Weer omzetgroei voor Fastned, verlies blijft hoog

Fastned boekte in het afgelopen halfjaar opnieuw een omzetgroei. De opbrengsten namen toe met 119 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Daar staat tegenover dat winst nog altijd niet in zicht is. Met een totale opbrengst van 186.829 euro werd een verlies geboekt van ongeveer twee miljoen euro.

De exploitant van laadstations heeft inmiddels een netwerk van 63 locaties, waarvan het merendeel aan de Nederlandse snelwegen ligt. Het aantal automobilisten dat zijn voertuig één of meerdere keren aan de Fastned-stekker legde, steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 64 procent naar bijna vierduizend.

Ook het gemiddelde aantal kWh’s per laadbeurt steeg in de voorbije drie maanden. Die toename, gekoppeld aan de groei van het aantal klanten, zorgde voor een stijging van de opbrengsten. Het aantal laadbeurten kwam in het tweede kwartaal uit op 35.000 sessies.

Verlies

Ondanks de mooie groeicijfers werd nog altijd een fiks verlies gemaakt. In de eerste helft van 2017 kwam het in Amsterdam gevestigde bedrijf onder de streep 2.009.524 euro te kort. In de eerste helft van vorig jaar was dat nog 2.230.713 euro. Het verlies neemt dus langzaamaan af.

Hoewel winst nog steeds ver weg lijkt voor Fastned, blijft het hoopvol dat in de toekomst zwarte cijfers worden geschreven. Onder meer doordat het aantal elektrische auto’s de komende jaren waarschijnlijk blijft groeien. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal volledig elektrische voertuigen naar 16.316. Ongeveer de helft hiervan zijn Tesla’s.

Auteur: Tom van Gurp