Deal tussen Argos en Russisch Sistema van de baan

Argos hoofdkantoor Rotterdam

De overname van Argos door het Russische Sistema gaat niet door. Dat bevestigen diverse betrouwbare bronnen tegenover TankPro. Ook is een meerderheid van de directie inmiddels opgestapt.

De Russen verloren hun interesse onder meer door een afnemende winstgevendheid van het Rotterdamse bedrijf. Hoewel Argos een omzet heeft van circa 15 miljard euro, is de winst relatief klein.

Onderhandelingen

Sistema bood in het verleden 750 miljoen euro voor het bedrijf. Later verlaagde bestuursvoorzitter Vladimir Yevtushenkov het bod met 150 miljoen euro. Door de moeizame onderhandelingen zwakte de interesse van Sistema in Argos verder af.

Ook binnen Argos zelf is onenigheid ontstaan. Drie leden van de vierkoppige directie zijn recent opgestapt. Cees den Ouden (CFO), Ron Scheepers (Director Logistics and Sales) en Rick Klop (Director Supply & Trading) waren het niet eens met het beleid van interim-CEO Henry Holterman, opvolger van de in mei vertrokken Peter Goedvolk.

Door het vertrek van Den Ouden en Scheepers zit er vrijwel niemand meer in de Argos-directie die aantrad na de fusie met North Sea Group in 2011. Rick Klop heeft een andere functie gekregen. Holterman zelf zit nog wel op zijn plek. Ook vervult hij de rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen. Wie de vrijgekomen directieplaatsen in gaan nemen, is nog niet bekend.

Overname

Het was al lange tijd bekend dat de onderhandelingen tussen Argos en Sistema moeizaam verliepen. In 2011 toonden de Russen voor het eerst interesse in het Nederlandse bedrijf. Vervolgens werd in oktober van 2012 een principeakkoord gesloten tussen beide partijen. Argos zou een zelfstandig bedrijf blijven met toenmalig CEO en Argos-oprichter Goedvolk aan het roer. De overname leek zo goed als rond, maar was het niet.

Toch communiceerde Argos naar de buitenwereld steeds het volste vertrouwen te hebben in de deal. Het zou nog enkele weken duren, meldde het bedrijf in april van dit jaar. Maar zelfs de op dat moment aanwezige Russische president Vladimir Poetin, op handelsmissie in Nederland, zorgde niet voor een deal. Enkele formaliteiten waren nog niet geregeld, was de officiële verklaring.

Wessels

In mei van dit jaar vertrok Goedvolk, vanwege de stroeve onderhandelingen. Hij werd opgevolgd door Holterman, schoonzoon van grootaandeelhouder Dik Wessels. Ook toen nog leek het bedrijf in Russische handen te komen, al gaf Wessels wel aan dat het Russische bod van 600 miljoen euro voor hem te laag is. De onderhandelingen bleven voortduren, zonder een daadwerkelijk akkoord. De deal is nu definitief van de baan. Bij Argos was niemand bereikbaar voor commentaar.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp