Zwarte lijst van carwash-fraudeurs door digitaal schadesysteem

Een blacklist van klanten die frauderen met autowasschades, dat is mogelijk met een nieuw digitaal schadesysteem. Door koppeling van schademeldingen van verschillende carwash-ondernemers wordt duidelijk welke klant bijvoorbeeld een kapotte ruitenwisser bij meerdere bedrijven probeert te claimen. Met een centrale database van carwash-schades kan dergelijk gedrag worden aangepakt. Initiatiefnemer van het systeem is Pieter Commandeur van autowasbedrijf Indoor Carwash uit Beverwijk.

“Stel dat een klant bij jou langskomt en zegt dat hij door jouw wasinstallatie een kras op zijn lak heeft en dat een dag later bij een andere ondernemer probeert te claimen, dan kun je met behulp van dit systeem zien dat hij liegt”, legt Commandeur uit. Doordat een centrale database nu ontbreekt, kun je dit soort gedrag moeilijker ondervangen.

Ondernemers

Van belang is wel dat zoveel mogelijk ondernemers gebruikmaken van het systeem. Daarom heeft Commandeur het bij branchevereniging Bovag onder de aandacht gebracht. Of de belangenclub ermee aan de gang gaat, is nog niet besloten. De organisatie gaat het voorleggen aan de leden.

Als daadwerkelijk meerdere ondernemers het systeem gaan gebruiken, kan het volgens de carwash-exploitant nog meer voordelen bieden. “Stel dat bij verschillende wasbedrijven steeds bij hetzelfde type auto de ruitenwissers afbreken. Dan is er wellicht iets aan de hand met het voertuig. Je kunt dan besluiten om contact op te nemen met de autofabrikant en dat melden.”

Wasinstallatie

“Of misschien raakt de lak van verschillende auto’s beschadigd bij een bepaald type wasinstallatie. Dan kun je dat melden bij de fabrikant van de carwash-machine. Nu kunnen dat soort dingen onopgemerkt blijven, omdat je schadegevallen moeilijk naast elkaar kunt leggen.”

Naast het signaleren van fraudes en constructiefouten maakt het systeem de afhandeling van een schadegeval sneller en minder gevoelig voor fouten. “Bovendien maak je een professionelere indruk dan wanneer je met papieren formulieren werkt”, aldus de bedenker van het systeem. Het kan draaien op diverse apparaten, zoals een iPad of een tablet, waarmee je meteen ook foto’s kunt maken van de geconstateerde schade.

Schade

Twee jaar geleden kwam Commandeur bij het uit drie vestigingen bestaande familiebedrijf uit Noord-Holland werken. “Ik zag toen meteen dat de afhandeling van schades professioneler kon. Niet dat we zoveel schadegevallen hebben. Maar als er dan toch eentje voorkomt, handelden we dat nog steeds op papier af. Dat vond ik niet bij deze tijd passen.”

Commandeur zocht contact met software-ontwikkelaar Kodision. Dat bedrijf maakte een systeem dat gebaseerd is op het Bovag-schadeformulier, maar dan in een digitale variant. “En dat biedt voordelen”, zegt de ondernemer. “Je hoeft niet bang te zijn dat je de papieren kwijtraakt. Het systeem stuurt meteen een e-mail naar de klant en doordat alles centraal wordt geregistreerd, kun een personeelslid eenvoudig een schadeprocedure overnemen van een collega. Daarnaast krijg je een signaal als na twee weken een schade nog niet is afgehandeld. Daardoor voorkom je dat schadegevallen worden vergeten.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Zwarte lijst van carwash-fraudeurs door digitaal schadesysteem | MobilityEnergy.com

Zwarte lijst van carwash-fraudeurs door digitaal schadesysteem

Een blacklist van klanten die frauderen met autowasschades, dat is mogelijk met een nieuw digitaal schadesysteem. Door koppeling van schademeldingen van verschillende carwash-ondernemers wordt duidelijk welke klant bijvoorbeeld een kapotte ruitenwisser bij meerdere bedrijven probeert te claimen. Met een centrale database van carwash-schades kan dergelijk gedrag worden aangepakt. Initiatiefnemer van het systeem is Pieter Commandeur van autowasbedrijf Indoor Carwash uit Beverwijk.

“Stel dat een klant bij jou langskomt en zegt dat hij door jouw wasinstallatie een kras op zijn lak heeft en dat een dag later bij een andere ondernemer probeert te claimen, dan kun je met behulp van dit systeem zien dat hij liegt”, legt Commandeur uit. Doordat een centrale database nu ontbreekt, kun je dit soort gedrag moeilijker ondervangen.

Ondernemers

Van belang is wel dat zoveel mogelijk ondernemers gebruikmaken van het systeem. Daarom heeft Commandeur het bij branchevereniging Bovag onder de aandacht gebracht. Of de belangenclub ermee aan de gang gaat, is nog niet besloten. De organisatie gaat het voorleggen aan de leden.

Als daadwerkelijk meerdere ondernemers het systeem gaan gebruiken, kan het volgens de carwash-exploitant nog meer voordelen bieden. “Stel dat bij verschillende wasbedrijven steeds bij hetzelfde type auto de ruitenwissers afbreken. Dan is er wellicht iets aan de hand met het voertuig. Je kunt dan besluiten om contact op te nemen met de autofabrikant en dat melden.”

Wasinstallatie

“Of misschien raakt de lak van verschillende auto’s beschadigd bij een bepaald type wasinstallatie. Dan kun je dat melden bij de fabrikant van de carwash-machine. Nu kunnen dat soort dingen onopgemerkt blijven, omdat je schadegevallen moeilijk naast elkaar kunt leggen.”

Naast het signaleren van fraudes en constructiefouten maakt het systeem de afhandeling van een schadegeval sneller en minder gevoelig voor fouten. “Bovendien maak je een professionelere indruk dan wanneer je met papieren formulieren werkt”, aldus de bedenker van het systeem. Het kan draaien op diverse apparaten, zoals een iPad of een tablet, waarmee je meteen ook foto’s kunt maken van de geconstateerde schade.

Schade

Twee jaar geleden kwam Commandeur bij het uit drie vestigingen bestaande familiebedrijf uit Noord-Holland werken. “Ik zag toen meteen dat de afhandeling van schades professioneler kon. Niet dat we zoveel schadegevallen hebben. Maar als er dan toch eentje voorkomt, handelden we dat nog steeds op papier af. Dat vond ik niet bij deze tijd passen.”

Commandeur zocht contact met software-ontwikkelaar Kodision. Dat bedrijf maakte een systeem dat gebaseerd is op het Bovag-schadeformulier, maar dan in een digitale variant. “En dat biedt voordelen”, zegt de ondernemer. “Je hoeft niet bang te zijn dat je de papieren kwijtraakt. Het systeem stuurt meteen een e-mail naar de klant en doordat alles centraal wordt geregistreerd, kun een personeelslid eenvoudig een schadeprocedure overnemen van een collega. Daarnaast krijg je een signaal als na twee weken een schade nog niet is afgehandeld. Daardoor voorkom je dat schadegevallen worden vergeten.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp