Shell ontwikkelt energiepark in Moerdijk met 50.000 zonnepanelen

Olieconcern Shell gaat op het eigen chemiecomplex in Moerdijk een energiepark realiseren met in totaal zo’n 50.000 zonnepanelen. Met deze panelen moet 20 megawatt hernieuwbare energie worden opgewekt. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zevenduizend huishoudens. De bouw van het park begint nog dit jaar.

De ontwikkeling van het zonnepark past in de ambitie van Shell om een actieve rol te spelen in de Nederlandse energietransitie, zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. “We willen graag onze uitstoot verminderen. Enerzijds door de energie-efficiëntie van onze processen te verbeteren, anderzijds door in nieuwe energie-activiteiten te investeren. Andere voorbeelden van Shell’s bijdrage aan de Nederlandse energietransitie zijn Wind-op-Zee, elektrische mobiliteit en restwarmte van Shell Pernis.”

Belang van zonne-energie

Het energiepark wordt gebouwd op een nog ongebruikt stuk land bij Shell Moerdijk, één van de grootste chemiecomplexen van Europa. De ontwikkeling is in handen van het Shell-bedrijfsonderdeel New Energies. “De markt voor zonne-energie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld,” zegt Marc van Gerven van Shell New Energies. “Zonne-energie gaat een belangrijke rol spelen in de energiesystemen van de toekomst. Met dit project tonen we aan dat we in staat zijn om commercieel aantrekkelijke oplossingen te ontwikkelen voor de industrie.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.