vooruitkijken

Nieuwe topman Shell Nederland Frans Everts: ‘We moeten veranderen’

Nieuwe topman Shell Nederland Frans Everts: ‘We moeten veranderen’
Shell-topman Frans Everts: 'Groningen was natuurlijk in eerste instantie een zegen voor Nederland die vervolgens op een soort nachtmerrie is uitgedraaid.' Foto: Shell Nederland, 2023

Wind op zee, de bio-raffinaderij in Pernis, fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en elektrische snelladers op tankstations. Dat zijn volgens topman Frans Everts van Shell Nederland de speerpunten voor de komende jaren. Ook ziet de opvolger van Marjan van Loon Shell over honderd jaar nog steeds actief in Nederland, echter met hele andere activiteiten, producten en diensten: ‘We moeten dus veranderen.’

Dit stelt de per 1 april begonnen president-directeur van Shell Nederland in een interview op de Nederlandse site van de Britse energiereus. Inmiddels ruim vier weken in zijn nieuwe functie, geeft Everts een inkijkje in zijn doelen voor de korte en iets langere termijn. Twee weken na zijn aantreden tekende hij, samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, voor de ambitie om de CO2-uitstoot van Shell in Nederland in 2030 met 3,9 megaton te verlagen ten opzichte van 2020. Dat betekent een verlaging van de uitstoot met bijna 60 procent in tien jaar tijd. Maar Everts’ ambities gaan verder. Hij wil aan de slag met de realisatie van alle aangekondigde energietransitieprojecten, goed voor een gezamenlijke investering van 6,5 miljard euro. “Wind op zee, bio-raffinaderij in Pernis, de fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en elektrische snelladers op de tankstations”, zegt hij. “Dat zijn enorme plannen en die moeten we allemaal realiseren.”

Vooruitkijken

Daar houdt het volgens Everts niet mee op, hij wil nadrukkelijk ook vooruitkijken. “Hoe kunnen we verdere stappen zetten en hoe maken we hier een commercieel succes van? Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we én blijven investeren én een beetje inspiratie bieden aan de rest van de wereld.” Het moet er volgens Everts toe leiden dat Shell over honderd jaar nog steeds in Nederland actief is. “Met hele andere activiteiten, producten en diensten. We moeten dus veranderen.”
Tegelijkertijd mag volgens de nieuwe president-directeur niet vergeten worden dat Shell naast de energie van morgen ook een rol heeft te spelen in het energiesysteem van vandaag. “We veranderen in rap tempo, maar energiezekerheid en betaalbaarheid spelen ook een rol. Daar hebben we oog voor. Uiteindelijk moet het wel betaalbaar blijven voor onze klanten.”

Scepsis

Dat de Nederlandse buitenwereld de inspanningen van Shell deels met scepsis ontvangt, daarin ziet Everts een belangrijke rol voor hem persoonlijk. “Je zult altijd mensen houden die kritiek op je hebben”, zegt hij. “Maar als je kijkt naar reputatie en of mensen je vertrouwen, dan zie je dat er eerder gekeken wordt naar wat je doet in plaats van wat je zegt. Dat geldt ook voor bedrijven. Ik heb daar als president-directeur een belangrijke rol in te spelen.”

‘Groningen’ afsluiten

Everts noemt een paar andere grote ambities voor de komende jaren: ‘Dat we echt kunnen zeggen dat we het Groningen-hoofdstuk goed hebben afgesloten. Dat was natuurlijk in eerste instantie een zegen voor Nederland die vervolgens op een soort nachtmerrie is uitgedraaid. Ik ga me inzetten om dat met overheid en Groningers goed te kunnen afsluiten.”

Energietransitie

Daarnaast is er bij Everts grote aandacht voor de energietransitie. De topman wil dat Shell’s eigen fabrieken op koers liggen voor de doelstellingen van 2030 en dus per saldo zestig procent minder CO2 uitstoten. “En dat we ook onze eigen klanten geholpen hebben met producten die schoner zijn. Dat we echt kunnen laten zien hoe de toekomst met minder uitstoot van CO2 eruit komt te zien. Niet alleen op papier of in power points maar dat we de eerste echte waardeketens hebben. Dat we op een schonere manier produceren, meebouwen aan markten om schonere producten aan te bieden aan consumenten en bedrijven.”

