‘Nieuw Greenpoint-tankstation ligt op een gouden locatie’

De bouw van het zevende Greenpoint-tankstation is in volle gang. Het nieuwe station komt op een strategisch zeer interessante plaats, vlak langs de snelweg A67 bij Asten. We nemen samen met ondernemer Willemjan van Golstein Brouwers een kijkje op de nieuwe locatie. Welke kansen ziet hij voor zijn nieuwe tankstation? En waarom koos hij eigenlijk voor de kleuren van Greenpoint?

Van Golstein Brouwers is een bekende naam in de branche. De ondernemer exploiteert al jaren een Shell-tankstation met een shop en carwashfaciliteiten in het centrum van het Noord-Brabantse dorp. Ook was hij jarenlang huurder van Shell Nobis in Asten, op een steenworp afstand van de nieuwe Greenpoint-locatie. “Dit is echt een gouden plek die grote kansen biedt voor de toekomst”, legt hij uit. “De A67 is een zeer drukke snelweg. Het punt ligt op de grens met Duitsland en België en er rijdt veel vrachtverkeer langs dat afkomstig – of op weg – is naar de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Zeebrugge en Vlissingen. Bovendien is het station vanaf twee kanten te bereiken, aangezien het niet pal langs de snelweg ligt.”

Een aantal jaar geleden verkoos Shell voor de Nobis-locatie een andere huurder boven Van Golstein Brouwers. “Dat was uiteraard wel even slikken. Ik besloot mijn zinnen te zetten op een andere locatie. Er waren plannen voor een nieuw industrieterrein in Asten. Ik was er op het juiste moment bij en wist een mooie kavel te bemachtigen.” Achteraf bleek dat de vader van Willemjan in de jaren tachtig zijn oog ook had laten vallen op deze specifieke locatie. “Hij wilde deze kavel ruim dertig jaar geleden ook al kopen. Daar kwam ik pas onlangs achter. Mijn vader is in 1988 overleden. Het is voor mij echt bijzonder dat we hier nu aan het bouwen zijn.”

Groen imago

Al in een vroeg stadium ging Van Golstein Brouwers om tafel met Van Kessel Olie, het bedrijf achter het Greenpoint-concept. Op dit moment zijn er locaties in Veghel (2), Uden, Nieuwkuijk, Heesch en Oude-Tonge. In juli komt daar het tankstation in Asten bij. “We hebben uiteraard ook gesproken met andere partijen. Het Esso-merk was een optie, maar door het contract dat EG Group met ExxonMobil sloot, werd deze keuze minder interessant. Het aantal Esso-locaties wordt immers steeds groter. Het onderscheidend vermogen is daardoor wel erg gering.”

Ook de brede acceptatie van tankkaarten die de keuze voor Greenpoint met zich meebrengt speelde een grote rol bij het doorhakken van de knopen. “Dat is echt een pré. Klanten kunnen bij Greenpoint tanken met de zakelijke tankpassen van BP/Routex, Total, DKV, Argos en VKO. BP en Total zijn op de A67 nog niet zo goed vertegenwoordigd. Dat biedt mooie kansen”, legt de ondernemer uit. Het tankstation is overigens honderd procent bedoeld voor zakelijk verkeer. “Daar is onze vergunning ook op gebaseerd. We richten ons op vrachtwagens, bedrijfsbussen en leaserijders. Om dit te regelen wordt het terrein afgesloten met een camera-oplossing van BigBrother en verschillende verkeerselementen.” Als hoofdaannemer is Hamer ingeschakeld, de pompen zijn afkomstig van TSG.

“Greenpoint Asten is een nieuw project waar we onze expertise in kwijt kunnen”, zegt account manager Dennis Klarenbeek van BigBrother. “Door kentekenherkenning in PumpWatch te koppelen aan de RDW-database, biedt het systeem alleen toegang aan bedrijfswagens. Met deze oplossing is het voor Greenpoint Asten mogelijk om aan de vergunningsverplichting te voldoen om alleen bedrijfswagen toe te laten op het tankstation. Mocht er onverhoopt iets niet goed gaan, dan kan de bestuurder zich via de intercom melden. Deze oproep wordt dan direct doorgeschakeld naar het nabijgelegen tankstation, waar de medewerkers op basis van de verschenen informatie de bestuurder direct te woord kunnen staan. Ze kunnen er dan voor kiezen om slagboom te openen. Dit gebeurt allemaal via het eigen ontwikkelde Watch-it platform. Het hart van deze innovatie vormt het PumpWatch-platform waar camerabewaking wordt gecombineerd met deze toegangsverlening.”

Plaatsen laadpalen

Naast traditionele brandstoffen ligt de focus bij de Greenpoint-locaties op alternatieve brandstoffen. “Ook het groene karakter van dit merk speelde een belangrijke rol bij onze keuze. Traditionele brandstoffen blijven komende jaren nog wel een belangrijke rol spelen, maar er zal zeker ook mix van alternatieven opkomen. Daar willen wij op gaan inzetten.” Er komen in eerste instantie zes opstelposities bij het tankstation. “Op elk eiland is diesel en AdBlue verkrijgbaar. Daarnaast gaan we GTL, de klimaatneutrale diesel TRAXX Zero en HVO aanbieden. We denken op termijn aan LNG en waterstof.” Ook ziet de ondernemer kansen voor snellaadpalen. “Elektrische auto’s zijn in opkomst en dat aantal gaat komende jaren ongetwijfeld snel toenemen. Ik geloof zeker in het plaatsen van snelle laadpalen bij tankstations. Je moet je ogen echt niet sluiten voor deze nieuwe wereld.”

Uiteindelijk is er zo’n 5000 vierkante meter beschikbaar voor het tankstation. “Dat lijkt behoorlijk wat, maar eigenlijk had ik nog wel groter gewild. Naast het tankstation wil ik op deze plek ook nog een grote carwash realiseren. Die wil ik in 2020 gaan bouwen. Daar heb ik volop ideeën voor. De gesprekken daarover worden op dit moment ook al gevoerd. Maar first things first. Eerst gaan we het tankstation bouwen. De oplevering staat in juli 2019 gepland. Daarna gaan we verder met fase twee van onze plannen.”

Het familiebedrijf werd opgericht in 1895 door de overgrootvader van Willemjan. “Het bedrijf begon ooit als kolenhandel. Door de jaren heen kwam steeds dezelfde vraag bovendrijven. Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst nog relevant zijn en een goede boterham kunnen verdienen? Dat is ook anno 2019 weer aan de orde. Er gaan komende jaren zaken veranderen. Daar wil ik op inspelen. Dat is de reden dat ik kies voor het bouwen van deze locatie. Met het oog op de toekomst zie ik perfecte kansen voor dit groene tankstation op deze plek.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.