnen worden aangemerkt. Wel wordt het verboden om reclame te maken voor het product.

Een meerderheid van het parlement hoopt dat door de grotere waarschuwingen het aantal rokers vermindert en vooral dat minder jongeren starten met roken. Momenteel beslaat een waarschuwing dertig procent van de voorkant en veertig procent van de achterkant van de verpakking. Ook is alleen sprake van een waarschuwingstekst. In de eerste helft van 2016 komt op het pakje zowel tekst als een afbeelding te staan. Beide waarschuwingen beslaan dan samen 65 procent, zowel op de voor- als op de achterkant.

Roken

”Iedereen wil dit besluit, dus ik kan er niet tegen zijn”, zegt Manders. Hij verwacht echter niet dat het aantal rokers fors vermindert door de grotere waarschuwingen. Dat het roken wordt ontmoedigd vindt hij prima. ”Maar je moet het niet gaan verbieden,”

Ook Esther de Lange, die voor het CDA in het Europarlement zit, vindt de vergroting van de waarschuwingen niet zo’n punt. “Voor mij was de discussie over een afbeelding die 65 procent van het pakje beslaat, niet zo belangrijk. Een roker stopt niet spontaan als dit de grootte van de afbeelding wordt.”

Smaakjes

Sigaretten met smaakjes worden vanaf 2016 ook verboden, behalve de mentholvariant. Die hoeft pas vier jaar later uit de schappen te verdwijnen. Ook verpakkingen met minder dan twintig rokertjes mogen in de toekomst niet meer worden verkocht. De drempel om met roken te beginnen wordt voor jongeren, die vaak minder geld hebben, een stuk lager door kleinere en goedkopere varianten.

Tegelijkertijd met de besluitvorming over tabak is ook de regulering van e-sigaretten besproken. Het Europees Parlement heeft besloten om de elektronische rokertjes niet als medicijn aan te merken. De producten gaan onder de reguliere tabakswet vallen, zo lang ze niet meer dan twintig mg/ml nicotine bevatten. Dat is ongeveer de hoeveelheid nicotine die in een pakje sigaretten zit. Ook komen er waarschuwingen op e-sigarettenpakjes te staan.

E-sigaret

Adverteren voor de elektronische variant wordt in sterke mate beperkt. De regels omtrent reclame worden hetzelfde als voor reguliere tabak. Smaakjes in e-sigaretten blijven toegestaan, net als navulcartridges. Al mogen lidstaten over navulverpakkingen anders beslissen.

Als fabrikanten claimen dat e-sigaretten helpen bij het stoppen met roken, wordt het wél gezien als een medicijn. In een dergelijk geval kunnen onder andere tankstations het niet meer verkopen. Als lidstaten op eigen initiatief de e-sigaret volledig onder de medicijnwet willen laten vallen, mag dat. Momenteel zijn daar in Nederland geen plannen voor.

Akkoord

CDA’er De Lange steunt het akkoord dat nu is gesloten over tabak en e-sigaretten. Net als Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66. ”Ik vind het compromis dat er nu ligt redelijke werkbaar. Het is goed dat daar nu eindelijk regels voor komen. Het belangrijkste is dat we voorkomen dat jonge kinderen beginnen met roken.”

“De e-sigaret is enerzijds positief als rokers overstappen naar de elektronische variant. Anderzijds is het negatief vanwege het nicotineshot. Het zou ook een opstapje kunnen zijn naar het echte roken.” Verkopers geven echter aan dat de e-sigaret vooral wordt gekocht door klanten die roken.

Tom van Gurp en Marieke van Gompel

Lees ook: Geen e-sigaret voor jongeren onder de achttien jaar

Auteur: Tom van Gurp

Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter | MobilityEnergy.com

Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter

De gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes worden bijna dubbel zo groot. Ook komen er afbeeldingen van onder andere aangetaste longen op de verpakkingen. Dat besloot het Europees Parlement woensdag. Of de maatregelen ook nut hebben, betwijfelen sommigen. ”Ik denk niet dat mensen door de grotere waarschuwingen minder gaan roken”, reageert Europarlementariër Toine Manders (50Plus) in Straatsburg tegen TankPro. Ook is besloten dat e-sigaretten gewoon in de handel blijven en niet als medicijnen worden aangemerkt. Wel wordt het verboden om reclame te maken voor het product.

Een meerderheid van het parlement hoopt dat door de grotere waarschuwingen het aantal rokers vermindert en vooral dat minder jongeren starten met roken. Momenteel beslaat een waarschuwing dertig procent van de voorkant en veertig procent van de achterkant van de verpakking. Ook is alleen sprake van een waarschuwingstekst. In de eerste helft van 2016 komt op het pakje zowel tekst als een afbeelding te staan. Beide waarschuwingen beslaan dan samen 65 procent, zowel op de voor- als op de achterkant.

Roken

”Iedereen wil dit besluit, dus ik kan er niet tegen zijn”, zegt Manders. Hij verwacht echter niet dat het aantal rokers fors vermindert door de grotere waarschuwingen. Dat het roken wordt ontmoedigd vindt hij prima. ”Maar je moet het niet gaan verbieden,”

Ook Esther de Lange, die voor het CDA in het Europarlement zit, vindt de vergroting van de waarschuwingen niet zo’n punt. “Voor mij was de discussie over een afbeelding die 65 procent van het pakje beslaat, niet zo belangrijk. Een roker stopt niet spontaan als dit de grootte van de afbeelding wordt.”

Smaakjes

Sigaretten met smaakjes worden vanaf 2016 ook verboden, behalve de mentholvariant. Die hoeft pas vier jaar later uit de schappen te verdwijnen. Ook verpakkingen met minder dan twintig rokertjes mogen in de toekomst niet meer worden verkocht. De drempel om met roken te beginnen wordt voor jongeren, die vaak minder geld hebben, een stuk lager door kleinere en goedkopere varianten.

Tegelijkertijd met de besluitvorming over tabak is ook de regulering van e-sigaretten besproken. Het Europees Parlement heeft besloten om de elektronische rokertjes niet als medicijn aan te merken. De producten gaan onder de reguliere tabakswet vallen, zo lang ze niet meer dan twintig mg/ml nicotine bevatten. Dat is ongeveer de hoeveelheid nicotine die in een pakje sigaretten zit. Ook komen er waarschuwingen op e-sigarettenpakjes te staan.

E-sigaret

Adverteren voor de elektronische variant wordt in sterke mate beperkt. De regels omtrent reclame worden hetzelfde als voor reguliere tabak. Smaakjes in e-sigaretten blijven toegestaan, net als navulcartridges. Al mogen lidstaten over navulverpakkingen anders beslissen.

Als fabrikanten claimen dat e-sigaretten helpen bij het stoppen met roken, wordt het wél gezien als een medicijn. In een dergelijk geval kunnen onder andere tankstations het niet meer verkopen. Als lidstaten op eigen initiatief de e-sigaret volledig onder de medicijnwet willen laten vallen, mag dat. Momenteel zijn daar in Nederland geen plannen voor.

Akkoord

CDA’er De Lange steunt het akkoord dat nu is gesloten over tabak en e-sigaretten. Net als Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66. ”Ik vind het compromis dat er nu ligt redelijke werkbaar. Het is goed dat daar nu eindelijk regels voor komen. Het belangrijkste is dat we voorkomen dat jonge kinderen beginnen met roken.”

“De e-sigaret is enerzijds positief als rokers overstappen naar de elektronische variant. Anderzijds is het negatief vanwege het nicotineshot. Het zou ook een opstapje kunnen zijn naar het echte roken.” Verkopers geven echter aan dat de e-sigaret vooral wordt gekocht door klanten die roken.

Tom van Gurp en Marieke van Gompel

Lees ook: Geen e-sigaret voor jongeren onder de achttien jaar

Auteur: Tom van Gurp