Exxon wil ruim duizend tankstations in Italië verkopen

Oliemaatschappij ExxonMobil wil de helft van zijn ongeveer 2.500 tankstations in Italië van de hand doen. Diverse investeringsmaatschappijen zouden al interesse hebben getoond in het overnemen van de locaties, een transactie waar mogelijk een half miljard euro mee gemoeid is. Dat schrijft het Britse persbureau Reuters op basis van diverse bronnen.

Als Exxon inderdaad zijn stations verkoopt, is het daarmee de derde grote maatschappij die zijn aanwezigheid in de Italiaanse markt fors verkleind. Eerder al verkocht Shell zijn ruim achthonderd stations aan Kuwait Petroleum. Tevens werkt de joint-venture TotalErg aan het afstoten van zijn 2.600 vestigingen.

Overvolle markt

Belangrijke reden voor de diverse transacties is dat de Italiaanse tankstationmarkt overvol is. In de laars zijn tweemaal zoveel locaties als in Frankrijk, dat ongeveer hetzelfde aantal inwoners heeft. De markt is ook voller dan de Nederlandse, terwijl deze ook al gekenmerkt wordt door een hoge tankstationdichtheid.

Naar verluidt heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo interesse in het tankstation-netwerk van Exxon. Tevens kijkt het naar de mogelijkheden voor overname van het TotalErg-pakket. Als beide netwerken worden gekocht, heeft Apollo bijna vierduizend vestigingen in Italië. Ook een andere investeringsmaatschappij, namelijk Carlyle, zou de aankoop van de Exxon-locaties overwegen. De Italiaanse stations worden uitgebaat onder Esso-vlag.

Auteur: Tom van Gurp

Exxon wil ruim duizend tankstations in Italië verkopen | MobilityEnergy.com

Exxon wil ruim duizend tankstations in Italië verkopen

Oliemaatschappij ExxonMobil wil de helft van zijn ongeveer 2.500 tankstations in Italië van de hand doen. Diverse investeringsmaatschappijen zouden al interesse hebben getoond in het overnemen van de locaties, een transactie waar mogelijk een half miljard euro mee gemoeid is. Dat schrijft het Britse persbureau Reuters op basis van diverse bronnen.

Als Exxon inderdaad zijn stations verkoopt, is het daarmee de derde grote maatschappij die zijn aanwezigheid in de Italiaanse markt fors verkleind. Eerder al verkocht Shell zijn ruim achthonderd stations aan Kuwait Petroleum. Tevens werkt de joint-venture TotalErg aan het afstoten van zijn 2.600 vestigingen.

Overvolle markt

Belangrijke reden voor de diverse transacties is dat de Italiaanse tankstationmarkt overvol is. In de laars zijn tweemaal zoveel locaties als in Frankrijk, dat ongeveer hetzelfde aantal inwoners heeft. De markt is ook voller dan de Nederlandse, terwijl deze ook al gekenmerkt wordt door een hoge tankstationdichtheid.

Naar verluidt heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo interesse in het tankstation-netwerk van Exxon. Tevens kijkt het naar de mogelijkheden voor overname van het TotalErg-pakket. Als beide netwerken worden gekocht, heeft Apollo bijna vierduizend vestigingen in Italië. Ook een andere investeringsmaatschappij, namelijk Carlyle, zou de aankoop van de Exxon-locaties overwegen. De Italiaanse stations worden uitgebaat onder Esso-vlag.

Auteur: Tom van Gurp