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Nieuwe topman Shell Nederland Frans Everts: ‘We moeten veranderen’ | MobilityEnergy.com
vooruitkijken

Nieuwe topman Shell Nederland Frans Everts: ‘We moeten veranderen’

Nieuwe topman Shell Nederland Frans Everts: ‘We moeten veranderen’
Shell-topman Frans Everts: 'Groningen was natuurlijk in eerste instantie een zegen voor Nederland die vervolgens op een soort nachtmerrie is uitgedraaid.' Foto: Shell Nederland, 2023

Wind op zee, de bio-raffinaderij in Pernis, fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en elektrische snelladers op tankstations. Dat zijn volgens topman Frans Everts van Shell Nederland de speerpunten voor de komende jaren. Ook ziet de opvolger van Marjan van Loon Shell over honderd jaar nog steeds actief in Nederland, echter met hele andere activiteiten, producten en diensten: ‘We moeten dus veranderen.’

Dit stelt de per 1 april begonnen president-directeur van Shell Nederland in een interview op de Nederlandse site van de Britse energiereus. Inmiddels ruim vier weken in zijn nieuwe functie, geeft Everts een inkijkje in zijn doelen voor de korte en iets langere termijn. Twee weken na zijn aantreden tekende hij, samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, voor de ambitie om de CO2-uitstoot van Shell in Nederland in 2030 met 3,9 megaton te verlagen ten opzichte van 2020. Dat betekent een verlaging van de uitstoot met bijna 60 procent in tien jaar tijd. Maar Everts’ ambities gaan verder. Hij wil aan de slag met de realisatie van alle aangekondigde energietransitieprojecten, goed voor een gezamenlijke investering van 6,5 miljard euro. “Wind op zee, bio-raffinaderij in Pernis, de fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en elektrische snelladers op de tankstations”, zegt hij. “Dat zijn enorme plannen en die moeten we allemaal realiseren.”

Vooruitkijken

Daar houdt het volgens Everts niet mee op, hij wil nadrukkelijk ook vooruitkijken. “Hoe kunnen we verdere stappen zetten en hoe maken we hier een commercieel succes van? Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we én blijven investeren én een beetje inspiratie bieden aan de rest van de wereld.” Het moet er volgens Everts toe leiden dat Shell over honderd jaar nog steeds in Nederland actief is. “Met hele andere activiteiten, producten en diensten. We moeten dus veranderen.”
Tegelijkertijd mag volgens de nieuwe president-directeur niet vergeten worden dat Shell naast de energie van morgen ook een rol heeft te spelen in het energiesysteem van vandaag. “We veranderen in rap tempo, maar energiezekerheid en betaalbaarheid spelen ook een rol. Daar hebben we oog voor. Uiteindelijk moet het wel betaalbaar blijven voor onze klanten.”

Scepsis

Dat de Nederlandse buitenwereld de inspanningen van Shell deels met scepsis ontvangt, daarin ziet Everts een belangrijke rol voor hem persoonlijk. “Je zult altijd mensen houden die kritiek op je hebben”, zegt hij. “Maar als je kijkt naar reputatie en of mensen je vertrouwen, dan zie je dat er eerder gekeken wordt naar wat je doet in plaats van wat je zegt. Dat geldt ook voor bedrijven. Ik heb daar als president-directeur een belangrijke rol in te spelen.”

‘Groningen’ afsluiten

Everts noemt een paar andere grote ambities voor de komende jaren: ‘Dat we echt kunnen zeggen dat we het Groningen-hoofdstuk goed hebben afgesloten. Dat was natuurlijk in eerste instantie een zegen voor Nederland die vervolgens op een soort nachtmerrie is uitgedraaid. Ik ga me inzetten om dat met overheid en Groningers goed te kunnen afsluiten.”

Energietransitie

Daarnaast is er bij Everts grote aandacht voor de energietransitie. De topman wil dat Shell’s eigen fabrieken op koers liggen voor de doelstellingen van 2030 en dus per saldo zestig procent minder CO2 uitstoten. “En dat we ook onze eigen klanten geholpen hebben met producten die schoner zijn. Dat we echt kunnen laten zien hoe de toekomst met minder uitstoot van CO2 eruit komt te zien. Niet alleen op papier of in power points maar dat we de eerste echte waardeketens hebben. Dat we op een schonere manier produceren, meebouwen aan markten om schonere producten aan te bieden aan consumenten en bedrijven.”

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk