Daling van aantal valse geldbiljetten in Nederland

euro, geld, berg, miljoenen

Het aantal valse geldbiljetten dat is onderschept, kwam het afgelopen halfjaar uit op 26.000. Dat betekende een daling ten opzichte van vorig jaar. Vooral twintigjes en vijftigjes zijn populair bij valsemunters. Het blijft een probleem, benadrukt Detailhandel Nederland. De belangenvereniging voor winkeliers baseert zich op cijfers van de halfjaarlijkse vals-geld-update van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank.

Vooral winkeliers zijn de dupe van vals geld. Ze mogen de exemplaren namelijk niet inwisselen voor echt geld. “Een vals biljet in de kassa-lade krijgt een winkelier dus niet vergoed”, legt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland uit. “Je kunt je hiervoor verzekeren, maar dat betekent extra kosten. Dus moet een winkelier zelf voor goed detectiemateriaal zorgen en deze ook up-to-date houden. Daarnaast moet het geld altijd goed gecontroleerd worden. Waakzaamheid is het advies.“

Hardnekkig

“Blijkbaar is valsmunterij nog steeds lucratief en het blijft daardoor een hardnekkig probleem waar zowel winkelier als uiteindelijk de consument de dupe van zijn”, aldus Van Bommel. “De strijd tegen valse eurobiljetten moet daarom onverminderd doorgaan.” Detailhandel Nederland is daarom blij dat het – net gepresenteerde – nieuwe biljet van vijftig euro, dat in april 2017 op de markt komt. Vijftigjes worden namelijk het vaakst vervalst in Europa. “We verwachten dat dit nieuwe biljet vals geld een stuk zal terugdringen en dat is hard nodig.”

Een andere belangrijke methode om dit probleem aan te pakken, is het stimuleren van pinbetalingen. “Wij zien elektronisch betalen als een veilig alternatief voor contant geld. Wij moedigen iedereen daarom aan om zoveel mogelijk met pin te betalen. Pinnen is nog steeds het meest veilige betaalmiddel, maar bovenal ook efficiënt en snel, zeker met de toenemende contactloze en mobiele mogelijkheden.”

Detailhandel Nederland

Detailhandel Nederland is de spreekbuis van de winkeliers van Nederland en stelt zich ten doel de belangenbehartiging van de detailhandel in de politieke centra Den Haag en Brussel te optimaliseren en te versterken. De vereniging vertegenwoordigt meer dan honderdduizend winkeliers. De sector heeft een omzet van bijna honderd miljard euro en biedt werk aan 781.000 mensen.

Auteur: Tom van Gurp

Daling van aantal valse geldbiljetten in Nederland | MobilityEnergy.com

Daling van aantal valse geldbiljetten in Nederland

euro, geld, berg, miljoenen

Het aantal valse geldbiljetten dat is onderschept, kwam het afgelopen halfjaar uit op 26.000. Dat betekende een daling ten opzichte van vorig jaar. Vooral twintigjes en vijftigjes zijn populair bij valsemunters. Het blijft een probleem, benadrukt Detailhandel Nederland. De belangenvereniging voor winkeliers baseert zich op cijfers van de halfjaarlijkse vals-geld-update van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank.

Vooral winkeliers zijn de dupe van vals geld. Ze mogen de exemplaren namelijk niet inwisselen voor echt geld. “Een vals biljet in de kassa-lade krijgt een winkelier dus niet vergoed”, legt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland uit. “Je kunt je hiervoor verzekeren, maar dat betekent extra kosten. Dus moet een winkelier zelf voor goed detectiemateriaal zorgen en deze ook up-to-date houden. Daarnaast moet het geld altijd goed gecontroleerd worden. Waakzaamheid is het advies.“

Hardnekkig

“Blijkbaar is valsmunterij nog steeds lucratief en het blijft daardoor een hardnekkig probleem waar zowel winkelier als uiteindelijk de consument de dupe van zijn”, aldus Van Bommel. “De strijd tegen valse eurobiljetten moet daarom onverminderd doorgaan.” Detailhandel Nederland is daarom blij dat het – net gepresenteerde – nieuwe biljet van vijftig euro, dat in april 2017 op de markt komt. Vijftigjes worden namelijk het vaakst vervalst in Europa. “We verwachten dat dit nieuwe biljet vals geld een stuk zal terugdringen en dat is hard nodig.”

Een andere belangrijke methode om dit probleem aan te pakken, is het stimuleren van pinbetalingen. “Wij zien elektronisch betalen als een veilig alternatief voor contant geld. Wij moedigen iedereen daarom aan om zoveel mogelijk met pin te betalen. Pinnen is nog steeds het meest veilige betaalmiddel, maar bovenal ook efficiënt en snel, zeker met de toenemende contactloze en mobiele mogelijkheden.”

Detailhandel Nederland

Detailhandel Nederland is de spreekbuis van de winkeliers van Nederland en stelt zich ten doel de belangenbehartiging van de detailhandel in de politieke centra Den Haag en Brussel te optimaliseren en te versterken. De vereniging vertegenwoordigt meer dan honderdduizend winkeliers. De sector heeft een omzet van bijna honderd miljard euro en biedt werk aan 781.000 mensen.

Auteur: Tom van Gurp