Total en Lukoil investeren 40 miljoen euro in Zeeuwse raffinaderij

De raffinaderij van Lukoil en Total in Zeeland krijgt een stevige impuls. Beide oliemaatschappijen investeren samen veertig miljoen euro in het bedrijfsonderdeel. Het geld wordt gebruikt om de hydrocracker uit te breiden met een derde reactortoren. In 2020 moet de vernieuwing gereed zijn, waardoor de raffinaderij in de buurt van Vlissingen meer grondstoffen kan verwerken.

De vestiging in Nieuwdorp is voor 45 procent in handen van Lukoil en voor 55 procent in handen van Total. Het bedrijfsonderdeel heeft al twee reactortorens, maar beide maatschappijen willen er een derde bij plaatsen. Daarmee moet het rendement worden verhoogd.

Reactor

Die derde reactor wordt tijdens een lange onderhoudsstop in 2020 aangesloten en in bedrijf genomen, schrijft dagblad PZC. Het gevaarte weegt zo’n achthonderd ton en is dertig meter hoog. Door de uitbreiding is er meer zekerheid voor het personeel. Ter plekke werken 420 vaste medewerkers en 250 inleenkrachten.

De marges in de raffinagesector staan al enige tijd onder druk, onder meer door veel concurrentie uit andere delen van de wereld. Diverse grote maatschappijen besloten daarom de laatste jaren om hun raffinaderijen te verkopen. Total en Lukoil zien echter nog steeds mogelijkheden in Zeeland en verwachten door de uitbreiding meer typen grondstoffen te kunnen verwerken, ook als ze van mindere kwaliteit zijn.

Auteur: Tom van Gurp

Total en Lukoil investeren 40 miljoen euro in Zeeuwse raffinaderij | MobilityEnergy.com

Total en Lukoil investeren 40 miljoen euro in Zeeuwse raffinaderij

De raffinaderij van Lukoil en Total in Zeeland krijgt een stevige impuls. Beide oliemaatschappijen investeren samen veertig miljoen euro in het bedrijfsonderdeel. Het geld wordt gebruikt om de hydrocracker uit te breiden met een derde reactortoren. In 2020 moet de vernieuwing gereed zijn, waardoor de raffinaderij in de buurt van Vlissingen meer grondstoffen kan verwerken.

De vestiging in Nieuwdorp is voor 45 procent in handen van Lukoil en voor 55 procent in handen van Total. Het bedrijfsonderdeel heeft al twee reactortorens, maar beide maatschappijen willen er een derde bij plaatsen. Daarmee moet het rendement worden verhoogd.

Reactor

Die derde reactor wordt tijdens een lange onderhoudsstop in 2020 aangesloten en in bedrijf genomen, schrijft dagblad PZC. Het gevaarte weegt zo’n achthonderd ton en is dertig meter hoog. Door de uitbreiding is er meer zekerheid voor het personeel. Ter plekke werken 420 vaste medewerkers en 250 inleenkrachten.

De marges in de raffinagesector staan al enige tijd onder druk, onder meer door veel concurrentie uit andere delen van de wereld. Diverse grote maatschappijen besloten daarom de laatste jaren om hun raffinaderijen te verkopen. Total en Lukoil zien echter nog steeds mogelijkheden in Zeeland en verwachten door de uitbreiding meer typen grondstoffen te kunnen verwerken, ook als ze van mindere kwaliteit zijn.

Auteur: Tom van Gurp